Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Με αρπαχτές δουλειά δεν γίνεται!

Πολλοί ποντάρουν στον τουρισμό για να βγει η οικονομία από το τέλμα. Όμως, η κρίση δεν έβαλε σε πολλούς μυαλό. Γι' αυτό συνεχίζουν να ενεργούν με τη λογική της αρπαχτής. Ακόμη και σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Σαντορίνη.

Ο τουρισμός θεωρείται και είναι μία από τις βαριές βιομηχανίες της χώρας και σε αυτόν βασίζονται η κυβέρνηση και άλλοι για να βγει η οικονομία από την ύφεση και να αναπτυχθεί.

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ισχυρίζονται ότι είναι εφικτό να έχει η χώρα 24 εκατ. αφίξεις το 2021 και 3,5 εκατ. επισκέπτες από κρουαζιερόπλοια.

Η αύξηση στις αφίξεις μαζί με την αύξηση στην κατά κεφαλήν δαπάνη θα ανεβάσει τα ετήσια έσοδα από τον τουρισμό στα 18 δισ. ευρώ.

Ο χρόνος θα δείξει αν ο ανωτέρω στόχος είναι εφικτός.

Όμως, ένα πράγμα θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο: ο στόχος δεν πρόκειται να επιτευχθεί αν ο συνδυασμός τιμής και ποιότητας δεν είναι ελκυστικός σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό από χώρες όπως η Τουρκία και η Κροατία.

Επίσης, η διεθνής οικονομία, ιδιαίτερα οι οικονομίες των χωρών της Ε.Ε. και της Ρωσίας, θα πρέπει να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια. Προφανώς, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τι θα γίνει στη γεωπολιτική σκακιέρα και στη διεθνή οικονομία. Όμως, είναι στο χέρι μας να βελτιώσουμε τον συνδυασμό τιμής και ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Οι μεγάλες επενδύσεις από ιδιωτικά κεφάλαια και το κράτος που χρειάζονται για να αναβαθμισθούν οι υποδομές σε λιμάνια, αεροδρόμια, ξενοδοχεία κ.α. είναι σημαντικός παράγοντας.

Όμως, εξίσου σημαντικές είναι η συμπεριφορά και οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων ανά την επικράτεια.

Είναι λοιπόν ιδιαίτερα λυπηρό όταν γινόμαστε κοινωνοί πρακτικών, όπως αυτές που θα περιγράψουμε πιο κάτω, σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας όπως η Σαντορίνη. Δείχνουν, αν μη τι άλλο, ότι κάποιοι στον τουριστικό κλάδο δεν αλλάζουν μυαλό και συνεχίζουν να ασπάζονται τη λογική της αρπαχτής.

Σύμφωνα λοιπόν με συνομιλητές μας που πήγαν πρόσφατα για διακοπές στην πανέμορφη Σαντορίνη, κάποιοι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων κάνουν περισσότερες κρατήσεις από τον αριθμό των δωματίων-κλινών που διαθέτουν.

Όταν λοιπόν έρχεται η μέρα και φθάνουν οι ξένοι, συνήθως, τουρίστες για διακοπές, το ξενοδοχείο-κράχτης με την πισίνα που έχουν επιλέξει από το ίντερνετ τους κατευθύνει σε άλλα καταλύματα της περιοχής με τα οποία έχει προφανώς έλθει σε συμφωνία έναντι αντιτίμου.

Οι τουρίστες που έχουν έλθει για ολιγοήμερες διακοπές, π.χ. 10 μέρες, στη Σαντορίνη, δεν έχουν εναλλακτική λύση και αποδέχονται την πρόταση. Ορισμένοι διατυπώνουν τα παράπονά τους σε διάσημες ιστοσελίδες για διακοπές του εξωτερικού όπως το tripadvisor, άλλοι δεν το κάνουν. 

Σε άλλες περιπτώσεις, οι ξένοι τουρίστες διαπιστώνουν ότι στο καλό κατά τα άλλα ξενοδοχείο τους κάνουν παρέλαση κατσαρίδες. Το εκπληκτικό είναι ότι η διεύθυνση παραδέχεται την ύπαρξη κατσαρίδων, αλλά ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω από να τις σκοτώνει.

Σε μια τέτοια περίπτωση, που ξένος τουρίστας πήγε να παραπονεθεί, η διεύθυνση τον κατσάδιασε λέγοντάς του ότι είναι άνδρας και να πάει να σκοτώσει τις κατσαρίδες εκείνος.

Να υπενθυμίσουμε ότι χάρη σε τροπολογία που πέρασε σε ασφαλιστικό νομοσχέδιο ο υπουργός εργασίας Γ. Βρούτσης και βουλευτής Κυκλάδων, οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων πληρώνουν πλέον τις χαμηλές εισφορές ΟΓΑ αντί του ακριβού ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) που πληρώνουν οι κάτοικοι των αστικών περιοχών.

Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και σε άλλα περιστατικά.

Παραδείγματος χάριν, οι οδηγοί των γαϊδουριών που κατεβάζουν τους τουρίστες από τα Φηρά στο παλιό λιμάνι χρεώνουν 5 ευρώ το άτομο προς τη μία κατεύθυνση και άλλα 5 ευρώ προς τα πάνω, χωρίς φυσικά να κόβουν απόδειξη.

Όμως, αυτό δεν τους εμποδίζει να παραπονιούνται για υπερφορολόγησή τους(!), επιβεβαιώνοντας αυτό που έχουμε πει επανειλημμένα. Όλοι στην Ελλάδα παραπονιούνται για τη φορολογία και την κρίση, αλλά δεν είναι όλοι στο ίδιο καράβι.

Δεν ξέρουμε πόσο διαδεδομένες είναι αυτές και άλλες πρακτικές στην τουριστική βιομηχανία της χώρας. Εκείνο που κατανοούμε είναι ότι μερικοί άνθρωποι δεν αλλάζουν τη συνήθεια της αρπαχτής με τίποτα.

Ίσως, λοιπόν αυτό να είναι η μεγαλύτερη απειλή στα σχέδια για αφίξεις 24 εκατ. τουριστών το 2021 και έσοδα ύψους 18 δισ. ευρώ.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v