Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονομία: Το ριμπάουντ δεν οδηγεί... σε καλάθι!

Η ελληνική οικονομία ίσως παρουσιάσει οριακή αύξηση του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο για πρώτη φορά από το 2008. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η αύξηση θα είναι συμβατή με το νέο οικονομικό μοντέλο που ευαγγελίζονται η κυβέρνηση και άλλοι.

Σε μία εβδομάδα περίπου από σήμερα, στις 13 Αυγούστου, αν θυμόμαστε σωστά, η ΕΛΣΤΑΤ θα παρουσιάσει την πρώτη προσωρινή εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας το β΄ τρίμηνο του 2014.

Σύμφωνα με παλαιότερη τοποθέτηση του ΚΕΠΕ (Μάιος), υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να καταγραφεί οριακή θετική μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ για αυτό το διάστημα.

Αν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη φορά από το β΄ τρίμηνο του 2008 που θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτήσει πιθανόν το πέρασμα της οικονομίας από τη φάση της μακροχρόνιας ύφεσης στη σταθεροποίηση και πιθανόν στην ανάκαμψη τα επόμενα τρίμηνα.

Να υπενθυμίσουμε ότι το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ρυθμό 0,9% σε ετήσια βάση το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου σύμφωνα με την πιο πρόσφατη προσωρινή εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Να σημειώσουμε επίσης ότι τον Οκτώβριο θα ανακοινωθούν οι αναθεωρημένες χρονοσειρές του ΑΕΠ για την περίοδο 1995-2013 με βάση το νέο πρότυπο ESA 2010, που έχει έτος βάσης το 2010.

Το τελευταίο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο ESA 2005.

Μας είναι δύσκολο να σκεφθούμε πώς το πραγματικό ΑΕΠ θα μπορούσε να καταγράψει οριακή, θετική άνοδο χωρίς βοήθεια τόσο από τις εξαγωγές, κυρίως τον τουρισμό, όσο και από την κατανάλωση.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, η μικρή, έστω, αύξηση των εισαγωγών ίσως εξηγείται από τη σταθεροποίηση ή την αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης, λειτουργώντας ως προπομπός.

Ως γνωστόν, η πολιτική της λιτότητας και της πιστωτικής συρρίκνωσης έπληξε κυρίως την ιδιωτική κατανάλωση, τις εισαγωγές και τις επενδύσεις τα προηγούμενα χρόνια.

Το μερίδιο της ιδιωτικής κατανάλωσης έπεσε στο 68,5% του ΑΕΠ το 2013 από 73,3% το 2009, ενώ η δημόσια κατανάλωση ήταν στο 19% περίπου του ΑΕΠ πέρυσι από 19,3% το 2009.

Οι υπολογισμοί είναι σε σταθερές τιμές του 2005 και ανήκουν στη Eurobank.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν στο 28,3% του ΑΕΠ πέρυσι από 31,5% το 2009, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν στο 27% περίπου από 20% το 2009 και 24,2% το 2008.

Η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και η αύξηση των εξαγωγών είναι συμβατές με το νέο εξωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης που θέλουν να λανσάρουν η κυβέρνηση και πολλοί άλλοι.

Αν όμως η αύξηση του ΑΕΠ το β΄ ή το γ΄ τρίμηνο συνοδευθεί από σταθεροποίηση ή και από θετική μεταβολή της κατανάλωσης, πέρα από την ώθηση λόγω τουρισμού, θα υπενθυμίσει κάτι απλό.

Η ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης είναι σημαντική για την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας αφού ο εξαγωγικός τομέας δεν είναι αρκετά μεγάλος για να τραβήξει το καράβι και οι επενδύσεις συνεχίζουν να σέρνονται.

Όμως, κάτι τέτοιο, ιδίως αν διατηρηθεί τα επόμενα τρίμηνα, δεν συνάδει με το νέο οικονομικό μοντέλο που ευαγγελίζονται πολλοί.

Καλοδεχούμενη λοιπόν τυχόν οριακή, θετική μεταβολή της οικονομικής δραστηριότητας το β΄ ή το γ΄ τρίμηνο και εφεξής, αλλά δεν θα είναι αυτό που θα επιθυμούσαν πολλοί αν συνοδεύεται από ανάκαμψη της κατανάλωσης.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v