Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To τελευταίο τανγκό της τρόικας!

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με τις Βρυξέλλες εδώ και καιρό ώστε το τέλος του προγράμματος να συμπέσει με την αλλαγή της τρόικας και την αντικατάσταση των δανείων από το ΔΝΤ. Το Reuters πήγε χθες ένα βήμα παραπέρα. Πού βρισκόμαστε.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με κοινοτικούς αξιωματούχους στις Βρυξέλλες εδώ και μήνες, έχοντας βάλει στόχο το τέλος της τρόικας, όπως τη γνωρίζουμε, και της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ.

Όμως, η εντύπωση που είχαμε αποκομίσει -είχαμε αναφερθεί σχετικά στο παρελθόν- ήθελε κάποιοι τουλάχιστον κοινοτικοί αξιωματούχοι να διάκεινται ευνοϊκά προς τις ελληνικές θέσεις.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η αλλαγή στο γενικότερο πολιτικό κλίμα υπέρ της χαλάρωσης των περιοριστικών οικονομικών πολιτικών στην ευρωζώνη ευνόησαν ακόμη περισσότερο τις ελληνικές θέσεις.

Το ελληνικό πολιτικό ρίσκο ήταν ένας ακόμη παράγοντας.

Ως γνωστόν, το πολιτικό ρίσκο συνδέεται με ενδεχόμενες εθνικές εκλογές και με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία από τη σκοπιά των δανειστών της χώρας.

Ακόμη και αν δεν το λένε δημοσίως, οι δανειστές εμφανίζονται ανήσυχοι γι' αυτό το ενδεχόμενο.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, η ελληνική πλευρά και το Μαξίμου εμφανίζεται επίσης να δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στην επιχειρηματολογία περί «ιδιοκτησίας του προγράμματος» στις συζητήσεις με τους κοινοτικούς αξιωματούχους.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα ήθελε για πολιτικούς και ψυχολογικούς λόγους το τέλος του προγράμματος προσαρμογής να συμπέσει με το τέλος της τρόικας και την αντικατάσταση των δανείων του ΔΝΤ που θα λάμβανε η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια από άλλη πηγή ή πηγές.

Αν το ΔΝΤ συνέχιζε να χρηματοδοτεί την ελληνική οικονομία μέχρι το α΄ τρίμηνο του 2016, θα έπρεπε να στέλνει αποστολές στην Αθήνα για έλεγχο.

Αν οι εκθέσεις ήταν θετικές, θα υπήρχε σταδιακή εκταμίευση των επόμενων δόσεων από το Ταμείο. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εκταμιεύσεις θα πάγωναν.

Δεν είναι μια διαδικασία που επιθυμεί η Αθήνα και γι' αυτόν τον λόγο έχει συζητηθεί το θέμα της παροχής προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον ESM προς την Ελλάδα, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή.

Το ΔΝΤ δεν φαίνεται να έχει αντίρρηση στο μέτρο που διασφαλισθεί η αποπληρωμή των υφιστάμενων δανείων προς τη χώρα, ισχυρίζονται οι επαΐοντες.

Η προληπτική πιστωτική γραμμή φαίνεται να το διασφαλίζει αφού η Ελλάδα θα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει για να αποπληρώσει δάνεια προς το Ταμείο αν έχανε την πρόσβαση στις αγορές.

Η αναφορά στην προληπτική πιστωτική γραμμή στο χθεσινό στόρι του Reuters συνδέεται τόσο με την κάλυψη ενδεχόμενου χρηματοδοτικού κενού τα επόμενα χρόνια όσο και με την αντικατάσταση των δανείων του ΔΝΤ.

Όσον αφορά τη σύνδεση των μέτρων για την ανακούφιση του χρέους με την υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων που αναφέρει το ξένο πρακτορείο, επικαλούμενο κοινοτικούς αξιωματούχους, δεν πρέπει να εκπλήσσει.

Οι κοινοτικοί πιστεύουν ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να υλοποιήσει αρκετές μεταρρυθμίσεις χωρίς πίεση.

Αναζητούν λοιπόν μοχλό πίεσης και από τη στιγμή που ανάγκη για νέο δάνειο από τον ESM μάλλον δεν θα υπάρξει αναζητούν διέξοδο στη σύνδεση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων με την ελάφρυνση του χρέους.

Έλληνες αξιωματούχοι συνιστούν να μην προτρέχουμε στην εξαγωγή συμπερασμάτων για το τελευταίο θέμα.

Κι αυτό γιατί είναι λογικό να επιθυμούν να υλοποιήσει η ευρωζώνη τη δέσμευση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για ελάφρυνση του χρέους αν η Ελλάδα εμφάνιζε πρωτογενές πλεόνασμα και υλοποιούνταν οι μεταρρυθμίσεις του προγράμματος που λήγει στα τέλη του 2014.

Η σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με νέους όρους, π.χ. μεταρρυθμίσεις, θα συνιστούσε νέα εξέλιξη.

Κατανοητή μεν λόγω του ελληνικού παρελθόντος, αλλά νέα εξέλιξη.

Πάντως, ειλικρινά, θα θέλαμε να δούμε πώς τα συγκεκριμένα σχέδια περί σταδιακών μέτρων ελάφρυνσης συμβαδίζουν με τον στόχο για σημαντική μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2020 και το 2022.

Εκτός κι αν η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) δεν έχει τόση σημασία πλέον.

Πάντως, η τρόικα θα χορέψει το τελευταίο τανγκό της στην Αθήνα τους επόμενους μήνες.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v