Αν όλα πάνε καλά, το οικονομικό πρόγραμμα και η χρηματοδότηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα τερματισθεί στα τέλη του 2014.
Όμως, η χρηματοδότηση της χώρας από το ΔΝΤ προβλέπεται να συνεχισθεί ως και το 1ο τρίμηνο του 2016.
Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέψεις των αποστολών του ΔΝΤ στην Ελλάδα θα συνεχισθούν αν δεν αλλάξει κάτι.
Δεν είναι μυστικό ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιθυμούσε αυτή η σχέση να αλλάξει.
Αν μάλιστα ήταν εφικτό, η κυβέρνηση θα επιθυμούσε το ΔΝΤ να αποχωρήσει με το τέλος του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.
Για να γίνει κάτι τέτοιο, η χώρα θα έπρεπε να βρεί κάποιο τρόπο να αντικαταστήσει τα λεφτά που θα έδινε το Ταμείο την περίοδο 2015-2016 και φυσικά τις υπόλοιπες δόσεις που εκκρεμούν.
Την ίδια άποψη για έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα φαίνεται ότι είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν κοινοτικοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες κι αλλού για διαφορετικούς λόγους.
Όμως, η μεγάλη έκπληξη έρχεται από το ΔΝΤ.
Η κυρίαρχη άποψη θέλει τα περισσότερα στελέχη του Ταμείου να τάσσονται αναφανδόν υπερ της εξόδου από το ελληνικό πρόγραμμα στο μέτρο που μπορεί να εξασφαλισθεί η αποπληρωμή των δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα.
Φυσικά, η επίσημη άποψη που βγαίνει προς τα έξω από το Ταμείο είναι άλλη αλλά αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα και στην Ουάσινγκτον γνωρίζουν πολύ καλά ποια είναι.
Γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών του ΔΝΤ θέλει να εγκαταλειφθεί το ελληνικό πρόγραμμα;
Η απάντηση είναι απλή.
Για δυο λόγους.
Πρώτον, γιατί τα στελέχη του ΔΝΤ γνωρίζουν πολύ καλά ότι το αρχικό ελληνικό πρόγραμμα σχεδιάσθηκε από το Ταμείο χωρίς να λάβει υπόψη κάποια ιδιαίτερα στοιχεία που διαφοροποιούσαν την Ελλάδα από άλλες χώρες, π.χ. κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Το αποτέλεσμα ήταν να αποτύχει οικτρά το πρόγραμμα του Μαΐου 2010 στις προβλέψεις του για το δημοσιονομικό έλλειμμα, την ύφεση, τον ρυθμό ανάπτυξης και την ανεργία.
Δεν θέλουν λοιπόν να συσχετίζονται μ' ένα πρόγραμμα που απέτυχε ως προς τους αρχικούς στόχους του, βυθίζοντας την ελληνική οικονομία σε παρατεταμένη ύφεση.
Δεύτερον, πολλά στελέχη του ΔΝΤ αντιλαμβάνονται ότι είναι αναγκασμένοι, συνεχίζοντας την χρηματοδότηση της Ελλάδας, να κάνουν συμβιβασμούς με τους ευρωπαίους πιστωτές, παραβλέποντας τις δικές τους αρχές.
Φυσικά, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, π.χ. οι αναδυόμενες χώρες δεν θέλουν να δοθούν περισσότερα λεφτά σε ευρωπαϊκή χώρα όπως η Ελλάδα με πολύ υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα από το δικό τους.
Γι' αυτούς λοιπόν τους λόγους, οι περισσότεροι, αν όχι όλοι στο Ταμείο, θα ήταν ιδιαίτερα ευτυχισμένοι αν το ΔΝΤ σταματούσε να χρηματοδοτεί την Ελλάδα.
Είναι μια αλήθεια που λίγοι ίσως παραδεχθούν δημοσίως αλλά πολλοί παραδέχονται ιδιωτικά.
Dr. Money
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.