Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στρατηγικές απεγκλωβισμού και ανακολουθίες!

Η κυβέρνηση διέψευσε έμμεσα πριν από λίγο καιρό δημοσίευμα του Reuters περί νέας εξόδου της χώρας στις αγορές μέσα στον Ιούλιο. Τώρα αλλάζει τροπάρι. Ίσως θα πρέπει να αποφασίσει τι ακριβώς θέλει να κάνει.

Στρατηγικές απεγκλωβισμού και ανακολουθίες!

Οι Έλληνες, ως λαός, έχουμε βραχεία μνήμη.

Από το ίδιο σύνδρομο πάσχουν κι οι αγορές. Κι αυτές έχουν βραχεία μνήμη.

Ως Έλληνες δεν είναι καλό να ξεχνάμε τι μας οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση.

Όμως, ως εκδότες ομολόγων είναι ευχάριστο να διαπιστώνουμε ότι πολλοί συμμετέχοντες στις αγορές έχουν ξεχάσει εν μέρει το «κούρεμα» του 2012 και είναι διατεθειμένοι να μας δανείσουν ξανά με το αζημίωτο.

Μόλις χθες η Τιτάν άντλησε 300 εκατ. ευρώ πουλώντας 5ετή ομόλογα με επιτόκιο 4,25%.

Πιθανόν, η Τιτάν δεν θα τα κατάφερνε τόσο καλά από πλευράς επιτοκίου και υπερκάλυψης, κάπου 4 φορές, αν το δημόσιο δεν είχε βγει στις αγορές τον περασμένο Απρίλιο.

Να θυμίσουμε ότι η χώρα άντλησε 3 δισ. ευρώ πουλώντας 5ετή ομόλογα με απόδοση 4,95% πριν από το Πάσχα.

Το ράλι που ακολούθησε θα πρέπει να έχει αφήσει πολλούς επενδυτές και hedge funds ευχαριστημένους και δεν θα πρέπει να πέρασε απαρατήρητο από τους υπολοίπους.

Επομένως, το έδαφος είναι έτοιμο για μία ακόμη έκδοση κρατικών ομολόγων.

Παρ' όλα αυτά, όταν το Reuters ανέφερε πριν από λίγο καιρό ότι η Ελλάδα επρόκειτο να ξαναβγεί στις αγορές τον Ιούλιο, η κυβερνητική εκπρόσωπος βγήκε να το διαψεύσει.

Όμως, πριν περάσει μικρό χρονικό διάστημα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι άρχισαν να διαδίδουν αυτό που η κυβέρνηση είχε διαψεύσει νωρίτερα:

Την πώληση νέων κρατικών ομολόγων μέσα στον Ιούλιο.

Φαίνεται ότι η αποχώρηση του κ. Στουρνάρα από το ΥΠΟΙΚ έφερε αλλαγές και στον τρόπο ανακοίνωσης τέτοιων θεμάτων.

Εν πάση περιπτώσει, οι διαρροές υποστηρίζουν πως η χώρα προχωρά στην έκδοση 3ετούς ομολόγου για την άντληση 2 - 3 δισ. ευρώ από τις αγορές.

Το πρώτο ερώτημα είναι γιατί 3ετές και όχι 7ετές ομόλογο, που είναι η εναλλακτική μετά το 5ετές.

Εκ πρώτης όψεως θα ήταν πιο λογικό να εκδώσει η Ελλάδα 7ετές και όχι 3ετές από τη στιγμή που ζητά από την Ε.Ε. την επιμήκυνση της μέσης διάρκειας του χρέους της.

Όμως, η ζήτηση θα είναι λογικά μεγαλύτερη για το 3ετές παρά για το 7ετές ομόλογο, το οποίο ενδιαφέρει παραδοσιακά μικρότερη γκάμα επενδυτών.

Επομένως, οι αρμόδιοι μπορούν να ελπίζουν σε μεγαλύτερη υπερκάλυψη της έκδοσης και σε χαμηλότερο επιτόκιο λόγω βραχύτερης λήξεως.

Όμως, το 3ετές ομόλογο θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί νωρίτερα.

Άρα, υπάρχει κι άλλος λόγος:

Πιθανόν, το ράλι που θα επακολουθήσει μιας «πλούσιας», ως προς την απόδοση, 3τούς έκδοσης και το οποίο θα συμπαρασύρει σε χαμηλότερα επίπεδα την απόδοση του 5ετούς ομολόγου κ.τ.λ.

Αυτό πιθανόν δεν θα μπορούσε να κάνει στον ίδιο βαθμό το 7ετές.

Αν υπάρξει ράλι στη δευτερογενή αγορά, το δημόσιο θα μπορέσει να ξανανοίξει την έκδοση του 5ετούς ομολόγου για 2 δισ. ευρώ ή περισσότερα.

Με αυτόν τον τρόπο θα πετύχαινε δύο πράγματα:

Πρώτον, το συνολικό μέγεθος της έκδοσης του 5ετούς θα έφθανε τα 5 δισ. ευρώ, που είναι το ελάχιστο για έκδοση αναφοράς (benchmark), και τα ομόλογα θα είχαν μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα.

Δεύτερον και ίσως πιο σημαντικό για το δημόσιο.

Σε μια ενδεχόμενη ανταλλαγή των νέων 5ετών ομολόγων με τα πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα, οι κάτοχοι των τελευταίων θα ήταν σε πιο μειονεκτική θέση, με την απόδοση του 5ετούς ή του 7ετούς πιεσμένη.

Κοινώς, δεν θα μπορούσαν να ζητήσουν premium από το δημόσιο σε ενδεχόμενη ανταλλαγή.

Να θυμίσουμε ότι υπάρχει θέμα συγχώνευσης «γειτονικών» εκδόσεων ομολόγων που λήγουν από το 2022 και μετά για να αποκτήσει η αγορά τους μεγαλύτερη ρευστότητα.

Οι κάτοχοί τους θα ενδιαφέρονταν να ανταλλάξουν αυτά τα ομόλογα με άλλα πιο βραχυπρόθεσμα για ευνόητους λόγους.

Επομένως, το δημόσιο θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί την επιθυμία τους για απεγκλωβισμό, ανοίγοντας ξανά το 5ετές ομόλογο ή να βγάλει 7ετές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι στόχοι του δημοσίου μπορούν να συμβαδίσουν με τη στρατηγική απεγκλωβισμού των hedge funds που έχουν βρεθεί με μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους.

Όμως, οι ανακολουθίες με τις κυβερνητικές διαψεύσεις περί εκδόσεων ομολόγων που αργότερα επιβεβαιώνονται θα πρέπει να σταματήσουν.

Όπως κι η λογοδιάρροια για τέτοια θέματα από τότε που ο κ. Στουρνάρας έφυγε από το Οικονομικών και πήγε στη ΤτΕ.

Dr. Money

ΣΗΜ.: Η στήλη θα απουσιάζει το επόμενο διάστημα λόγω διακοπών. Καλό καλοκαίρι!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v