Κυβερνητικές κακοφωνίες και κοινοτική τιμωρία!

Oι διαφοροποιήσεις υπουργών της κυβέρνησης από τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές ίσως προσφέρουν καλές υπηρεσίες στους ίδιους. Όμως, προσφέρουν κακές υπηρεσίες στη χώρα αφού οι δανειστές δεν θα δείξουν κατανόηση.

Κυβερνητικές κακοφωνίες και κοινοτική τιμωρία!

Ο απλός λαός αποκαλεί την εταιρεία που πουλά ακριβά προϊόντα και υπηρεσίες «φαρμακείο».

Ο χαρακτηρισμός ίσως δεν είναι σωστός αφού οι τιμές των φαρμάκων διαμορφώνονται από διάφορους παράγοντες.

Όμως, σίγουρα υποδηλώνει την αντίληψη που έχει ο μέσος πολίτης για τα φαρμακεία.

Ανάμεσα στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για να λάβει η χώρα τη δόση του 1 δισ. ευρώ είναι η περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων ώστε να ωφεληθεί η κοινωνική ασφάλιση και ο προϋπολογισμός.

Όμως, ο νέος υπουργός Υγείας κ. Βορίδης φαίνεται ότι έχει ίσως άλλη άποψη και είναι πιθανόν να υπάρξει καθυστέρηση.

Δεν είναι ασφαλώς το μοναδικό θέμα στον χώρο της υγείας που εκκρεμεί.

Υπάρχει επίσης η αξιολόγηση της απόφασης για τρίμηνη παράταση στη μη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) από άλλα κανάλια του λιανεμπορίου. Αν οι τιμές δεν έχουν μειωθεί, η διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ από σούπερ μάρκετ κ.α. θεωρητικά θα επιτραπεί.

Όμως, ο κ. Βορίδης δεν είναι μόνος του.

Ο κ. Γιακουμάτος, ο νέος υφυπουργός Ανάπτυξης, φέρεται να θέλει να επανεξετάσει το θέμα της απελευθέρωσης των λαϊκών αγορών.

Επίσης, θεωρείται πολύ πιθανό να ανοίξει ξανά η τρόικα το ζήτημα της απελευθέρωσης της αγοράς γάλακτος αφού η τελική μορφή του νομοσχεδίου που ψηφίσθηκε τελικά απέχει αρκετά από τα συμφωνηθέντα.

Ακόμη, ο κ. Λοβέρδος φαίνεται να επιθυμεί να διαφοροποιηθεί από την επίσημη γραμμή στο θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ.

Είναι σαφές ότι υπάρχει κυβερνητική κακοφωνία και αυξημένος κίνδυνος να τραβήξουν οι συνομιλίες με την τρόικα πολύ μακρύτερα απ' ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι.

Με δεδομένο ότι αυτή θα είναι η τελευταία διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του μνημονίου ΙΙ και επομένως ο τελευταίος μοχλός πίεσης από την Ε.Ε. για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, το ενδεχόμενο εμπλοκής δεν είναι αμελητέο.

Πολύ περισσότερο όταν μπαίνουν στη μέση τα πολυαναμενόμενα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους με την Ε.Ε.

Από την άλλη πλευρά, δεν συμφέρει κανέναν να βυθίσει το ελληνικό πλοίο σ' αυτήν τη φάση μετά τη μεγάλη προσπάθεια που προηγήθηκε.

Επομένως, η λογική υπαγορεύει πολύμηνες επαφές και διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών και καθυστερήσεις στην εκταμίευση των ποσών που θα εκκρεμούν από το EFSF και το ΔΝΤ.

Το συνολικό ποσό ίσως ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κακοφωνία αρκετών κυβερνητικών υπουργών και η διάθεση για προαγωγή της προσωπικής τους ατζέντας θα έχουν συνέπειες.

Ευχή είναι οι όποιες συνέπειες να είναι βραχυπρόθεσμες.

Όμως, με τις ευχές δεν λύνονται τα προβλήματα. Χρειάζονται παραπάνω ενέργειες.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v