Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετρημένα κουκιά η διαπραγμάτευση του χρέους!

Η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζουν τη σημασία της προσεχούς διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους σε κάθε ευκαιρία. Όμως, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά απ' ό,τι ο πολύς κόσμος φαντάζεται.

Μετρημένα κουκιά η διαπραγμάτευση του χρέους!

Σε μια υπερχρεωμένη χώρα όπως η Ελλάδα, η μείωση του δημόσιου χρέους έχει μεγάλη σημασία για τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξής της.

Γι' αυτό τα μέτρα που θα ληφθούν προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν σημασία.

Όμως, η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση μαλώνουν σε ξένο αχυρώνα.

Το 80% περίπου του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια των θεσμικών δανειστών, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Επομένως, οι δανειστές έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε κάθε διαπραγμάτευση για μείωσή του.

Το ΔΝΤ, το οποίο έχει δανείσει κάπου 29 δισ. ευρώ συνολικά στην Ελλάδα, έχει ταχθεί υπέρ του «κουρέματος» των δανείων που έχει δώσει η Ε.Ε.

Όμως, το Ταμείο δεν δέχεται κάτι αντίστοιχο για τα δικά του δάνεια, αλλά αντίθετα απαιτεί να αποπληρωθούν πλήρως και στην ώρα τους.

Από την άλλη πλευρά, η Ε.Ε. συζητά έναν συνδυασμό μείωσης επιτοκίων και επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει δώσει, αλλά αποκλείει το «κούρεμα».

Κι αυτό αφού η Ελλάδα εκπληρώσει προηγουμένως μια σειρά υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του μνημονίου ΙΙ.

Η κυβέρνηση έχει ήδη επεξεργασθεί και έχει προτείνει εναλλακτικά σενάρια για τη μείωση του χρέους σε τεχνικό επίπεδο στο EuroWorking Group. Αυτό έγινε πριν από μερικές εβδομάδες.

Κοινή συνισταμένη όλων των σεναρίων είναι η επιμήκυνση των διμερών δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από χώρες της Ε.Ε. (GLF) στο πλαίσιο του μνημονίου Ι και των δανείων από το EFSF του μνημονίου ΙΙ και η μετατροπή του κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό σε χαμηλά επίπεδα.

Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από τις χώρες της ευρωζώνης (GLF) και το EFSF προτείνεται να ανέλθει σε 50 χρόνια.

Όσον αφορά τα επιτόκια, οι προτάσεις επικεντρώνονται στο επιτόκιο για τα δάνεια GLF, και συγκεκριμένα σε μια βερσιόν προτείνεται σταθερό επιτόκιο 1% για 50 χρόνια. Σε μια άλλη, προτείνεται σταθερό επιτόκιο κάτω του 1% για 15 χρόνια και επανεξέταση.

Επίσης, προτείνεται μια περίοδος χάριτος 10 ή 20 ετών στα δάνεια GLF κατά τα πρότυπα των δανείων από το EFSF.

Με τα ανωτέρω θέλουμε να τονίσουμε ότι το γενικότερο πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθεί η μείωση του ελληνικού χρέους, δηλαδή επιμήκυνση και επιτόκια, έχει τεθεί και εναλλακτικές προτάσεις έχουν ήδη κατατεθεί από την ελληνική πλευρά.

Φυσικά, αναπροσαρμογές μπορούν να γίνουν και πιθανόν θα γίνουν, αλλά χρειάζονται λίγα δευτερόλεπτα για να γίνουν αντιληπτές οι επιπτώσεις στη φερεγγυότητα του ελληνικού χρέους μετά το πάτημα των κουμπιών στο κομπιούτερ.

Εξυπακούεται ότι το ΔΝΤ και η Ε.Ε. θα συζητήσουν και θα συμφωνήσουν σε μια κοινά αποδεκτή θέση για το ύψος του ελληνικού δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ το 2020 και αργότερα που θα χρησιμοποιηθεί ως μπούσουλας.

Όμως, αυτό είναι δικό τους θέμα.

Συμπέρασμα;

Περισσότερο χρόνο θα δαπανήσουν οι διαπραγματευτές της ελληνικής πλευράς και η τρόικα συζητώντας για την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων, που θα ανοίξουν τον δρόμο για τη μείωση του χρέους, παρά για τα ίδια τα μέτρα ελάφρυνσης, που είναι λίγο-πολύ γνωστά.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v