Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο πολιτικός κίνδυνος, το χρέος και η Moody's

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μετά τις ευρωεκλογές σύμφωνα με τη Moody's, ενώ ο Β.Σόιμπλε υπαινίσσεται κατενάτσιο στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους αν αλλάξει ρότα η κυβέρνηση. Όμως, άλλοι βλέπουν αλλιώς τα πράγματα.

Ο πολιτικός κίνδυνος, το χρέος και η Moodys

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας είχε δηλώσει επανειλημμένα παλαιότερα ότι πρώτα ευημερούν οι αριθμοί και μετά οι άνθρωποι.

Με βάση τη διεθνή εμπειρία, ο κ. Στουρνάρας έχει δίκιο, αλλά οι περισσότεροι πολιτικοί, αδημονούντες για άμεσα αποτελέσματα και πολιτικά οφέλη, τον επέκριναν σφόδρα.

Αν πιστέψουμε τα λεγόμενα των τελευταίων, ο επικείμενος ανασχηματισμός προσφέρει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αλλάξει η οικονομική πολιτική σε ουσία και σε στιλ προς το λαϊκότερο.

«Ο άλλος που δεν έχει δουλειά στο Καρπενήσι κι αλλού, θέλει να ακούσει κάποιον να του δίνει ελπίδα και όχι έναν τεχνοκράτη να του λέει αυτά που του έλεγε ο Στουρνάρας» μας έλεγε πρόσφατα παλαίμαχος πολιτικός.

Γι' αυτόν, όπως και γι' άλλους πολιτικούς, το βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα μετρά περισσότερο από το μεσοπρόθεσμο.

Τώρα που όλα δείχνουν ότι ο κ. Στουρνάρας φεύγει από το υπουργείο Οικονομικών, θα υπάρξει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοκιμαστεί η θεωρία στην πράξη. Έστω χωρίς έξτρα χρηματοδότηση.

Όμως, η Moody's και άλλοι ξένοι οίκοι που παρακολουθούν στενά την ελληνική πολιτική σκηνή και οικονομία έχουν διαφορετική άποψη.

Γι' αυτούς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ενισχύει την τάση για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής σε μια περίοδο όπου ο λαός έχει κουραστεί από την πολύχρονη λιτότητα.

Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και αλλού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φυσικά, το βασικό σενάριο της Moody's παραμένει ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα επηρεάσει το τρέχον πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της κυβέρνησης, αν και αυξάνει τον κίνδυνο χαλάρωσης.

Όμως, προσθέτει στην πρόσφατη έκθεσή της ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμη την πιθανότητα αποσταθεροποιητικών πρόωρων βουλευτικών εκλογών, δεδομένης της εύθραυστης και μειούμενης πλειοψηφίας του κυβερνητικού συνασπισμού».

Ο οίκος αξιολόγησης δεν είναι μόνος του.

Οι δηλώσεις του Β. Σόιμπλε για συμμόρφωση της Ελλάδας με τις απαιτήσεις της τρόικας αντανακλούν ανάλογες ανησυχίες.

Επιπλέον, προϊδεάζουν ότι η γερμανική πλευρά θα χρησιμοποιήσει πιθανόν τις συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ως μέσο πίεσης για συμμόρφωση από τη στιγμή που τα ποσά των δόσεων από το EFSF είναι πλέον μικρά.

Κι ενώ η Moody's και ο Σόιμπλε παίρνουν θέση, τα στοιχεία από την έρευνα καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα είναι ενθαρρυντικά και υπέρ της άποψης ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανακάμπτει αν και παραμένει ακόμη σε αρνητικό έδαφος, ενώ οι επιχειρηματικές προσδοκίες στις υπηρεσίες, στη βιομηχανία και στο λιανικό εμπόριο βελτιώνονται, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

Την ίδια ώρα, βουλευτές ισχυρίζονται ότι το κλίμα στη Βουλή δεν είναι σε καμία περίπτωση προεκλογικό.

Το κλίμα είναι αναμονή για τον ανασχηματισμό και βουλευτές της Ν.Δ. εκφράζουν πικρία που συνάδελφοί τους από άλλα κόμματα ακούγεται ότι θα υπουργοποιηθούν.

Σε αντίθεση με την περίοδο πριν από τις ευρωεκλογές, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και η ήττα των ΑΝΕΛ ευνοεί την εύρεση 180 και πλέον βουλευτών για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας τον επόμενο Φεβρουάριο ή το φθινόπωρο.

Όμως, κάτι τέτοιο θα σήμαινε πιθανόν την παραμονή της σημερινής κυβέρνησης στην εξουσία μέχρι τον Ιούνιο του 2016, αυξάνοντας παράλληλα τις πιθανότητες εκλογικής επιτυχίας των κομμάτων που τη στηρίζουν αν η οικονομία αναπτυχθεί με υψηλούς ρυθμούς.

Είναι κάτι που προβληματίζει σοβαρά τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται.

Σε αυτήν την περίπτωση, η πολιτική αβεβαιότητα θα μειωνόταν, αλλά και πάλι η κυβέρνηση θα έπρεπε να περάσει τον σκόπελο της συμμόρφωσης με πολλές απαιτήσεις της τρόικας το προσεχές δίμηνο-τρίμηνο για να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Μπορεί λοιπόν η δημοσιονομική χαλάρωση να είναι επιδίωξη της κυβέρνησης, όμως τα περιθώρια για ελαφρύνσεις είναι περιορισμένα.

Όμως, θα γίνουν μεγαλύτερα από το 2015 και μετά αν η οικονομία ανακάμψει.

Ίσως περισσότερο από κάθε άλλο άτομο ή γεγονός, η στάση του Β. Σόιμπλε και της Γερμανίας ειδικότερα απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση τους επόμενους μήνες θα κρίνει πολλά.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v