Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάηκαν στον χυλό φυσάνε και το γιαούρτι!

Η Fitch αναβάθμισε σήμερα την πιστοληπτική διαβάθμιση της Ελλάδας. Όμως, τόσο η ίδια όσο και οι άλλες δύο μεγάλες εταιρείες αξιολόγησης συνεχίζουν να υπολείπονται της αγοράς. Δεν είναι τυχαίο.

Κάηκαν στον χυλό φυσάνε και το γιαούρτι!

Σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία μονάδα, στο Β από Β-, προχώρησε η εταιρεία αξιολόγησης Fitch Ratings.

Το μακροχρόνιο χρέος της Ελληνικής Δημοκρατίας βαθμολογείται με Β- από την S&P και τη Fitch (ως σήμερα) και πολύ πιο χαμηλά, δηλαδή με Caa3, από τη Moody’s. Η Αίγυπτος, ο Λίβανος, η Τζαμάικα, η Λευκορωσία και το Κονγκό είναι μερικές ακόμη χώρες που αξιολογούνται με Β-, όπως η Ελλάδα, από τη Fitch και την S&P.

Η αναβάθμιση της χώρας από τη Fitch συνιστά θετική εξέλιξη.

Επιπροσθέτως, δεν θεωρούμε ότι συνδέεται με τις ευρωεκλογές της Κυριακής, όπως ίσως συμπεράνουν κάποιοι στην Ελλάδα, ασχέτως αν φαινομενικά ευνοεί τον κυβερνητικό σχηματισμό. Από πρακτική πλευρά, η αναβάθμιση της μιας βαθμίδας δεν αναμένεται να ταρακουνήσει την αγορά των ελληνικών ομολόγων.

Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στην κατηγορία των «σκουπιδιών» και μετά την αναβάθμιση από τη Fitch.  Όπως σωστά παρατηρούσε έμπειρο στέλεχος του χώρου, η «ευαισθησία» των επενδυτών στις αναβαθμίσεις ή υποβαθμίσεις στην κατηγορία των «σκουπιδιών», ιδίως αν πρόκειται για μεταβολή μιας βαθμίδας, δεν είναι ίδια με εκείνη των επενδυτών σε ομόλογα υψηλής διαβάθμισης και χαμηλότερου ρίσκου.

Οι συμμετέχοντες στην κατηγορία των «σκουπιδιών», δηλαδή των ομολόγων υψηλού ρίσκου, είναι συνήθως hedge funds. Τα τελευταία δεν έχουν τις διαδικασίες και τα κριτήρια συνταξιοδοτικών ταμείων ή άλλων μακροπρόθεσμων επενδυτών που τοποθετούνται σε ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης και χαμηλού ρίσκου.

Οι παραδοσιακοί επενδυτές βάζουν συνήθως μεγάλα ποσά και μια μεταβολή της πιστοληπτικής ικανότητας του εκδότη κατά μία βαθμίδα μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημίες ή κέρδη. 

Για την Ιστορία, τα ελληνικά ομόλογα συνέχισαν να ανακάμπτουν μέχρι χθες μετά τη μεγάλη βουτιά της προηγούμενης εβδομάδας. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε χθες ακόμη περισσότερο στο 6,49% από 6,86% την προηγούμενη Παρασκευή.  Η κίνηση του ομολόγου μπορεί να σημαίνει ότι η αγορά δίνει μικρές πιθανότητες στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λόγω του αποτελέσματος της Κυριακής.

Όμως, θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο.

Θυμίζουμε ότι η απόδοση πέφτει όταν η τιμή του ομολόγου σταθερού τοκομεριδίου ανεβαίνει, και το αντίστροφο.
Σε κάθε περίπτωση, η απόδοση του ελληνικού ομολόγου δεν είναι σε αρμονία με το επίπεδο πιστοληπτικής αξιολόγησης από τους μεγάλους διεθνείς ξένους οίκους. 

Από την απόδοση συνάγεται ότι οι αγορές αξιολογούν πολύ χαμηλότερα το ελληνικό ρίσκο σε σχέση με τη Fitch, τη Moody’s και την S&P.

To τελευταίο δεν είναι τυχαίο.

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν γίνει πολύ πιο συντηρητικοί στις αξιολογήσεις τους μετά το στραπάτσο με τα στεγαστικά δάνεια και τα παράγωγά τους (CDO) στις ΗΠΑ το 2008 και την ασιατική κρίση τη δεκαετία του 1990. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η άκρως συντηρητική στάση της Moody’s σε σχέση με τις άλλες δύο εταιρείες έχει επίσης εξήγηση.

Η Moody’s επέλεξε να μην υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2009 περί «πειραγμένων» στατιστικών στοιχείων. Μάλιστα, στις αρχές Δεκεμβρίου του 2009 είχε βγάλει ανακοίνωση υπερασπιζόμενη τη θέση ότι οι φόβοι των επενδυτών για τη ρευστότητα ήταν υπερβολικοί.

Η αποχώρηση του αρμόδιου αναλυτή για την ελληνική αξιολόγηση την άνοιξη του 2010 άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και έφερε απανωτές υποβαθμίσεις.

Γνωρίζοντας το ιστορικό, η σημερινή αναλύτρια της Moody’s Sarah Carlson δεν έχει κανέναν λόγο να βιάζεται.

Δεν είναι τυχαίο ότι η αναμενόμενη αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s δεν έγινε πριν από μερικές εβδομάδες, αλλά αναβλήθηκε για τον Αύγουστο.

Όποιος καεί στον χυλό φυσάει και το γιαούρτι.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v