Η χθεσινή μεγάλη υποχώρηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και των ελληνικών ομολόγων αποδόθηκε σε διαφορετικούς παράγοντες ανάλογα με την περίσταση.
Όμως, οι περισσότεροι συμφωνούσαν ότι υπήρχε μία κοινή παράμετρος σε όλα αυτά:
Η πολιτική αβεβαιότητα.
Όμως, τίθεται ένα εύλογο ερώτημα:
Γιατί, αν όντως έχουν δίκιο, έγινε ανάδυση της πολιτικής αβεβαιότητας τόσο ξαφνικά;
Το γεγονός ότι πλησιάζουμε στη πρώτη Κυριακή των εκλογών είναι ένας λόγος.
Όμως, πρόκειται για τοπικές και περιφερειακές εκλογές, που κρίνονται σε σημαντικό βαθμό από τα πρόσωπα.
Γι' αυτό ίσως μερικοί απέδιδαν την ανάδειξη του πολιτικού ρίσκου στο ραντάρ των ξένων επενδυτών σε χθεσινό στόρι του πρακτορείου Bloomberg για το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα.
Άλλοι την απέδιδαν σε κυλιόμενα γκάλοπ που υποτίθεται ότι δείχνουν μικρή ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες.
Το τελευταίο προϋποθέτει πρόσβαση σε μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων.
Είναι κάτι που συνήθως διαθέτουν λίγοι μεγάλοι ξένοι οίκοι και funds.
Το πιθανότερο είναι να οφείλεται σε συνδυασμό των δύο παραγόντων, δηλαδή του στόρι του Bloomberg και των κυλιόμενων και άλλων γκάλοπ.
Όμως, επίσης πιθανό είναι τα τελευταία να μην είχαν προλάβει να αποτυπώσουν τις αποκαλύψεις για το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ το καλοκαίρι του 2012.
Μερικοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν σημαντικά τα τελευταία νέα.
Κι αυτό γιατί θεωρούν ότι αφενός επιβεβαιώνεται ότι υπήρχε σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και αφετέρου γιατί ίσως κάνει κάποιους συντηρητικούς αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους να κατανοήσουν ότι ο κ. Σαμαράς έπρεπε να αλλάξει εν μέρει πλεύση για να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ.
Πάντως, η προσέγγιση αρκετών ξένων οίκων και funds μέχρι πριν από λίγο καιρό απέναντι στις ευρωεκλογές ήταν σχετικά αδιάφορη.
Ίσως γιατί θεωρούσαν ότι ακόμη κι αν κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, η διαφορά από τη Ν.Δ. θα ήταν μικρή για να κάνει τη διαφορά και να προκαλέσει κυβερνητική κρίση.
Όμως, ίσως κι αυτοί αντιλαμβάνονται ότι τα πάντα κυλάνε.
Μπορεί να κερδίσει η Ν.Δ. τις ευρωεκλογές, όμως μπορεί να το κάνει κι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αν κερδίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε όλοι θα επικεντρωθούν στη διαφορά με τη Ν.Δ. σε συνάρτηση με τις επιδόσεις της Ελιάς.
Ανεξάρτητοι παρατηρητές θεωρούν ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφευχθούν οι εθνικές εκλογές αν η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. είναι μεγαλύτερη από 4 μονάδες.
Κι αυτό παρά την εναντίωση των δανειστών στις πρόωρες εκλογές.
Το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και διεξαγωγής εθνικών εκλογών στα τέλη Ιουνίου ή πιθανότερα τον Σεπτέμβριο δεν μπορεί να αποκλεισθεί σε μια τέτοια περίπτωση.
Πρόκειται για σοβαρό λόγο που δικαιολογεί την αύξηση του πολιτικού ρίσκου στο μέτρο που τα τελικά αποτελέσματα ευνοήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Φυσικά όλα αυτά είναι ασκήσεις επί χάρτου.
Η πράξη θα δείξει αν οι υποθέσεις για αύξηση του ελληνικού πολιτικού ρίσκου έχουν βάση ή αναφέρονται απλώς σε κάτι παροδικό.
Η αυτοψία θα δείξει.
Όμως, μέχρι τότε μπορεί να υπάρξουν ισχυρές αναταράξεις στο Χ.Α. και στα ελληνικά ομόλογα.
Dr. Money
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.