Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ντράγκι δεν φέρνει δώρα στην Ελλάδα!

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι προανήγγειλε χθες μέτρα για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τον Ιούνιο. Όσοι όμως ελπίζουν σε τόνωση της ρευστότητας στην ελληνική αγορά θα πρέπει να προσγειωθούν στην πραγματικότητα.

Ο Ντράγκι δεν φέρνει δώρα στην Ελλάδα!

Ο Μάριο Ντράγκι προϊδέασε χθες ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε κινήσεις προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στις 5 Ιουνίου, όπου συνεδριάζει ξανά το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και τον ρυθμό ανάπτυξης φέτος και τα επόμενα δύο χρόνια, όπως ανέφερε.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη δεν είναι ικανοποιητική, ενώ έκανε ειδική μνεία στο ισχυρό ευρώ συνδέοντας την πορεία του με τον χαμηλό πληθωρισμό.

Αν πιστέψουμε τις εκτιμήσεις των ειδημόνων, οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ αναμένεται να αναθεωρήσουν χαμηλότερα τις προβλέψεις τους για τον μέσο πληθωρισμό του 2014 και ίσως κάνουν το ίδιο και για το 2015.

Ο πληθωρισμός του 2014 ίσως υποχωρήσει κάτω από 1%, ισχυρίζονται, δίνοντας το πράσινο φώς στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ που θα συνεδριάσει στις 5 Ιουνίου για μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ επιθυμεί ο ετήσιος πληθωρισμός να μην ξεπερνά το 2%.

Δεν πάει πολύς καιρός από την ομιλία του Μ. Ντράγκι που έριξε φως στους τρόπους με τους οποίους η ΕΚΤ θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

Αν λοιπόν οι συνθήκες στην αγορά χρήματος επιδεινωθούν επηρεάζοντας τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, η ΕΚΤ θα παρέμβει στα επιτόκια.

Σημειωτέον ότι υπάρχει αυξημένη μεταβλητότητα στην αγορά χρήματος το τελευταίο διάστημα.

Αν συνεχίσουν να μη ρέουν οι πιστώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα, η ΕΚΤ θα μπορούσε να δώσει μακροπρόθεσμη ρευστότητα (LTRO) προς το τραπεζικό σύστημα με στόχο την αύξηση των δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας της ΕΚΤ για τα δάνεια τον Απρίλιο δείχνουν μια τάση σταθεροποίησης των πιστώσεων με ελαφρά αυξημένη ζήτηση για χορηγήσεις από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τέλος, αν ο πληθωρισμός παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, η ΕΚΤ θα προβεί σε εκτεταμένες αγορές ομολόγων και άλλων κινητών αξιών από χώρες και επιχειρήσεις (QE).

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για την αγορά χρήματος, το ισχυρό ευρώ και τον πληθωρισμό, η πλειονότητα των αναλυτών περιμένει μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης (refinance rate) χαμηλότερα από το 0,25% σήμερα.

Επίσης, αναμένει αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων.

Με αυτές τις κινήσεις στα επίσημα επιτόκια, η ΕΚΤ θα επιδιώξει να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από το ισχυρό ευρώ και τη μείωση της πλεονάζουσας ρευστότητας στη νομισματική πολιτική.

Λογικά, η μείωση των επιτοκίων θα είναι περιορισμένη.

Όμως, το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων θα ωθήσει τράπεζες με μεγάλη ρευστότητα να τη δανείζουν μέσω της διατραπεζικής αγοράς αντί να την καταθέτουν στην ΕΚΤ.

Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να επωφεληθούν από μια τέτοια εξέλιξη, δανειζόμενες περισσότερα κεφάλαια από τη διατραπεζική αγορά και μειώνοντας παράλληλα την εξάρτησή τους από τη ρευστότητα της ΕΚΤ.

Πάντως, όχι δραστικά.

Όμως, είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσον η ΕΚΤ θα προχωρήσει παραπέρα τον Ιούνιο, π.χ. δίνοντας ρευστότητα, για να αποκαταστήσει τον μηχανισμό χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις τράπεζες.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω στοχευμένου LTRO για συγκεκριμένες κατηγορίες δανείων και άλλων τρόπων.

Κάτι τέτοιο ίσως συμβεί από το φθινόπωρο, αν οι συνθήκες στο μέτωπο των πιστώσεων δεν έχουν βελτιωθεί.

Όσον αφορά τα μέτρα πιστωτικής χαλάρωσης (QE), θα πρέπει να περιμένουν για το φθινόπωρο και ίσως αργότερα.

Η προσδοκία του QE έχει ήδη οδηγήσει τα spreads και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε πολύ χαμηλά επίπεδα, βοηθώντας την Ελλάδα να σηκώσει αρκετά δισ. ευρώ από τις αγορές.

Όμως, το ζητούμενο για πολλούς στην Ελλάδα είναι οι επιπτώσεις των όποιων μέτρων λάβει η ΕΚΤ στη διοχέτευση ρευστότητας από τις τράπεζες στην οικονομία.

Παρότι οι πιθανές μειώσεις στα επίσημα επιτόκια, η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά χρήματος και η συμπίεση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων βοηθάνε, η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει δραστικά προς το καλύτερο.

Ακόμη κι αν το στοχευμένο LTRO, που θα δίνει μεσοπρόθεσμη ρευστότητα στις τράπεζες με υποθήκη ενήμερα δάνεια προς μικρομεσαίες εταιρείες, γίνει πραγματικότητα.

Καλώς ή κακώς, κανένα από αυτά τα μέτρα δεν πρόκειται να βελτιώσει την πιστοληπτική ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που είναι πλέον το βασικό ζητούμενο για τις ελληνικές τράπεζες.

Επομένως, καλοδεχούμενα τα όποια μέτρα του σούπερ Μάριο, αλλά δεν πρόκειται να κάνουν τη διαφορά στη ροή των πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα στη χώρα μας.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v