Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H επιστροφή του πολιτικού ρίσκου!

Εδώ και πολύ καιρό, η αγορά δείχνει να μην παίρνει σοβαρά υπόψη το πολιτικό ρίσκο. Όμως, η σύνδεση της πολιτικής σταθερότητας με την επίδοση της Ελιάς στις ευρωεκλογές αλλάζει ίσως τα δεδομένα αν ο κ.Βενιζέλος εννοεί όσα είπε.

H επιστροφή του πολιτικού ρίσκου!

Όταν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων πρέπει να κάνουν πολλαπλάσια τηλεφωνήματα σε σχέση με το παρελθόν για να φτάσουν στο επιθυμητό δείγμα ανθρώπων, αυτό κάτι λέει.

Πολύ περισσότερο όταν πολλοί από τους ερωτηθέντες κλείνουν το τηλέφωνο χωρίς δεύτερη κουβέντα όταν ακούνε περί τίνος πρόκειται ή το συνοδεύουν με προσβλητικές εκφράσεις.

Σε μια τέτοια κατάσταση, η οποία υποδηλώνει υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, τα όποια συμπεράσματα για τα ποσοστά που παίρνουν τα κόμματα στα διάφορα γκάλοπ είναι παρακινδυνευμένα.

Εξυπακούεται ότι είναι μάλλον απίθανο να ψηφίσουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης όσοι κλείνουν το τηλέφωνο βρίζοντας. Επομένως, αν θα πάνε να ψηφίσουν ή θα απέχουν από τη διαδικασία έχει τη σημασία του.

Από εκεί και πέρα, οι ιθύνοντες ισχυρίζονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δυναμική. Φυσικά, αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να βγει πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές με αναλογικά χαμηλό ποσοστό.

Το ενδεχόμενο να μην πάνε καλά οι υποψήφιοί του για δήμαρχοι και περιφερειάρχες την 1η Κυριακή των εκλογών στις 18 Μαΐου ίσως ενισχύσει αυτήν την αίσθηση, παρότι τα πρόσωπα έχουν συνήθως πρωτεύουσα σημασία σ' αυτές τις εκλογές.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει εναντίον του τη δεύτερη Κυριακή των ευρωεκλογών γιατί κάποιοι από τους παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που εντάχθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ για τη νομή της εξουσίας ίσως το εγκαταλείψουν αν δουν ότι δεν τραβάει, ψηφίζοντας άλλο κόμμα.

Ακόμη και την Ελιά αν θέλουν να έχουν πρόσβαση στην εξουσία.

Εξυπακούεται ότι το ακριβώς αντίθετο θα συνέβαινε αν το αριστερό κόμμα αποκτούσε δυναμική.

Από τη σκοπιά της Ν.Δ., το ιδανικό θα ήταν είτε μια νίκη είτε μια ήττα με μικρή διαφορά μέχρι 2 μονάδες. Το ποσοστό της Ελιάς θα είχε μεν σημασία, αλλά μικρότερη αν η Ν.Δ. κέρδιζε τις ευρωεκλογές ή ήταν σχεδόν ισόπαλη με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν η Ν.Δ. έχανε με διαφορά μεγαλύτερη των 3 - 4 μονάδων και η Ελιά έπαιρνε χαμηλά ποσοστά, τα πάντα θα ήταν στον αέρα και η πιθανότητα εθνικών εκλογών το φθινόπωρο θα εμφανιζόταν ιδιαίτερα μεγάλη.

Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πόσο περιπλέκονται τα πράγματα αν ο κ. Βενιζέλος εννοεί αυτό που είπε, συνδέοντας το ποσοστό της Ελιάς με την κυβερνητική σταθερότητα και συνέχεια.

Σύμφωνα με διάφορα γκάλοπ που έχουν γίνει κατά καιρούς, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές.

Είναι κάτι που ούτε αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν κατά βάθος αφού κατανοούν ότι το κόμμα τους δεν είναι ακόμη έτοιμο να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες και γι' αυτό προτιμούν το α΄ τρίμηνο του 2015.

Επιπλέον, το σύνολο των μέτρων του προγράμματος προσαρμογής θα είχε εφαρμοσθεί μέχρι τότε και ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα χρειαζόταν να πάρει νέα μέτρα.

Από την άλλη πλευρά, μια τέτοια καθυστέρηση θα μπορούσε να αποδειχθεί μπούμερανγκ αν η οικονομία βελτιωνόταν και το κλίμα γινόταν ακόμη καλύτερο.

Όμως, όλα τα ανωτέρω είναι ασκήσεις επί χάρτου για εσωτερική κατανάλωση.

Οι ξένοι επενδυτές και σπεκουλαδόροι είχαν την εντύπωση ότι όποια κυβέρνηση κι αν είχε η Ελλάδα αυτή θα έκανε στο τέλος όσα προβλέπει το οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής.

Σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση θα βρισκόταν αντιμέτωπη με έναν εφιάλτη αφού το κλίμα θα επιδεινωνόταν, κάποιες καταθέσεις ίσως έκαναν φτερά και γενικά θα ξέμενε από ρευστότητα.

Οι ίδιοι κατανοούν ότι κάτι τέτοιο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μια άλλη ελληνική κυβέρνηση να επιχειρήσει να διαφοροποιηθεί, όμως ξέρουν ότι χωρίς λεφτά δεν θα πάει μακριά.

Από αυτήν την οπτική γωνία, το πολιτικό ρίσκο της Ελλάδας είναι περιορισμένο.

Μια κυβερνητική κρίση μετά τις ευρωεκλογές σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα για την Ελιά δεν είναι καλό θα αυξήσει το πολιτικό ρίσκο για κάποιο διάστημα, π.χ. για μερικούς μήνες.

Ο αυξημένος πολιτικός κίνδυνος αναμένεται να προκαλέσει αρχικά αναταράξεις στις αγορές ελληνικών ομολόγων και μετοχών.

Όμως, το κόστος της μη συμμόρφωσης αναμένεται να αποδειχθεί αρκετά υψηλό για να αγνοηθεί από οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v