Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H ακόρεστη πείνα των hedge funds για ελληνικό χαρτί

Η υπερκάλυψη του 5ετούς ομολόγου της Εθνικής, οι ενδείξεις για σημαντική υπερκάλυψη της ΑΜΚ της Eurobank και οι εκδόσεις ομολόγων και αυξήσεων κεφαλαίου που προηγήθηκαν έχουν αρκετούς νονούς. Όμως, ένας ξεχωρίζει.

H ακόρεστη πείνα των hedge funds για ελληνικό χαρτί

Οι γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι η Ελληνική Δημοκρατία θα μπορούσε να δανειστεί φθηνότερα όταν εξέδωσε 5ετή ομόλογα πριν από λίγο καιρό αν είχε αποδεχθεί μεγαλύτερη συμμετοχή από hedge funds.

Mερικοί υποστηρίζουν ότι το Δημόσιο θα μπορούσε να δανεισθεί χαλαρά με επιτόκιο 4,5% για 5 χρόνια αν η συμμετοχή των θεσμικών επενδυτών, που είναι συνώνυμο των σπεκουλαδόρων, κοινώς των hedge funds, ξεπερνούσε το 33% στο οποίο έφθασε κατά την πρόσφατη πώληση.

Το κόστος θα ήταν μια πολύ πιο περιορισμένη συμμετοχή των real money accounts, κυρίως των παραδοσιακών θεσμικών επενδυτών, που διακρατούν τα ομόλογα για μεγαλύτερο διάστημα.

Οι τελευταίοι δεν τραβάνε τη σκανδάλη των πωλήσεων γρήγορα όταν διαπιστώσουν κάποιο κέρδος.

Όμως, ζητάνε μεγαλύτερη αποζημίωση υπό τη μορφή υψηλότερης απόδοσης για τον ελληνικό κίνδυνο.

Από αυτήν τη διαδικασία βγήκε κάτι ακόμη καλό εκτός από την έξοδο της χώρας στις αγορές για πρώτη φορά από την άνοιξη του 2010.

Αποτυπώθηκε η ύπαρξη ισχυρής ζήτησης για ελληνικά χρεόγραφα και πολλά hedge funds δεν πήραν την ποσότητα των 5ετών ομολόγων που ζητούσαν.

Υπήρχε λοιπόν μια δυνητική ζήτηση για ελληνικά ομόλογα μεσοπρόθεσμης διάρκειας που κάλυψε η Εθνική Τράπεζα με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου.

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό.

Η έκδοση της Εθνικής ύψους 750 εκατ. ευρώ υπερκαλύφθηκε, ενώ η απόδοση του ομολόγου που είχε κουπόνι 4,375% διαμορφώθηκε στο 4,5% μέχρι τη λήξη.

Κοινώς, χαμηλότερα από την απόδοση του 5ετούς ομολόγου της Ελληνικής Δημοκρατίας, που διαμορφωνόταν στο 4,75% - 4,80% αργά χθες το απόγευμα και 4,95% όταν πρωτοβγήκε.

Για να είμαστε δίκαιοι, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η Εθνική σχεδίαζε να εκδώσει 5ετές ομόλογο πριν βγει το Δημόσιο, αλλά το σχέδιο πάγωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των στρες τεστ από την ΤτΕ και την αβεβαιότητα για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή όχι, σύμφωνα με στέλεχος του ομίλου.

Όμως, την πρόλαβε η Τράπεζα Πειραιώς που είχε επιλύσει το θέμα της κάλυψης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση του 3ετούς ομολόγου.

Αν πιστέψουμε κάποιον ειδήμονα εκτός των δύο ομίλων, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου της Πειραιώς είναι πιο χαμηλή σε σχέση με το αντίστοιχο 5ετές της Εθνικής σε όρους z-spread.

Το z-spread εξισώνει την τιμή ενός ομολόγου με την καθαρή τωρινή αξία του ιδίου.

Σε κάθε περίπτωση, τίποτε δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την ύπαρξη των hedge funds αφού οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολύ χαμηλό βαθμό πιστοληπτικής διαβάθμισης.

Το ίδιο θα ισχύσει πιθανόν για τα ομόλογα που θα βγάλουν κάποιες επιχειρήσεις.

Αναμφισβήτητα θα ήταν καλύτερα αν η ρευστότητα προερχόταν από πιο παραδοσιακούς επενδυτές και όχι από hedge funds.

Όμως, δεν μπορούμε να τα θέλουμε όλα δικά μας με πιστοληπτικές διαβαθμίσεις «σκουπιδιών».

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v