Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mε χορηγία Ντράγκι η έξοδος στις αγορές!

Αν κάποιος αμφέβαλλε για την τύχη της πολυαναμενόμενης έκδοσης του 5ετούς ομολόγου από την Ελληνική Δημοκρατία θα πρέπει να αισθάνεται πλέον πιο σίγουρος. Κι αυτό γιατί το ομόλογο έχει την καλύτερη στήριξη που θα μπορούσε να έχει.

Mε χορηγία Ντράγκι η έξοδος στις αγορές!

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι είμαστε από εκείνους που θα πατούσαν το κουμπί για την ενεργοποίηση της διαδικασίας εξόδου στις αγορές από την προηγούμενη Παρασκευή το απόγευμα, αν και γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν είθισται διεθνώς λόγω του ρίσκου του weekend.

Εκτός, φυσικά, αν το βιβλίο προσφορών έκλεινε μέσα σε δύο ώρες.

Αν όμως δεν γινόταν την Παρασκευή λόγω weekend, τότε το πρωί της χθεσινής μέρας ενδείκνυτο.

Όμως, ούτε χθες συνέβη κάτι, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να κλείνει στο 6,19% από 6,15% την Παρασκευή.

Επιπλέον, το spread έναντι της Γερμανίας ανήλθε στις 465 μονάδες βάσης έναντι 461 μονάδων την Παρασκευή και 453 την προηγούμενη Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι μία ποσοστιαία μονάδα ισούται με 100 μονάδες βάσης.

Δεν είναι εύκολο να πει κανείς πού θα κυμανθούν οι αποδόσεις των ομολόγων σήμερα ή τις επόμενες μέρες.

Όμως, υπάρχει ένας νέος παράγοντας που ευνοεί τα ελληνικά σχέδια:

Η τοποθέτηση του προέδρου της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ακόμη και μη συμβατικά μέσα για να αποτρέψει το ενδεχόμενο παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Χθες, η γερμανική εφημερίδα FAZ ανέφερε ότι η ΕΚΤ έχει κάνει προσομοίωση των επιπτώσεων που θα είχε στον πληθωρισμό της ευρωζώνης ένα μεγάλο πρόγραμμα αγοράς χρεογράφων ύψους 1 τρισ. ευρώ.

Ο Πορτογάλος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Κονστάνσιο δήλωσε επίσης ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα αφορά και τις 18 χώρες της ευρωζώνης.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος σούπερ-ντούπερ ντίλερ ή αναλυτής για να καταλάβει ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ευνοεί ιδιαίτερα τις χώρες της ευρωπεριφέρειας.

Φυσικά, η ΕΚΤ ίσως αποφασίσει να μην το χρησιμοποιήσει στο τέλος.

Όμως, το πιθανότερο είναι ότι θα προχωρήσει προηγουμένως σε άλλες πιο «ορθόδοξες» κινήσεις, π.χ. μείωση επιτοκίων, ακόμη και αν δεν προκύψει αποπληθωρισμός, αλλά συνεχισθεί ο χαμηλός πληθωρισμός.

Η χαλαρότερη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ σε μια περίοδο χαμηλού πληθωρισμού αναμένεται να στηρίξει τα κρατικά χρεόγραφα.

Εκτός λοιπόν από την έλξη που ασκούν οι υψηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, η αίσθηση ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου χώρας από το ευρώ, η αισθητή βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και οι ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας, οι εν δυνάμει επενδυτές έχουν έναν ακόμη λόγο να προτιμήσουν τα ελληνικά ομόλογα.

Την πολιτική της ΕΚΤ που ευνοεί τα ομόλογα, ιδίως της ευρωπεριφέρειας, όπως τα ελληνικά.

Είναι κάτι που έχει ήδη αποτυπωθεί στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, που καταγράφουν νέα χαμηλά 4ετίας ενδοσυνεδριακά.

Επομένως, η αναμενόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δεν μπορεί παρά να έχει τη σφραγίδα της ΕΚΤ και του κ. Ντράγκι.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v