Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ανοικτά μέτωπα των ιδιωτικοποιήσεων!

Η νέα υποβάθμιση του στόχου για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις στη διετία 2014-2015 μιλάει από μόνη της. Το ίδιο κι η εκτίμηση ότι μπορεί να χρειασθούν μέχρι δύο χρόνια για να βγουν οι άδειες για το Ελληνικό. Η έξοδος στις αγορές που θα βοηθήσει, αλλά και τα εμπόδια.

Τα ανοικτά μέτωπα των ιδιωτικοποιήσεων!

Στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2014-2015 προβλέπονται έσοδα ύψους 8 δισ. ευρώ περίπου από ιδιωτικοποιήσεις.

Η Ελλάδα επρόκειτο να έχει έσοδα 8 δισ. ευρώ περίπου τη διετία 2014-2015 που θα κατευθύνονταν στην πλήρωση του χρηματοδοτικού κενού της ίδιας περιόδου.

Όμως, η τρόικα αναθεώρησε πρόσφατα αισθητά χαμηλότερα τους στόχους για την ίδια περίοδο, με αποτέλεσμα να προκύπτουν επιπρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της τάξης των 3-4 δισ. ευρώ.

Επομένως, το εκτιμώμενο χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014-2015 ανεβαίνει στα 14 - 15 δισ. ευρώ από 11 δισ. προηγουμένως.

Η διεύρυνση του χρηματοδοτικού κενού αναδεικνύει τη σημασία της επερχόμενης εξόδου της χώρας στις αγορές αφού διαφορετικά θα έπρεπε ίσως να ζητήσει νέο δάνειο από την Ε.Ε., που θα είχε όρους.

Όμως, η έξοδος στις αγορές για την οποία συζητάνε όλοι αυτές τις μέρες θα έχει επίσης μία ακόμη θετική επίδραση.

Αυτήν τη φορά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Ο μεσοπρόθεσμος δανεισμός της Ελληνικής Δημοκρατίας από την αγορά με καλούς όρους θα διευκολύνει τον δανεισμό περισσότερων εγχώριων επιχειρήσεων και τραπεζών με χαμηλότερα επιτόκια.

Η ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, σε συνδυασμό με τις νέες κεφαλαιακές ενέσεις, θα τους επιτρέψει να χρηματοδοτούν μεγάλα πρότζεκτ και άλλες μορφές ιδιωτικοποιήσεων με μεγαλύτερη ευχέρεια.

Ξένοι επενδυτές από δυτικές χώρες που λάμπουν διά της απουσίας τους από τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις μέχρι τώρα θα μπορούν να βρίσκουν ευκολότερα δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες για να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και πρότζεκτ.

Παρ' όλα αυτά, αρκετά άλλα εμπόδια θα παραμείνουν στον δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων.

Μόλις χθες η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ διευκρίνισε ότι θα χρειασθούν ένα με δύο χρόνια για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να βγουν οι άδειες για το Ελληνικό.

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο διάστημα, όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν, αφού η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας προσδιορίζεται στο α΄τρίμηνο του 2015 και θα μπορούσε να προκαλέσει εθνικές εκλογές.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι και τη στάση του ΣτΕ άγνωστη, κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος.

Μάλιστα, με αφορμή την Μπαλτακιάδα, στέλεχος της τραπεζικής αγοράς παρατηρούσε χθες με νόημα ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ για άλλα πρότζεκτς, π.χ. του Αστέρα, πάνε για μετά τις ευρωεκλογές, αφήνοντας υπόνοιες για σύνδεση των δύο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το Προεδρικό Διάταγμα για το ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου) του Ελληνικού θα πρέπει να υπογραφεί από 10 γενικούς γραμματείς υπουργείων, δείχνοντας τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που μπορεί να προκαλέσει η γραφειοκρατία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν υφίσταται ένα μέρος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής στο οποίο η Ελλάδα παίρνει πολύ χαμηλό βαθμό αυτό είναι οι ιδιωτικοποιήσεις.

Υπάρχουν λόγοι γι' αυτό που ξεπερνάνε μερικές φορές τους πάντες, π.χ. το αυξημένο ρίσκο της Ελλάδας, και μειώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Όμως, σε άλλες περιπτώσεις, οι καθυστερήσεις οφείλονται σε άλλους λόγους, π.χ. πολιτικούς, όπως με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στο παρελθόν, και νομικούς, π.χ. τίτλοι στα ακίνητα.

Όλα δείχνουν ότι είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία και άλλοι λόγοι που έχουν συμβάλει στο βάλτωμα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Όμως, αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί για πάντα.

Κάποιοι θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να κλείσουν οι πληγές των ιδιωτικοποιήσεων.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μαζέψει κάπου 20 δισ. ευρώ και πλέον από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το 2020.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v