Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταΐστε τους τίγρεις όσο είναι πεινασμένοι!

Κάθε μέρα δεν είναι τ' Άη-Γιαννιού. Η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη σε μια περίοδο που οι αγορές διψάνε για ελληνικό ρίσκο. Ιδίως αν η Moody's προχωρήσει σε κάποιου είδους αναβάθμιση προσεχώς.

Ταΐστε τους τίγρεις όσο είναι πεινασμένοι!

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κοντά στο 8,10% στα τέλη του περσινού Μαΐου μετά από ράλι δύο περίπου μηνών.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει τότε στις αγορές και να δανεισθεί ένα μικρό, συμβολικό ποσό, εκδίδοντας ένα 3ετές ή 5ετές ομόλογο, παρότι η μεγάλη πλειονότητα, που δεν γνώριζε για το ξένο ενδιαφέρον, ισχυριζόταν ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν.

Όμως, δεν το έπραξε αφενός γιατί η κυβέρνηση δεν ήθελε να πληρώσει ένα υψηλό επιτόκιο της τάξης του 7% για 5 χρόνια, κι αφετέρου διότι η τρόικα ήταν αντίθετη.

Χρειάσθηκε να φθάσουμε στις αρχές Ιανουαρίου του 2014 για να υποχωρήσει η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στα επίπεδα όπου βρισκόταν τον Μάιο του 2013.

Το επεισόδιο είναι άκρως διδακτικό.

Δείχνει ότι η χώρα θα πρέπει να είναι έτοιμη να εκμεταλλευθεί την όποια ευκαιρία όταν παρουσιασθεί γιατί μπορεί η ευκαιρία αυτή είτε να μην ξαναεμφανιστεί, είτε να επανεμφανισθεί μετά από καιρό.

Φρονούμε ότι αυτό ακριβώς θα πρέπει να κάνει το επόμενο διάστημα, για να εκμεταλλευθεί το κλίμα ευφορίας που επικρατεί στις αγορές για την Ελλάδα.

Ήδη, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε χθες κάτω από το 6,5% και ίσως συμπιεσθεί περαιτέρω αν η Moody's προχωρήσει σε κάποιας μορφής αναβάθμιση της χώρας προσεχώς.

Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η Ε.Ε. έχει δώσει το πράσινο φως για έκδοση ελληνικού ομολόγου παρά τα περί του αντιθέτου δημοσιεύματα σε μερίδα του ξένου Τύπου.

Το χθεσινό άτυπο Eurogroup προφανώς επικύρωσε την ειλημμένη απόφαση.

Ασφαλώς, δεν μπορούμε να ξέρουμε όλες τις λεπτομέρειες της προαναγγελθείσας έκδοσης.

Όμως, μπορούμε να εικάσουμε κάποια πράγματα με βάση την εικόνα που έχουμε.

Η Ελλάδα χρειάζεται να φτιάξει την καμπύλη αποδόσεών της και φυσικά να «σηκώσει» κάποια λεφτά.

Το καίριο σημείο που λείπει μεταξύ του επιτοκίου του 6μηνου εντόκου και της απόδοσης του 10χρονου ομολόγου είναι η απόδοση του 5ετούς ομολόγου.

Γι' αυτό η επόμενη έκδοση θα αφορά, λογικά, 5ετές ομόλογο.

Με την απόδοση του 3ετούς ομολόγου της Τράπεζας Πειραιώς στο 4,55%, η Ελληνική Δημοκρατία θα μπορούσε να εκδώσει το επόμενο διάστημα 5ετές ομόλογο με το ετήσιο κουπόνι κοντά στο 5,5%.

Η έκδοση θα είναι σχετικά μικρή, π.χ. 2 με 2,5 δισ. ευρώ, για να επιτευχθεί ένα καλό επιτόκιο, που θα αφήνει επίσης περιθώριο για ράλι του ομολόγου στη δευτερογενή αγορά ώστε να βγάλουν κέρδος οι αγοραστές.

Όμως, θα πρέπει επίσης να επιλυθεί το θέμα της εμπορευσιμότητας του 5ετούς ομολόγου αφού μια έκδοση 2 - 2,5 δισ. ευρώ είναι μικρή.

Για να τονωθεί η ρευστότητα, η ίδια έκδοση θα μπορούσε να αβγατίσει στα 4 με 5 δισ. ευρώ με την ανταλλαγή νέων 5ετών ομολόγων με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας ή ακόμη και με έντοκα γραμμάτια.

Σε αυτήν την περίπτωση, το Δημόσιο θα μάζευε μεν 2 - 2,5 δισ. ευρώ, αλλά η συνολική έκδοση θα ήταν 4 - 5 δισ. ευρώ.

Σε επόμενη φάση, π.χ. μετά από έναν μήνα, και εφόσον το 5ετές ομόλογο είχε κάνει ράλι, η κυβέρνηση θα μπορούσε να ανοίξει ξανά την ίδια έκδοση, βγάζοντας περισσότερα ομόλογα και συγκεντρώνοντας περισσότερα λεφτά, π.χ. 2 δισ. ευρώ ακόμη.

Με αυτόν τον τρόπο, η χώρα θα είχε συγκεντρώσει 4 με 5 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης 5ετών ομολόγων πριν ακόμη από τις ευρωεκλογές, εκπληρώνοντας τον στόχο πολύ πριν εκπνεύσει το 2014.

Φυσικά, θα μπορούσαν να γίνουν κι άλλα, όπως το πακετάρισμα διπλανών, ετήσιων εκδόσεων ομολόγων που λήγουν, π.χ. το 2027, το 2028, το 2029 σε ένα ομόλογο, π.χ. 2030, για να έχει το τελευταίο μεγαλύτερη ρευστότητα.

Εξυπακούεται ότι η αλληλουχία των ανωτέρω πράξεων βασίζεται στην εκμετάλλευση του παράθυρου ευκαιρίας που ανοίγουν τα τελευταία γεγονότα, π.χ. η έγκριση των δόσεων από το Eurogroup, οι προσδοκίες για ελάφρυνση του χρέους κ.τ.λ.

Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη, ακόμη κι αν συνεπάγεται υψηλότερο κόστος δανεισμού για την Ελλάδα σε σχέση με εκείνο του μηχανισμού EFSF/ESM.

Ταΐστε λοιπόν τους τίγρεις όσο είναι πεινασμένοι.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v