Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλήθειες και ψέματα για το τέλος του μνημονίου!

Η κυβέρνηση αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση έχουν επενδύσει πολιτικά στο μνημόνιο. Η μεν κυβέρνηση στο τέλος αυτού, ο δε ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχισή του. Ως συνήθως, η αλήθεια είναι κάπου στο μέσον.

Αλήθειες και ψέματα για το τέλος του μνημονίου!

Πολλοί το ξεχνάμε, αλλά δεν θα έπρεπε.

Η χώρα δεν θα είχε αναγκασθεί να υπογράψει το περιβόητο μνημόνιο Ι τον Μάιο του 2010 αν μπορούσε να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από μόνη της, περιορίζοντας δραστικά το δημοσιονομικό έλλειμμα και δανειζόμενη από τις αγορές.

Ούτε το μνημόνιο ΙΙ στις αρχές του 2012.

Επομένως, το πραγματικό τέλος της εποχής των μνημονίων θα έλθει όταν θα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες από μόνη της, π.χ. καταγράφοντας μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, εισπράττοντας σημαντικά ποσά από ιδιωτικοποιήσεις και λαμβάνοντας δάνεια με λογικό επιτόκιο από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές.

Είναι αλήθεια ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στα δημόσια οικονομικά και οι αγορές είναι έτοιμες να μας δανείσουν εκ νέου μερικά δισ. ευρώ.

Όμως, ακόμη χρειαζόμαστε τα δάνεια του ευρωπαϊκού μηχανισμού EFSF/ESM και του ΔΝΤ για να κλείσουμε τρύπες μέχρι και το 2016.

Αν το Eurogroup δώσει τη σχετική έγκριση για την εκταμίευση των 8,3 δισ. ευρώ συνολικά, πιθανόν σε 3 δόσεις από τον Μάιο, το εναπομείναν ποσό από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό θα υπολείπεται των 3 δισ. ευρώ.

Είναι λοιπόν λογικό να περιμένει κάποιος ότι η χώρα θα λάβει το εναπομείναν ποσό μετά την επόμενη αξιολόγηση από την τρόικα. Επομένως, η ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης από την τρόικα θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης χρηματοδότησης από το EFSF/ESM. 

Υπό αυτήν την έννοια, ο τριμηνιαίος έλεγχος που γινόταν από την τρόικα στο πλαίσιο του μνημονίου θα σταματήσει. Όμως, η Ελλάδα ίσως βρεθεί στην ανάγκη να ζητήσει νέο δάνειο για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του 2015-2016.

Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να το αποφύγει, κάτι που όλα δείχνουν ότι θα το πετύχει με το κενό του 2014. Ακόμη και στο ιδανικό σενάριο που όλα πάνε κατ’ ευχήν, δηλαδή η επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος ολοκληρωθεί, τα λεφτά του μηχανισμού αποδεσμευτούν και η Ε.Ε. ανακοινώσει μέτρα για την ανακούφιση από το χρέος, το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2015-2016 κλείσει, το μέτωπο του ΔΝΤ θα παραμείνει ανοικτό.

Η Ελλάδα θα έχει εισπράττειν πάνω από 15 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ μετά την αναμενόμενη εκταμίευση 3,4 δισ. ευρώ από το Ταμείο. Αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ και ο κ. Τόμσεν θα συνεχίσουν τις αξιολογήσεις για να εγκρίνουν τις εκταμιεύσεις μέχρι το α΄ τρίμηνο του 2016, που είναι η τελευταία από το Ταμείο.

Έχει λοιπόν δίκιο η κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι τελειώνει το μνημόνιο αφού απομένει μία ακόμη αξιολόγηση από την τρόικα για να εκταμιευθεί το εναπομείναν μικρό ποσό από τον ESFS/ESM.

Όμως, το ΔΝΤ θα συνεχίσει να είναι εδώ και να αξιολογεί πριν εγκρίνει τις νέες εκταμιεύσεις εκτός κι αν υπάρξει δραματική αλλαγή σκηνικού μέχρι τα τέλη του 2014 που τελειώνουν οι εκταμιεύσεις από τον ESFF/ESM.

Υπό αυτήν την έννοια έχει δίκιο η αξιωματική αντιπολίτευση.

Φυσικά, ούτε ο έλεγχος από την Ε.Ε. θα τελειώσει ποτέ με βάση τους νέους κανόνες του Δημοσιονομικού Συμφώνου, αλλά αυτοί ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. που το υπέγραψαν.

Πολύ περισσότερο για χώρες που χρωστάνε μέχρις ότου το 70% των δανείων που έχουν πάρει από τον EFSF/ESM αποπληρωθεί.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v