Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λεφτά υπάρχουν αλλά όχι Επενδυτικό Ταμείο!

Την ίδια περίοδο που ξένοι επενδυτές και σπεκουλαδόροι κάνουν ουρά για να βάλουν δισ. ευρώ σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα, το Επενδυτικό Ταμείο που επρόκειτο να υποδεχθεί κάποια από αυτά τα λεφτά απουσιάζει.

Λεφτά υπάρχουν αλλά όχι Επενδυτικό Ταμείο!
Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί και δεν πρέπει να βασισθεί στον τραπεζικό δανεισμό για να χρηματοδοτηθεί τόσο φέτος, όσο και του χρόνου.

Ένα μέρος των αναγκών σε κεφάλαια θα πρέπει να προέλθει από εναλλακτικά επενδυτικά σχήματα.

Γι' αυτόν τον λόγο η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Επενδυτικού Ταμείου ή του Institute for Growth, όπως αποκαλείτο αρχικά, ήταν σημαντική.

Το Επενδυτικό Ταμείο θα ξεκινούσε με κεφάλαια που θα έβαζαν το ελληνικό κράτος, η γερμανική κρατική τράπεζα KfW, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) και πιθανόν άλλοι επίσημοι φορείς.

Η γερμανική KfW έχει ανακοινωθεί ότι θα βάλει 100 εκατ. ευρώ και το ελληνικό κράτος 350 εκατ. ευρώ.

Όμως, ακόμη δεν έχει διευκρινισθεί αν η ελληνική συμμετοχή θα προέρχεται από λεφτά του ΕΣΠΑ ή από το εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Η εθνική συμμετοχή θα μπορούσε να προέλθει από τη διανομή του «μερίσματος» από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, όμως η ευκαιρία χάθηκε αφού το Ταμείο δεν είναι έτοιμο και κανείς, προφανώς, δεν έθεσε το θέμα.

Η διαφορά είναι σημαντική.

Τυχόν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ θα συνοδευθεί από την ανάγκη συμμόρφωσης με μια σειρά γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα προκαλούν καθυστερήσεις σε θέματα χρηματοδοτήσεων.

Αντίθετα, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες αν η ελληνική συμμετοχή προέρχεται από εθνικούς πόρους.

Όμως, σκοπός του Επενδυτικού Ταμείου ήταν από την αρχή να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη δύναμη πυρός, πέρα από τα κεφάλαια των δημόσιων φορέων.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω της προσέλκυσης κεφαλαίων από ξένους και Έλληνες ιδιώτες θεσμικούς επενδυτές που θα ήθελαν να εκμεταλλευθούν τις όποιες ευκαιρίες στην ελληνική αγορά.

Στο παρελθόν είχε ακουστεί ότι το Ίδρυμα Ωνάση ενδιαφερόταν να βάλει χρήματα στο επενδυτικό όχημα.

Όμως, κοντεύουμε να φτάσουμε στις αρχές Απριλίου κι ακόμη δεν έχει έλθει στη Βουλή για ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Ταμείου.

Το νομοσχέδιο επρόκειτο να έλθει στη Βουλή για ψήφιση τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά αυτό δεν συνέβη.

Επιπλέον, δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί η συμμετοχή της ΕΙΒ στο αρχικό κεφάλαιο του Ταμείου, παρά την πίεση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στον πρόεδρο της ΕΙΒ Βέρνερ Χόγερ και την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα.

Άτομα που γνωρίζουν πώς λειτουργεί η ΕΙΒ θεωρούν ότι δεν πρόκειται να δώσει τη συγκατάθεσή της αν δεν αξιολογήσει πρώτα το business plan του Επενδυτικού Ταμείου.

Μ' αυτά και μ' αυτά, έχουμε φθάσει στα τέλη Μαρτίου και ακόμη δεν έχει περάσει το νομοσχέδιο για το Ταμείο από τη Βουλή.

Φυσικά, ούτε λόγος να γίνεται για στελέχωση και έναρξη λειτουργίας του.

Κι όμως, αν το Επενδυτικό Ταμείο ήταν έτοιμο ή σχεδόν έτοιμο να λειτουργήσει θα μπορούσε να σηκώσει σημαντικά ποσά το επόμενο διάστημα με βάση τη δίψα των ξένων για επενδύσεις χαρτοφυλακίου, χρηματοδοτήσεις και αναδιαρθρώσεις εταιρειών στην Ελλάδα.

Η ευθύνη για τις καθυστερήσεις υπάρχει και δεν μπορεί παρά να χρεωθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Δεν θα ήταν μικρό πράγμα αν το Ταμείο ήταν σε θέση να διαθέσει επιπλέον 1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Είναι λοιπόν άμεση ανάγκη να λειτουργήσει το Επενδυτικό Ταμείο το συντομότερο δυνατό γιατί η όρεξη των επενδυτών δεν κρατά για πάντα.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v