Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς να ποντάρετε στο Grecovery!

Ο αριθμός των ξένων που ποντάρουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αυξάνεται, με τις μετοχές και τα ομόλογα να έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις τους. Όμως, υπάρχει κάτι που είναι πιο άμεσα συνδεδεμένο με τις προοπτικές της οικονομίας.

Πώς να ποντάρετε στο Grecovery!

Δεν είναι μυστικό ότι ο αριθμός των ξένων επενδυτών και σπεκουλαδόρων που θέλουν να βγάλουν υψηλά κέρδη, ποντάροντας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, βαίνει αυξανόμενος.

Τελευταία απόδειξη η υπερκάλυψη κατά 6 φορές της έκδοσης του 3ετούς ομολόγου της Τράπεζας Πειραιώς και τα βιβλία προσφορών της Alpha Bank και της Πειραιώς.

Προς την ίδια κατεύθυνση δείχνουν επίσης η συνεχής, πολύμηνη αύξηση των καθαρών μηνιαίων εισροών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και το ράλι στα ελληνικά ομόλογα.

Όμως, το κυνήγι των μετοχών και των ομολόγων ίσως δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να ποντάρει κανείς στην ελληνική οικονομία.

Ο πιο άμεσος τρόπος είναι να στοιχηματίσει στην ίδια την οικονομία μέσω των warrants που πληρώνουν τοκομερίδιο αν το ΑΕΠ ξεπεράσει κάποιους προκαθορισμένους στόχους.

Τα warrants που είναι συνδεδεμένα με την πορεία του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) δόθηκαν δωρεάν στους ομολογιούχους στο πλαίσιο του PSI με την ανταλλαγή των παλιών ελληνικών ομολόγων με νέα και έντοκα γραμμάτια πολύ μικρότερης αξίας.

Φέρεται να ήταν ιδέα του IIF και είχε σκοπό να γλυκάνει τον πόνο των ομολογιούχων από τη ζημία που υπέστησαν από το «κούρεμα».

Τα warrants αποκόπηκαν από τα ομόλογα σε κάποιο σημείο και ξεκίνησε η διαπραγμάτευσή τους.

Κάθε νέο ομόλογο είχε κι ένα τέτοιο warrant στην αρχή. Η ονομαστική τιμή του νέου ομολόγου και η θεωρητική (notional) τιμή του warrant ήταν ίδιες.

Αυτό σημαίνει ότι η αρχική, ονομαστική τιμή των warrants ήταν 62,4 δισ. ευρώ.

Όμως, η δομή τους είναι τέτοια που οι κάτοχοι των warrants δεν πρόκειται να εισπράξουν περισσότερα από 11,6 δισ. ευρώ ή 18,6% της αρχικής ονομαστικής αξίας τους στη καλύτερη των περιπτώσεων.

Κι αυτό το ποσό σταδιακά σε διάρκεια 28 χρόνων από το 2015 μέχρι και το 2042.

Σημειωτέον ότι τα warrants πληρώνουν τοκομερίδιο αν το ελληνικό ΑΕΠ ξεπεράσει κάποιους προκαθορισμένους στόχους την προηγούμενη χρονιά, ξεκινώντας από το 2015.

Κοινώς, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει εμφανίσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης την προηγούμενη χρονιά και θα πρέπει να υπερβαίνει π.χ. το 2,34% το 2014, το 2,89% το 2015 και το 2% από το 2020 μέχρι το τέλος.

Επίσης, το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 210 δισ. ευρώ το 2014, 218 δισ. το 2015, 226 δισ. το 2016 και να παραμείνει σταθερό στα 266,47 δισ. ευρώ από το 2020 και μετά.

Είναι προφανές ότι οι στόχοι για το ονομαστικό ΑΕΠ είναι πολύ φιλόδοξοι και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιτευχθούν μετά το 2020, κατά την ταπεινή μας άποψη.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει κάποιος να περιμένει μέχρι τότε.

Τα warrants, ή καλύτερα τα ομόλογα με ρήτρα ΑΕΠ, είναι σε διαπραγμάτευση στο γερμανικό χρηματιστήριο και πιθανόν και αλλού.

Η τιμή κλεισίματος του συγκεκριμένου ομολόγου ήταν στο 1,36% της αρχικής ονομαστικής αξίας και κοντά στο υψηλό των 52 εβδομάδων, στο 1,39%, ενώ το αντίστοιχο χαμηλό στο 0,73%.

Με άλλα λόγια, η πορεία του ομολόγου με ρήτρα ΑΕΠ αποτυπώνει την αναπτέρωση των προσδοκιών της αγοράς για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η αξία των συγκεκριμένων ομολόγων είναι μόλις 850 εκατ. ευρώ με βάση την τιμή κλεισίματος του 1,36%.

Θεωρητικά, λοιπόν, η απόδοση είναι πολύ μεγάλη αν η μέγιστη πληρωμή μπορεί να ανέλθει στα 11,6 δισ. ευρώ ή 18,6% της αρχικής ονομαστικής αξίας των 62,4 δισ.

Φυσικά, θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να επαναγοράσει τα ομόλογα με ρήτρα ΑΕΠ, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές αναλαμβάνουν έξτρα ρίσκο.

Επιπλέον, θα πρέπει να λάβει υπόψη το γεγονός ότι η αγορά των ομολόγων δεν έχει ρευστότητα και επομένως ελλοχεύει ο κίνδυνος εγκλωβισμού για μεγάλους επενδυτές αφού δεν θα μπορούσαν να τα πουλήσουν.

Υπάρχει λοιπόν κι άλλος τρόπος εκτός των μετοχών και των ομολόγων για να ποντάρει κάποιος στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και να βγάλει κέρδη..

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v