Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eίναι νωρίς για δημοσιονομικούς πανηγυρισμούς!

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 είναι σε σημαντικό βαθμό βιώσιμο και η εκ νέου υπέρβαση του στόχου για τη φετινή χρονιά εφικτή. Όμως, τα νούμερα του πρώτου διμήνου του κρατικού προϋπολογισμού δεν είναι για πανηγυρισμό.

Eίναι νωρίς για δημοσιονομικούς πανηγυρισμούς!

Κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της προηγούμενης χρονιάς μπορεί να διατηρηθεί το 2014 και τα επόμενα χρόνια.

Εκ πρώτης όψεως τα νούμερα του διμήνου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου για τον κρατικό προϋπολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας φαίνονται πολύ ενθαρρυντικά.

Τα έσοδα υπερέβησαν τις κρατικές δαπάνες κατά 2 δισ. ευρώ και πλέον ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο για 1.047 δισ. και τον περσινό των 487 εκατ. ευρώ.

Φυσικά, δεν ξεχνάμε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός είναι το μισό περίπου του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης που έχει σημασία γιατί μ΄ αυτόν κρίνεται η χώρα.

Αναμφισβήτητα, το οικονομικό επιτελείο αισθάνεται πολύ πιο άνετα που διέψευσε πέρυσι τους επικριτές, εμφανίζοντας πρωτογενές πλεόνασμα και μάλιστα υψηλό όπως φαίνεται.

Όμως, μια ματιά στα στοιχεία του πρώτου διμήνου δείχνουν ότι η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 1,5% του ΑΕΠ δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Κατ' αρχάς, η εικόνα των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού που ξεπερνά τον στόχο κατά 430 εκατ. ευρώ περίπου δεν είναι φυσιολογική.

Οφείλεται κατά βάση, στα υψηλά έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) που ξεπέρασαν τον στόχο κατά 1 δισ. ευρώ και πλέον.

Η περσινή χρονιά δίδαξε ότι τα έσοδα όπως και τα έξοδα του ΠΔΕ παρουσιάζουν αυξομειώσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς αλλά στο τέλος καταλήγουν κοντά στους στόχους.

Όμως, για να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι οι επιστροφές φόρων ήταν μεγαλύτερες από τον στόχο για 300 εκατ. ευρώ περίπου.

Αν κάποιος εξομαλύνει τα νούμερα, θα πρέπει να μειώσει τα καθαρά έσοδα της κεντρικής κυβέρνησης κατά 700 εκατ. ευρώ περίπου και επομένως η υπέρβαση του στόχου για τα έσοδα μετατρέπεται σε υστέρηση της τάξης των 230 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού πήγαν πολύ καλά αφού μειώθηκαν κατά 590 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Κι αυτό παρότι οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ξεπέρασαν τον στόχο κατά 256 εκατ. ευρώ, κάτι μάλλον ασυνήθιστο.

Από την άλλη πλευρά, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ήταν χαμηλότερες κατά 846 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Αν αναπροσαρμόσουμε τις δαπάνες τόσο του ΠΔΕ όσο και του τακτικού προϋπολογισμού για να έλθουν πιο κοντά στους επιμέρους στόχους, το τελικό νούμερο για τις δαπάνες θα πρέπει να είναι ίσο περίπου με τον στόχο.

Όταν λοιπόν γίνεται η εξομάλυνση των αριθμών για τις δαπάνες και τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού με βάση την ανωτέρω συλλογιστική, το πρωτογενές πλεόνασμα εμφανίζει υστέρηση ύψους 230 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για 1 δισ. ευρώ.

Δεν είναι το καλύτερο και το δημοσιονομικό σκηνικό θα μπορούσε να ανατραπεί πλήρως αν οι δικαστικές αποφάσεις για ένστολους, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς κ.ά. ανέβαζαν τον λογαριασμό κατά 500 εκατ. ευρώ.

Καλά λοιπόν τα 2 δισ. ευρώ για πρωτογενές πλεόνασμα στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, αλλά η «εξομάλυνση» μερικών αριθμών ρίχνει το πλεόνασμα πιο κοντά στα 800 εκατ. ευρώ.

Ο χρόνος θα δείξει ποιος έχει δίκιο.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v