Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H EKT δεν μπορεί να χρεοκοπήσει την Ελλάδα!

Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για κάποια ζητήματα βρίσκονται σε λεπτή φάση και ίσως έχουν θετική έκβαση, ίσως όχι. Όμως, οι όποιες καθυστερήσεις στην καταβολή των δόσεων δεν πρέπει να τρομάζουν. Οι κεντρικές τράπεζες δεν χρεοκοπούν χώρες.

H EKT δεν μπορεί να χρεοκοπήσει την Ελλάδα!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να πετύχει μια συμφωνία με την τρόικα πριν από το eurogroup της 10ς Μαρτίου στα περισσότερα θέματα, ώστε να ληφθεί πολιτική απόφαση για τις δόσεις που εκκρεμούν.

Θα ήταν προτιμότερη από τη λήψη της ίδιας απόφασης από έκτακτη συνεδρίαση του eurogroup σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Η απόφαση του eurogroup κρίνεται σημαντική γιατί εκτιμάται ότι θα βελτιώσει το οικονομικό κλίμα περαιτέρω και θα συμβάλει στην πολυπόθητη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Όμως, η καθυστέρηση δεν σηματοδοτεί το τέλος του κόσμου.

Εκείνο που ιδανικά θα ήθελε η ελληνική πλευρά είναι να έχει την πολιτική απόφαση από τους υπουργούς οικονομικών των χωρών-μελών της ευρωζώνης και να αποφασίζει η ίδια ποια δόση θα πάρει ή όχι τους επόμενους μήνες με κριτήριο την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων.

Έχουμε την αίσθηση ότι η κυβέρνηση, ή τουλάχιστον κάποιοι υψηλά ιστάμενοι στα κέντρα αποφάσεων, συμμερίζεται αυτήν την άποψη. Κι αυτό γιατί εξυπηρετεί τον στρατηγικό στόχο της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού του 2014 με ίδιους πόρους χωρίς τη λήψη νέου δανείου από την Ε.Ε., που πιθανόν θα συνοδεύεται από όρους.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά ανεβάζει το χρηματοδοτικό κενό στα 4,5 δισ. ευρώ χωρίς να συνυπολογίζονται τυχόν αστοχίες στα δημοσιονομικά και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Το κενό για τη διετία 2014-2015 εκτιμάται σε 11 δισ. ευρώ συν τις όποιες αστοχίες μπορεί να το οδηγήσουν στα 15 δισ. Υπό αυτήν την έννοια, οι καθυστερήσεις στην εκταμίευση των δόσεων ίσως είναι επιθυμητές για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί η εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων πριν από τις ευρωεκλογές είναι πολιτικά δύσκολη έως αδύνατη, με το ΠΑΣΟΚ πολυκατακερματισμένο. Επομένως, η αναβολή της ικανοποίησης κάποιων προαπαιτούμενων για μετά τις ευρωεκλογές είναι πολιτικά επιθυμητή.

Δεύτερον, η χώρα θα μπορεί να ρεγουλάρει τις δόσεις, ώστε να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει το σύνολο των ομολόγων που λήγουν τον Μάιο, κάπου 8,5 δισ. ευρώ.

Υπό άλλες συνθήκες, η προοπτική της μη αποπληρωμής των παλαιότερων ελληνικών ομολόγων θα έπρεπε να προκαλέσει πανικό γιατί συνεπάγεται τη χρεοκοπία της χώρας.

Όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι.

Πολλά ομόλογα τα διακρατούν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος, ενώ τα υπόλοιπα ανήκουν στις ελληνικές τράπεζες στις οποίες είχαν δοθεί ως αντάλλαγμα για τις προνομιούχες μετοχές από το δημόσιο (ομόλογα Αλογοσκούφη). Με δεδομένη την άρνηση της ΕΚΤ και των υπολοίπων να τα μετακυλίσουν στο μέλλον, κάτι άλλο θα πρέπει να γίνει.

Η αποπληρωμή των συγκεκριμένων ομολόγων είναι η προβλεπόμενη και προτιμητέα λύση. Αν η κυβέρνηση δεν έχει λάβει τις δόσεις μέχρι τότε, θα πρέπει να βασισθεί σε ίδιους πόρους για να τα αποπληρώσει.

Η έξοδος στις αγορές συνιστά μια διέξοδο, αλλά δεν είναι σίγουρο αφενός αν θα έχει γίνει πράξη μέχρι τότε και αφετέρου αν θα έχει «σηκωθεί» το απαραίτητο ποσό.

Αν η Ελλάδα έχει βρει τα χρήματα από άλλες πηγές, τότε έχει καλώς. Τα ομόλογα θα αποπληρωθούν και το προβλεπόμενο χρηματοδοτικό κενό του 2014 θα έχει καλυφθεί χωρίς τη χρήση των μνημονιακών δανείων.

Αν αυτό δεν είναι εφικτό, η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει τι θα γίνει και σίγουρα η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι επιλογή γι' αυτήν. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ΕΚΤ ίσως επιτρέψει τη μετακύλιση των ομολόγων Αλογοσκούφη που έχουν οι τράπεζες στο μέλλον και κλείσει το χρηματοδοτικό κενό με αυτόν τον τρόπο.

Εναλλακτικά, το ίδιο θα μπορούσε να γίνει με ανταλλαγή υφιστάμενων εντόκων γραμματίων που κατέχουν οι τράπεζες με τα νέα ομόλογα. Φυσικά, η ΕΚΤ θα βάλει λογικά κάποιους περιορισμούς στα νέα κρατικά ομόλογα που θα εκδοθούν.

Ίσως μάλιστα να μην επιτρέψει να χρησιμοποιούνται εν μέρει ή στο σύνολό τους ως εγγύηση στην ΕΚΤ από τις ελληνικές τράπεζες για την άντληση ρευστότητας.

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει όταν έλθει ο Μάιος με τις λήξεις των ομολόγων και τα λεφτά που έχει η Ελλάδα δεν φτάνουν.

Για την ΕΚΤ η χρεοκοπία μιας χώρας του ευρώ δεν είναι επιλογή.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v