Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ίδιο άχαρο έργο θεατές!

Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι ο γύρος διαβουλεύσεων με την τρόικα που αρχίζει σήμερα θα καταλήξει στην ολοκλήρωση της «στοιχειωμένης» αξιολόγησης. Ακόμη κι αν είναι έτσι, θα ήταν καλύτερα για όλους το ίδιο σκηνικό να μην επαναληφθεί στο μέλλον.

Στο ίδιο άχαρο έργο θεατές!

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ήταν αυτός που είχε δηλώσει παλαιότερα ότι κάθε φορά που η τρόικα πατάει το πόδι της στην Ελλάδα παρατηρείται υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων. 

Ας ελπίσουμε ότι το ίδιο φαινόμενο με τις πωλήσεις δεν θα παρατηρηθεί ξανά αυτήν τη φορά.

Οι εκπρόσωποι των πιστωτών ξεκινάνε σήμερα νέο γύρο συζητήσεων με την κυβέρνηση για να τελειώνουν με την αξιολόγηση του προγράμματος που έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη.

Η εκκρεμότητα είναι ο βασικός λόγος που έχει οδηγήσει στη μη εκταμίευση δόσεων από την Ε.Ε. που ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ και του ΔΝΤ που φθάνουν τα 3,6 δισ. ευρώ για τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2013.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται επισήμως ότι θέλει να κλείσει τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης πριν από τη 10η Μαρτίου όπου θα συνεδριάσει το Eurogroup, ώστε να ληφθεί απόφαση για τις εκταμιεύσεις.

Όμως, έχουμε επίσης την εντύπωση ότι δεν θα παραπονιόταν αν η χώρα δεν έπαιρνε όλα τα λεφτά. Για την ακρίβεια, μάλλον θα το προτιμούσε γιατί θα χρησιμοποιούσε την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης ως επιχείρημα για τη μετακύλιση στο μέλλον των ομολόγων Αλογοσκούφη που είχαν δοθεί στις τράπεζες για τις προνομιούχες μετοχές.

Προς το παρόν θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε να γίνουμε θεατές τις επόμενες μέρες άλλης μιας επανάληψης του έργου που έχουμε ξαναδεί σε προηγούμενες επισκέψεις της τρόικας στην Αθήνα. Με άλλα λόγια, να δούμε κυβερνητικούς αξιωματούχους να διαδίδουν ή να πληροφορούν, αν προτιμάτε, τα ΜΜΕ για τη στάση της τρόικας στα διάφορα εκκρεμή θέματα κι εκείνη να μην απαντά επισήμως.

Επιπλέον, να δούμε κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες να ασχολούνται νυχθημερόν με τους τροϊκανούς και τις απαιτήσεις τους, αφήνοντας στην άκρη άλλα ζητήματα.  

Είναι αναμφισβήτητο δικαίωμα των εκπροσώπων των δανειστών να ελέγχουν αν έχουν εφαρμοσθεί τα συμφωνηθέντα με την ελληνική πλευρά. Πολύ περισσότερο όταν εκείνη δεν φημίζεται για τη συνέπειά της.

Όμως, θα ήταν πιο παραγωγικό για όλους αν η τρόικα αραίωνε ή εγκατέλειπε τις επισκέψεις της στην Αθήνα μετά την επόμενη επίσκεψη για την αξιολόγηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος. Από τη στιγμή που η ανταλλαγή των πληροφοριών με την ελληνική πλευρά μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά και υπάρχουν οι τηλεδιασκέψεις, δεν υπάρχει λόγος για τόσο συχνή φυσική παρουσία στην Ελλάδα.

Πολύ περισσότερο αν η μεγάλη πλειονότητα των διαρθρωτικών αλλαγών έχει ψηφισθεί και έχει υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες. Κάτι που θα συμβεί αν (ένα μεγάλο αν) περάσει το νομοσχέδιο με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ από τη Βουλή ή βρεθεί άλλος τρόπος υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Εξάλλου δικαιολογείται από τη στιγμή που η Ε.Ε. ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος τη φετινή χρονιά. Ακόμη περισσότερο αν κάποιες σκέψεις για αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα γίνουν πράξη το επόμενο 12μηνο, οπότε η τρόικα δεν θα έχει λόγο ύπαρξης. 

Όταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι που θεωρούνται φιλικοί εκείνη ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να χωρίζουμε τα τσανάκια μας, εμείς δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι παραπάνω.

Αυτοί ξέρουν καλύτερα και προφανώς εκτιμούν ότι τα οφέλη από μια τέτοια κίνηση θα είναι μεγαλύτερα από τα κόστη.

Όχι τίποτε άλλο, αλλά θα σταματήσουμε να βλέπουμε το ίδιο άχαρο έργο ξανά και ξανά.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v