Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα CDS στρώνουν τον δρόμο για έξοδο στις αγορές!

Τα CDS, τα πιστωτικά παράγωγα, που έγιναν ευρύτερα γνωστά ως το όπλο των κερδοσκόπων στην ελληνική κρίση χρέους, επιστρέφουν. Όμως, αυτήν τη φορά μπορεί να αποδειχθούν περισσότερο σύμμαχος, παρά εχθρός.

Tα CDS στρώνουν τον δρόμο για έξοδο στις αγορές!

Πριν από λίγα χρόνια, τα spreads και τα CDS είχαν γίνει μέρος την καθομιλουμένης στα περισσότερα ελληνικά σπίτια.

Ήταν η εποχή όπου τα spreads ανέβαιναν και τα CDS (Credit Default Swaps) θεωρούνταν όπλο στη φαρέτρα των κερδοσκόπων στις ΗΠΑ, κι αλλού, που υποτίθεται είχαν βάλει στο μάτι το ευρώ, χτυπώντας την Ελλάδα.

Όμως, οι καιροί έχουν πλέον αλλάξει.

Ο κ. Paulson, του ομώνυμου hedge fund, που έβγαλε πολλά λεφτά ποντάροντας στην ελληνική χρεοκοπία μέσω των CDS, εμφανίζεται πλέον να πιστεύει στο ελληνικό στόρι. Ακολουθούν αρκετοί ακόμη διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων που βγάζουν τα προς το ζην κυνηγώντας την έξτρα απόδοση, αποδεχόμενοι το υψηλότερο ρίσκο σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής έχουν δικαιωθεί. 

Οι τιμές των νέων ελληνικών ομολόγων στη μετά PSI εποχή έχουν ανέβει και οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει πέσει κοντά στο 7,5% έναντι 8,5% τον περασμένο μήνα, ενώ το ασφάλιστρο κινδύνου, δηλαδή το spread που ζητάνε οι επενδυτές για να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, έχει μειωθεί κάτω από τις 600 μονάδες βάσης.

Το spread βρίσκεται σήμερα εκεί που ήταν έναν μήνα μετά την είσοδο της χώρας στον αστερισμό των μνημονίων, δηλαδή στις αρχές του Ιουνίου 2010. Επιπλέον, οι όγκοι στη δευτερογενή αγορά ομολόγων έχουν ανακάμψει από τις αρχές του 2014 σε σχέση με το 2013 και το 2012.

Μερικοί αποδίδουν αυτήν την εξέλιξη στην είσοδο μερικών πιο παραδοσιακών παικτών και στην έξοδο κάποιων περισσότερο ευκαιριακών.

Οι ζημίες από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, γνωστή ως PSI, είναι ακόμη νωπές στη μνήμη των παραδοσιακών επενδυτών, ενώ ο χαμηλός βαθμός της πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας βαραίνει όταν δεν είναι απαγορευτικός.

Για να μπουν πιο δυναμικά στα ελληνικά ομόλογα οι πιο τολμηροί από τους τελευταίους χρειάζεται να ξέρουν ότι υπάρχουν εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνου.

Αυτόν τον ρόλο παίζουν συνήθως τα CDS στο χρέος. Η αγορά CDS επί των ελληνικών ομολόγων από χαρτοφυλάκια που κατέχουν ομόλογα οδηγεί σε αντιστάθμιση κινδύνου αφού κερδίζει η μία επένδυση και χάνει η άλλη.

Όμως, δεν είμαστε ακόμη εκεί.

Ενδεικτικές, και μόνο ενδεικτικές, είναι οι τιμές που παρατίθενται για τα CDS στα ελληνικά ομόλογα αφού δεν υπάρχει trading αυτήν τη στιγμή. Για την ιστορία, η τιμή του 5ετούς ελληνικού CDS βρισκόταν χθες λίγο πιο πάνω από τις 500 μονάδες βάσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αντίστοιχο αιγυπτιακό spread βρισκόταν στις 422 μονάδες βάσης, ενώ της Πορτογαλίας στις 255 μονάδες.

Θα ήταν ευχής έργον αν η αγορά των CDS στο ελληνικό χρέος άρχιζε να λειτουργεί για να μπορούν οι πραγματικοί επενδυτές να κοιτάζουν πιο θερμά το ελληνικό χρέος, και επομένως να τονωθεί η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί πλησιάζει η ώρα της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.

Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι 4 περίπου χρόνια μετά τον Μάη του 2010, η επαναφορά της αγοράς των CDS στο ελληνικό χρέος όχι μόνο δεν φοβίζει, αλλά θεωρείται καλό νέο για τη χώρα.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v