Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελλάδα δεν πρέπει να πάρει την super δόση!

Αν η κυβέρνηση δεν θέλει να στριμωχτεί στη γωνία και να πάρει 3ο δάνειο από την ΕΕ θα πρέπει να παίξει σκληρό πόκερ με την τρόικα. Γιατί δεν πρέπει να πάρει την σούπερ δόση των 9 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να πάρει την super δόση!

H επιλογή της κυβέρνησης να παίξει καθυστερήσεις στο παιγνίδι με την τρόικα αποδείχθηκε σωστή.

Η σημαντική αύξηση των εσόδων και το διαφαινόμενο καλύτερο του αναμενομένου πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 σημαίνει πιθανόν ότι η χώρα δεν θα χρειασθεί να λάβει επιπλέον μέτρα λιτότητας για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Με άλλα λόγια, η τρόικα θα συμφωνήσει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 1,5% του ΑΕΠ το 2014 είναι εφικτός χωρίς την λήψη τέτοιων νέων μέτρων.

Αν δεν είχε παίξει καθυστερήσεις θα είχε πιθανόν λάβει τέτοια μέτρα λίγους μήνες πριν, υπονομεύοντας χωρίς λόγο και αιτία την οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

Όμως, μπροστά της έχει μια νέα πρόκληση που ακούει στο όνομα χρηματοδοτικό κενό για το 2014 και ανέρχεται σε 4,5 δισ. ευρώ.

Είναι τα λεφτά που λείπουν για να χρηματοδοτηθεί πλήρως ο δημόσιος τομέας και να πληρωθούν τοκοχρεολύσια την φετινή χρονιά.

Είναι μέρος του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2014-2015 που εκτιμήσεις ανεβάζουν από 11 μέχρι 16 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει 3 επιλογές ή συνδυασμό τους για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του 2014.

Να χρησιμοποιήσει μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές και να μετακυλήσει στο μέλλον τα κρατικά ομόλογα που έχουν δοθεί στις τράπεζες για τις προνομιούχες μετοχές επί Αλογοσκούφη.

Όμως, η κυβέρνηση θέλει να διανείμει το πρωτογενές πλεόνασμα και η χώρα δεν έχει αντλήσει ακόμη κεφάλαια από τις αγορές.

Επομένως, ο ευκολότερος τρόπος για να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό του 2014 είναι να μετακυλισθούν τα ανωτέρω ομόλογα που έχουν οι τράπεζες στο μέλλον, π.χ. μετά από 3 χρόνια.

Όπως είναι φυσικό, η ΕΚΤ δεν συμφωνεί με την μετακύλιση.

Όμως, η ίδια δεν έχει βρει λύση στο θέμα που δημιουργήθηκε με την άρνηση των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος να μετακυλήσουν στο μέλλον τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs) που διακατέχουν παρότι υπήρχε έγγραφη δέσμευσή τους.

Ως γνωστόν η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει κάπου 9 δισ. ευρώ για ομόλογα που λήγουν τον επόμενο Μάιο.

Τα 5 δισ. ευρώ περίπου αφορούν τα ομόλογα του Αλογοσκούφη στις τράπεζες ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά παλιά κρατικά ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος.

Αν λοιπόν η Ελλάδα δεν έχει αρκετά λεφτά τον Μάιο για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, η ΕΚΤ θα πρέπει είτε να χρεοκοπήσει την χώρα είτε να αποδεχθεί την μετακύλιση των ομολόγων.

Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι θα προτιμήσει την μετακύλιση των ομολόγων.

Όμως, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του 2014 χωρίς να πάρει νέο δάνειο.

Αν όμως η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της τα 9 δισ. ευρώ των δόσεων του 2013 και της πρώτης δόσης του 2014 είναι εύλογο ότι θα της ζητηθεί από την τρόικα να αποπληρώσει μ' αυτά τις υποχρεώσεις του Μαΐου.

Σ' αυτή την περίπτωση η μετακύλιση των ομολόγων πάει περίπατο και το χρηματοδοτικό κενό του 2014 θα εμφανισθεί αργότερα αφού αυτά τα λεφτά προορίζονταν για άλλους σκοπούς και θα λείπουν όταν έρθει η ώρα.

Σ' αυτή την περίπτωση, αυξάνονται οι πιθανότητες ενός νέου δανείου για να καλυφθεί το κενό του 2014 και προφανώς θα ληφθεί μέριμνα και για το 2015.

Ποια θα πρέπει να είναι η στρατηγική της Ελλάδας σ' αυτή την περίπτωση;

Να προχωρήσει τις συνομιλίες με την τρόικα και να επιτύχει συμφωνία σε ορισμένα εκκρεμή ζητήματα, π.χ. το δημοσιονομικό κενό του 2014 και οι μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, αλλά να παραπέμψει τα υπόλοιπα στο μέλλον.

Μ' αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσει ένα μέρος των εκκρεμών δόσεων αλλά όχι όλο το ποσό των 9 δισ. ευρώ περίπου.

Όταν λοιπόν έλθει ο Μάιος, η ΕΚΤ και οι υπόλοιποι πιστωτές θα πρέπει να αποδεχθούν την εύλογη λύση της μετακύλισης των ομολόγων Αλογοσκούφη και η Ελλάδα θα έχει καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του 2014 χωρίς νέο δάνειο.

Συμπέρασμα;

Η Ελλάδα δεν πρέπει να λάβει την σούπερ δόση μέχρι και τον Μάιο.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v