Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πίσω έχει η αχλάδα των φόρων την ουρά!

Όσοι νομίζουν ότι τα έχουν δει όλα με τους φόρους θα ήταν καλύτερο να αλλάξουν γνώμη για να μην αιφνιδιασθούν. Τα χειρότερα είναι μπροστά. Άλλωστε σ' αυτό συμφωνούν οι πλέον ετερόκλητες δυνάμεις αν και δεν το διατυμπανίζουν.

Πίσω έχει η αχλάδα των φόρων την ουρά!

Τι κοινό μπορεί να έχουν οι κ.κ. Στουρνάρας, Παπακωνσταντίνου (πρώην ΥΠΟΙΚ) και ο καθηγητής κ. Σταθάκης του ΣΥΡΙΖΑ πέραν του ότι ανήκουν στον κεντροαριστερό ή αριστερό χώρο αν προτιμάτε;

Και οι τρείς έχουν κάνει την ίδια διαπίστωση για την συμβολή των φορολογικών εσόδων στα δημόσια οικονομικά, συμπεραίνοντας ότι η Ελλάδα υπο-φορολογείται.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν ο πρώτος που ως υπουργός οικονομικών το Φθινόπωρο του 2009 είχε επισημάνει δημοσίως ότι τα κρατικά έσοδα και ειδικότερα τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ υπολείπονταν αρκετά του μέσου όρου της ευρωζώνης και της ΕΕ και ευθύνονταν για το μεγάλο έλλειμμα.

Ο ίδιος δεν έλεγε όλη την αλήθεια.

Κι αυτό γιατί το τεράστιο έλλειμμα ήταν κυρίως απόρροια της έκρηξης των κρατικών δαπανών από το 2005 μέχρι το 2009, ενώ τα κρατικά έσοδα είχαν αυξηθεί σε απόλυτα νούμερα, αλλά είχαν υποστεί μικρή μείωση ως προς το ΑΕΠ.

Πράγματι, τα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι οι κρατικές δαπάνες εκσφενδονίσθηκαν στο 54% του ΑΕΠ το 2009 από 44,6% το 2005. Από την άλλη, τα κρατικά έσοδα μειώθηκαν στο 38,4% του ΑΕΠ το 2009 από 39% το 2005 αλλά αυξήθηκαν σε απόλυτους αριθμούς σε 88,6 δισ. ευρώ από 75 δισ. το 2005.

Από την άλλη πλευρά, ο κ.Παπακωνσταντίνου είχε δίκιο ότι τα κρατικά έσοδα και δη τα φορολογικά ως ποσοστό του ΑΕΠ υπολείπονταν του μέσου όρου των χωρών της ευρωζώνης και της ΕΕ.

Ο ίδιος είχε αναφέρει σε κάποια συνέντευξη εκείνη την εποχή ότι η χώρα δεν θα είχε δημοσιονομικό πρόβλημα αν τα κρατικά έσοδα ως προς το ΑΕΠ ανέρχονταν στο 43,4% όπως το 2000.

Ούτε ο ίδιος θα μπορούσε πιθανόν να φαντασθεί ότι λίγα χρόνια αργότερα, το 2013, τα κρατικά έσοδα (φόροι και ασφαλιστικές εισφορές) θα ανέρχονταν στο 45% του ΑΕΠ παρά την παρατεταμένη και βαθιά οικονομική ύφεση.

Κι όμως ούτε αυτό φαίνεται ότι είναι αρκετό.

Ο σοσιαλδημοκράτης, μην ξεχνάμε, υπουργός οικονομικών κ. Στουρνάρας συνέκρινε τον ελληνικό μέσο όρο των φόρων περιουσίας ως προς το ΑΕΠ με εκείνο του ΟΟΣΑ για υπογραμμίσει ότι τα ακίνητα υπο-φορολογούνται στη χώρα μας.

Η δήλωση προκάλεσε αναταραχή στη ΝΔ με τον κ. Σταϊκούρα να δηλώνει δημοσίως το αντίθετο ενώ ο κ. Τσακαλώτος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε εμμέσως να υποστηρίξει την επιχειρηματολογία του κ. Στουρνάρα.

Την προηγούμενη εβδομάδα μάθαμε ότι θα υπάρχει προπληρωμή φόρου από μισθωτούς για εισοδήματα από ενοίκια και ελευθέρια επαγγέλματα.

Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η σειρά του συμπαθητικού βουλευτή και καθηγητή κ. Σταθάκη να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα έχει χαμηλή φορολόγηση.

«Η Ελλάδα υποφέρει 20 χρόνια από λίγους φόρους και αυτή είναι η βασική αιτία του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας,» τόνισε ο ίδιος, μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Παραγωγική ανασυγκρότηση: Η πρόκληση της επόμενης μέρας».

Η χώρα οφείλει να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα στο 42% – 43% του ΑΕΠ από 38% σήμερα όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε.

Ο κ. Σταθάκης έχει δίκιο αν και τα στοιχεία της ΕΕ εκτιμούν τους φόρους στο 37% για το 2014 και στο 36% το 2013. Σύμφωνα με την συλλογιστική του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που ασπάζονται κι άλλοι οικονομολόγοι από το κεντροαριστερό χώρο, η χώρα θα πρέπει να συλλέξει περισσότερους φόρους για να φτάσει τον μέσο όρο της ΕΕ.

Κάπου 5% με 6% ως προς το ΑΕΠ παραπάνω, δηλαδή μεταξύ 9 και 11 δισ. ευρώ.

Ως είθισται, ο στόχος είναι να προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής και από τους έχοντες (εισοδήματα) και κατέχοντες (κυρίως ακίνητα).

Το ενδιαφέρον είναι ότι τα ίδια επιχειρήματα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων προτάσσει η τρόικα και γενικότερα οι πιστωτές.

Όμως, υπάρχει μια σημαντική διαφορά ως προς τον σκοπό. Οι πιστωτές θέλουν να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα για να προκύψουν μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα και να πάρουν τα λεφτά τους πίσω.

Αντίθετα, οι οικονομολόγοι του αριστερού χώρου θέλουν να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα για να χρηματοδοτήσουν περισσότερες κρατικές δαπάνες.

Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, αφού δεν τίθεται καν θέμα ανταποδοτικότητας των φόρων.

Το συμπέρασμα είναι απλό από τα ανωτέρω. Θα πρέπει να περιμένουμε αύξηση των φορολογικών βαρών ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Αυτό είναι αναπόφευκτο από την στιγμή που πιστωτές και προβεβλημένα στελέχη εν δυνάμει κομμάτων εξουσίας συμφωνούν να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα ως προς το ΑΕΠ στο μέσο όρο της ευρωζώνης και της ΕΕ.

Πάντως, είναι ίσως η πρώτη φορά που η συζήτηση για τα δημοσιονομικά της χώρας μπορεί να λάβει την ξεκάθαρη ιδεολογική μορφή που έχει σε άλλες δυτικές χώρες.

Αύξηση των φορολογικών βαρών για την χρηματοδότηση των κρατικών δαπανών που ασπάζεται η κεντροαριστερά ή μείωση των φόρων και των δαπανών που πρεσβεύει η κεντροδεξιά.

Καιρός ήταν.

Γιατί μείωση των φόρων και αύξηση των δαπανών που υιοθετούσαν προεκλογικά όλα τα κόμματα για να ικανοποιήσουν τις διάφορες οργανωμένες ομάδες δεν γίνεται χωρίς να κόβεις νόμισμα ή να σου δανείζουν για πάντα.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v