Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μαύρο κουτί της ανεργίας χωρίς τα δανεικά!

Η επιβράδυνση της ύφεσης δεν έβαλε φρένο στην ανεργία το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Η οικονομία μπορεί να σταθεροποιηθεί και ίσως να ανακάμψει το 2014, αλλά η ανεργία χωρίς πιστωτική επέκταση είναι μαύρο κουτί.

Το μαύρο κουτί της ανεργίας χωρίς τα δανεικά!

Το ποσοστό της ανεργίας σκαρφάλωσε στο 28% τον περασμένο Νοέμβριο με κάπου 1,4 εκατ. εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα χωρίς δουλειά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Ο αριθμός των απασχολούμενων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα «κάθησε» στα 3,55 εκατομμύρια.

Είναι προφανές ότι η οικονομία θα πρέπει να αρχίσει να αναπτύσσεται για να ξεκινήσει σιγά-σιγά η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Οι επίσημες προβλέψεις μιλάνε για αύξηση του ΑΕΠ το 2014 που θα κυμαίνεται από 0,5% έως 0,7%.

Πρόκειται για αναιμικό ρυθμό, αν φυσικά επιβεβαιωθεί κι αυτός, γιατί άλλοι προβλέπουν συνέχιση της ύφεσης.

Όλα δείχνουν ότι η ανάκαμψη, ακόμη κι αν έλθει, θα συνοδευθεί από περαιτέρω συρρίκνωση ή τουλάχιστον σταθεροποίηση της πιστωτικής επέκτασης δηλαδή των τραπεζικών δανείων προς την υπόλοιπη οικονομία.

Θα πρόκειται για ένα είδος ανάκαμψης χωρίς πιστώσεις.

Μια μελέτη του ΔΝΤ την προηγούμενη χρονιά είχε καταγράψει ούτε λίγο, ούτε πολύ, 272 ανακάμψεις της οικονομικής δραστηριότητας σε 96 χώρες.

Πάνω από το 25% όλων αυτών των επεισοδίων αντιπροσώπευε ανάκαμψη χωρίς πιστωτική επέκταση.

Από τις τελευταίες, το 45% περίπου καταγράφηκε την περίοδο 2009-2010.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των περιπτώσεων είναι ότι η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας πραγματοποιείται κάπου δύο τρίμηνα πριν η πιστωτική συρρίκνωση πιάσει πάτο.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι οι επενδύσεις έχουν μικρότερη συμμετοχή στην ανάκαμψη που δεν συνοδεύεται από πιστωτική επέκταση σε σύγκριση με μια φυσιολογική ανάπτυξη της οικονομίας.

Κι αυτό γιατί οι επενδύσεις εξαρτώνται περισσότερο από τα τραπεζικά δάνεια σε σχέση με την κατανάλωση ή με κάποιο άλλο κομμάτι της ζήτησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καθαρές εξαγωγές (εξαγωγές μείον εισαγωγές) συμβάλλουν μεν στην έξοδο από την ύφεση, αλλά δεν κάνουν το ίδιο για να τονώσουν τον ρυθμό ανάπτυξης στη φάση της ανάκαμψης.

Είτε υπάρχει πιστωτική επέκταση είτε όχι.

Κι αυτό γιατί οι εξαγωγές αυξάνονται μεν, αλλά το ίδιο συμβαίνει με τις εισαγωγές στη φάση της ανάκαμψης.

Δεν αποκλείεται η Ελλάδα να έχει ανάλογη εμπειρία από τις εξαγωγές προϊόντων το 2014, αν και το απευχόμαστε.

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η οικονομική ανάκαμψη χωρίς δανεικά δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε ανάκαμψη χωρίς νέες δουλειές.

Αν λοιπόν η οικονομία αρχίσει να βελτιώνεται φέτος, μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες νέες θέσεις εργασίας απ' αυτές που θα χαθούν μέσα στη χρονιά.

Δυστυχώς, ακόμη κι αν η οικονομία αρχίσει να παίρνει τα πάνω της, τα πράγματα δεν θα είναι ρόδινα.

Όταν πάνω από 900 χιλ. θέσεις εργασίας έχουν χαθεί από το 2009 μέχρι σήμερα, θα χρειασθούν 18 χρόνια για να ανακτηθούν υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα δημιουργεί ανελλιπώς 50 χιλ. καθαρές θέσεις εργασίας ετησίως.

Από την άλλη πλευρά, θα χρειάζονταν 7,5 χρόνια για να επανέλθει ο αριθμός των ανέργων κάτω από τις 500 χιλιάδες άτομα αν η ελληνική οικονομία δημιουργούσε 120 χιλ. θέσεις εργασίας ετησίως.

Όσες δηλαδή το 1995.

Όμως, οι 120 χιλ. είναι αριθμός-ρεκόρ για νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια και δύσκολα θα επιτευχθεί.

Πολύ περισσότερο αν αυτό πρέπει να επαναλαμβάνεται ανελλιπώς επί 7,5 χρόνια.

Ως εκ τούτου, η αναμενόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2014 χωρίς δανεικά ίσως απογοητεύσει πολλούς για τον αριθμό των νέων θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν.

Το συμπέρασμα είναι απλό:

Η ελληνική κοινωνία θα βρίσκεται επί πίεση για πολλά χρόνια λόγω της επιμένουσας ανεργίας με ή χωρίς πιστώσεις.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v