Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To ελληνικό πλεόνασμα διχάζει ΕΕ-ΔΝΤ!

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα-έκπληξη και σχεδιάζει πώς να το μοιράσει, κλείνοντας παράλληλα το δημοσιονομικό κενό του 2014. Όμως, το πλεόνασμα έχει ουρά, διχάζοντας ΕΕ και ΔΝΤ.

To ελληνικό πλεόνασμα διχάζει ΕΕ-ΔΝΤ!

Μιλώντας πρόσφατα σε γερμανική εφημερίδα, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στα δίδυμα πλεονάσματα του προϋπολογισμού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Σε κάποιο σημείο του λόγου του αναφέρθηκε σε πλεόνασμα ίσο με 1% του ΑΕΠ, χωρίς να διευκρινίσει ποιο από τα δύο προαναφερθέντα εννοούσε. Αν εννοούσε το πρωτογενές πλεόνασμα, τότε το μυστήριο της έκπληξης λύθηκε.

Το ΑΕΠ του 2013 εκτιμάται σε 185 δισ. ευρώ και επομένως το πλεόνασμα θα μπορούσε να φθάσει το 1,8 δισ. ευρώ και σε σημαντικό βαθμό θα οφείλεται στις εισπράξεις φόρων το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2014.

Είναι ένα νούμερο-έκπληξη, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να διανείμει το 70% του πλεονάσματος σε χαμηλοσυνταξιούχους, ένστολους, δικαστικούς κ.ά. και να κερδίσει πόντους πριν από την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου.

Μειώνει επίσης το δημοσιονομικό κενό του 2014, διευκολύνοντας το κλείσιμο του χάσματος χωρίς νέα μέτρα λιτότητας σε συμφωνία με την τρόικα.

Αναμφίβολα πρόκειται για θετική εξέλιξη, αν επιβεβαιωθεί.

Όμως, το πραγματικό τεστ θα έλθει τα επόμενα χρόνια αφού ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στο 4,5% του ΑΕΠ το 2016 και θα πρέπει να διατηρηθεί στο 4% περίπου από εκεί και πέρα.

Δεν νομίζουμε, όπως έχουμε ξαναγράψει, ότι οι συγκεκριμένοι στόχοι για το πλεόνασμα είναι ρεαλιστικοί.

Όμως, είναι αναπόσπαστο μέρος της ανάλυσης για τη φερεγγυότητα του χρέους, της γνωστής DSA, που εφαρμόζει και επικαιροποιεί το ΔΝΤ, θέτοντας στόχους για το ελληνικό χρέος ως προς το ΑΕΠ για το 2020 και το 2022.

Ο μοναδικός τρόπος να υποχωρήσει ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα στο πλαίσιο της DSA είναι να «κουρευτεί» το ελληνικό χρέος, όπως επιθυμεί το ΔΝΤ.

Όμως, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας δεν είναι διατεθειμένοι να «κουρέψουν» το χρέος. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι εξ αυτών εμφανίζονται να κατανοούν την ελληνική άποψη ότι ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα έχει μπει αρκετά ψηλά για τα επόμενα χρόνια.

Όμως, δεν μπορεί να θέλει κάποιος να χαμηλώσει τον πήχη για το πρωτογενές χωρίς να «κουρέψει» το χρέος και ταυτόχρονα να ικανοποιεί τους στόχους της άσκησης DSA για το χρέος ως προς το ΑΕΠ όπως η Ε.Ε.

Ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να συνδυάσει το χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα με το μη κούρεμα του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Να ρίξει στον κάλαθο των αχρήστων το DSA.

Όμως, κάτι τέτοιο θα οδηγούσε το ΔΝΤ στην πόρτα της εξόδου από την Ελλάδα και γενικότερα από την ευρωζώνη. Επομένως, το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι χρήσιμο μόνο στην κυβέρνηση και γενικότερα στη χώρα.

Είναι επίσης χρήσιμο στους Ευρωπαίους εταίρους αφού μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να κουνήσουν μαντίλι στο ΔΝΤ.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v