Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα... ανίκητα συμφέροντα!

Η τρόικα ίσως βάλει νερό στο κρασί της για άλλα θέματα. Όμως, δεν πρόκειται να κάνει το ίδιο για το νομοσχέδιο που υιοθετεί τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις. Πάντως, τα θιγόμενα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα για να το αφήσουν στη μοίρα του.

Tα... ανίκητα συμφέροντα!

Tον Ιούνιο του 2012, η Ν.Δ. και ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς έπεισαν ένα μέρος των ψηφοφόρων που ήταν υπέρ του ευρώ και των μεταρρυθμίσεων να τους ψηφίσουν ανεβάζοντας το ποσοστό του κόμματος στο 30% περίπου από 19% περίπου έναν μήνα πριν.

Οι ίδιοι ψηφοφόροι διαπιστώνουν σήμερα ότι μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα ο μεταρρυθμιστικός ζήλος της κυβέρνησης συνασπισμού Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχει υποχωρήσει κατακόρυφα.

«Φαίνεται (στη Ν.Δ.) να μην κατανοούν ότι θα χάσουν τη δική μου μετακινούμενη ψήφο τον Μάιο αν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων συνεχίσει να βαλτώνει και θα υποστούν οδυνηρή ήττα, σημειώνει υψηλόβαθμος τραπεζίτης.

Παραδόξως, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος φαίνεται να συμφωνεί με την εκτίμηση αυτή.

«Έχουμε ήδη χάσει αυτούς (τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. του 2012) που είναι εναντίον του μνημονίου. Αν συνεχίσουμε να μην προωθούμε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα, συγκρουόμενοι με τις διάφορες συντεχνίες, κινδυνεύουμε να χάσουμε κι εκείνους που μας ψήφισαν στις επαναληπτικές εκλογές του 2012» μας ανέφερε πρόσφατα υπουργός.

Φυσικά, ο ίδιος έσπευσε να χαρακτηρίσει «ήρωες» τους βουλευτές που ψηφίζουν αντιδημοφιλή νομοσχέδια, λέγοντας ότι τους δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στις περιφέρειές τους.

Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι ψηφοφορίες στη Βουλή είναι ακόμη πιο δύσκολες γιατί η κυβέρνηση βασίζεται στο ΠΑΣΟΚ που έχει 27 βουλευτές και οι τελευταίοι 127 γνώμες.

Την κατάσταση δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο,ορισμένες απαιτήσεις της τρόικας σε κάποια θέματα που δεν είναι λογικές, κατά τον ίδιο.

Όμως, εκτός από την πολιτική βούληση για μεταρρυθμίσεις, που θίγουν οργανωμένα συμφέροντα, υπάρχει επίσης ένα ακόμη ζήτημα.

Η ανυπαρξία του κινήματος των καταναλωτών στην Ελλάδα.

Οι οργανώσεις των καταναλωτών λάμπουν διά της απουσίας τους από τη δημόσια συζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες που καταναλώνουν και τους αφορούν άμεσα.

Είναι κάτι που δεν παρατηρείται σε άλλες δυτικές χώρες.

Έχουμε λοιπόν το οξύμωρο το υπουργείο Ανάπτυξης να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της μάζας των καταναλωτών με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ στην αντιπαράθεση με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών, των αγροτών και άλλων επαγγελματικών ομάδων.

Κατά τον ίδιο τρόπο που το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να διευρύνει τη φορολογική βάση, εντάσσοντας μεγαλύτερο μέρος των αγροτών στο σύστημα με τα βιβλία εσόδων-εξόδων.

Απέναντί του βρίσκει τόσο τους αγρότες με τις απίστευτες διεκδικήσεις για αφορολόγητο 20 χιλ. ευρώ συν 5 χιλ. ευρώ ανά παιδί, όσο και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και το ΠΑΣΟΚ.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που έχει μεγάλη ανεργία και της οποίας τα νοικοκυριά έχουν υποστεί σημαντική μείωση εισοδημάτων τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας επιτακτική τη συμπίεση των τιμών σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.

Φυσικά, τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων αφού θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι η τρόικα θα επιμείνει.

Η επιλογή του κ. Ράινχεμπαχ, επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα, να αναφερθεί στις προτάσεις του ΟΟΣΑ για μεταρρυθμίσεις με την υπογράμμιση ότι γνωρίζει πως θα θιγούν συμφέροντα δεν ήταν τυχαία.

Απλά υπογραμμίζει τη σημασία που δίνουν οι πιστωτές στο ζήτημα και είναι ενδεικτικό της πίεσης που ασκούν και θα ασκήσουν.

Όμως, κυβερνητικά στελέχη δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξα ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα περάσει από τη Βουλή χωρίς να έχουν προηγηθεί οι εξαιρέσεις κάποιων κλάδων.

Αν κρίνουμε από τη χθεσινή τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ και τις επιμέρους αντιδράσεις υπουργών, π.χ. ο κ. Γεωργιάδης στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, ίσως έχουν δίκιο.

Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v