Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ένα ελληνικό «κούρεμα» θα φέρει το άλλο!

Οι εντυπώσεις έχουν συχνά μεγαλύτερη αξία από την ουσία. Γι' αυτό δημοσιεύματα που συνδέουν το προτεινόμενο «κούρεμα» από την Bundesbank με έρευνα για τα φτωχότερα γερμανικά νοικοκυριά σε σχέση με τα ελληνικά μπορεί να έχουν ουρά.

Το ένα ελληνικό «κούρεμα» θα φέρει το άλλο!

Tι μπορεί να συμβεί αν η πρόσφατη αναφορά της Bundesbank στην επιβολή έκτακτου κεφαλαιακού φόρου σε ιδιώτες με καθαρό θετικό πλούτο, πριν απαιτηθεί η αλληλεγγύη άλλων χωρών, συνδυαστεί με παλαιότερη έκθεση της ΕΚΤ, που ήθελε ο μέσος Έλληνας να είναι πλουσιότερος από τον μέσο Γερμανό;

Η απάντηση είναι το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Bild το περασμένο Σάββατο.

Το δημοσίευμα τονίζει «έχουν σχεδόν τα διπλάσια από εμάς», αναφερόμενο στην έκθεση της ΕΚΤ που ανεβάζει τη μέση περιουσία ενός γερμανικού νοικοκυριού στα 51.400 ευρώ κατά μέσο όρο και των Ελλήνων στα 101.900 ευρώ.

Για την ιστορία, η ίδια έκθεση της ΕΚΤ ανεβάζει τον πλούτο του μέσου κυπριακού νοικοκυριού στα 266.900 ευρώ, του ιταλικού στα 173.500 ευρώ και του ισπανικού στα 182.700 ευρώ.

Ο συντάκτης επικαλείται δηλώσεις του Μίχαελ Μπεστ, εκπροσώπου της Buba, και άλλων γνωστών οικονομολόγων, όπως ο πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo Χανς Βέρνερ Ζιν, που συμφωνούν ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν ίδιοι πόροι πριν ζητηθεί η βοήθεια αμέτοχων τρίτων.

«Οι πλούσιοι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν μόνοι για τα χρέη τους» δήλωσε ένας εξ αυτών και φανταζόμαστε ότι κάθε Έλληνας αριστερός που σέβεται τον εαυτό του θα συμφωνούσε.

Όμως, τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα απ' ό,τι μπορεί να συμπεράνει ο μέσος αναγνώστης της Bild, που θα πρέπει να έχει γίνει κατακόκκινος από τον θυμό του, διαβάζοντας για τον πλούτο των Ελλήνων.

Κατ' αρχάς, η έκθεση της ΕΚΤ βασίσθηκε σε δείγμα 62.000 νοικοκυριών από 15 χώρες της ευρωζώνης, με πληθυσμό 138 εκατομμύρια.

Επομένως, υπάρχει κάποιο σφάλμα στις εκτιμήσεις της έρευνας, αλλά δεν γνωρίζουμε πόσο μεγάλο είναι.

Δεύτερον και πιο σημαντικό:

Οι περισσότερες συνεντεύξεις έχουν σημείο αναφοράς για περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις το 2010, ενώ η χρονιά αναφοράς για το εισόδημα των νοικοκυριών ήταν το 2009, όταν η κρίση δεν είχε κάνει καλά-καλά την εμφάνισή της στην Ελλάδα.

Επομένως, τα μεν περιουσιακά στοιχεία, π.χ. ακίνητα, των Ελλήνων εμφανίζονται φουσκωμένα σε αξία γιατί η πτώση των τιμών ήταν ακόμη περιορισμένη, τα δε εισοδήματα δεν είχαν ακόμη υποστεί το μεγάλο κούρεμα.

Αν δεχθούμε μια μέση υποχώρηση των τιμών των ακινήτων της τάξης του 50% και μείωση των εισοδημάτων της τάξης του 25%, ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι τα 101.900 ευρώ έχουν κατακρημνιστεί.

Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο αν δεχθούμε το επιχείρημα-εκτίμηση ότι το 70% - 80% του πλούτου του μέσου ελληνικού νοικοκυριού είναι τοποθετημένο σε ακίνητα.

Φυσικά, η ίδια έρευνα δείχνει ότι τα χρέη του μέσου ελληνικού νοικοκυριού ως προς τα περιουσιακά του στοιχεία και η εξυπηρέτηση των χρεών ως προς το εισόδημα υπολείπονται του μέσου όρου των 15 χωρών της ευρωζώνης.

Κι αυτό είναι λογικό όταν ο μισός περίπου πληθυσμός δεν έχει πάρει δάνειο.

Κι εδώ όμως υπάρχει χειροτέρευση από τότε μέχρι σήμερα λόγω της συμπίεσης των αξιών και των εισοδημάτων αλλά και της αύξησης των χρεών.

Όμως, το πιο ανησυχητικό είναι κάτι άλλο.

Η έρευνα της ΕΚΤ έδειξε επίσης ότι οι Έλληνες «κρατάγανε» λιγότερο από το 5% του ετήσιου εισοδήματός τους σε άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία.

Αυτό εξηγεί την κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά στην Ελλάδα και η οποία θα επιδεινωθεί πιθανόν από τη μεγάλη και απότομη επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας με φόρους στο διηνεκές για να συντηρηθεί το κράτος.

Δεν αναφερόμαστε σε άλλα επιχειρήματα, π.χ. στα συνταξιοδοτικά προγράμματα της Γερμανίας, που είναι καλύτερα από της Ελλάδας, για να υποστηρίξουμε ότι το μέσο γερμανικό νοικοκυριό είναι πιο πλούσιο από το μέσο ελληνικό.

Όλα αυτά αποτελούν μικρά γράμματα για κάποιον που έχει ήδη βγάλει τα συμπεράσματά του.

Όμως, οι εντυπώσεις μένουν στον μέσο γερμανό που τα διαβάζει και είναι ψηφοφόρος.

Θα πρέπει λοιπόν να θεωρείται σίγουρο ότι θα εκραγεί αν ακούσει ότι το ελληνικό επιχείρημα περί κουρέματος του χρέους εισακούγεται από την κυβέρνησή του.

Όμως, το ίδιο γνωρίζει η κυβέρνησή του.

Επομένως, αν ποτέ υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα «κουρευτούν» προηγουμένως οι Έλληνες ιδιώτες.

Και όχι φυσικά οι πλούσιοι, που έχουν κάνει το κουμάντο τους.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v