Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Xαλαρά»... δεν κλείνει το ντιλ με την τρόικα!

Οι κυβερνώντες αισιοδοξούν ότι θα υπάρξει συμβιβασμός με την τρόικα και θα ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος. Όμως, άνθρωποι που γνωρίζουν καλύτερα τις διαθέσεις και τη νοοτροπία της έχουν άλλη άποψη.

«Xαλαρά»... δεν κλείνει το ντιλ με την τρόικα!

Η πέμπτη τριμηνιαία αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Όμως, ήδη τελειώνει ο Ιανουάριος του 2014 και ακόμη είναι στον αέρα.

Ίσως γιατί δεν υπάρχει μεγάλη πίεση αφού η επόμενη μεγάλη αποπληρωμή χρέους τοποθετείται τον Μάιο.

Συνολικά, φέτος, λήγουν ελληνικά ομόλογα ύψους 10 δισ. ευρώ που κατέχουν η ΕΚΤ, το ευρωσύστημα και η ΕΙΒ καθώς και ομόλογα ονομαστικής αξίας 180 εκατ. ευρώ, που κατέχουν θεσμικοί επενδυτές οι οποίοι δεν συμμετείχαν στο PSI.

Eπιπλέον, η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στο ΔΝΤ κάπου 7 δισ. ευρώ.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως ο Γ. Στουρνάρας, αισιοδοξούν ότι θα υπάρξει συμφωνία επί της αρχής με την τρόικα μέχρι το επόμενο Eurogroup στα μέσα Φεβρουαρίου ώστε να εκταμιευθούν μερικά δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Αν κρίνει κανείς από τις πρόσφατες δηλώσεις του επιτρόπου Όλι Ρεν, η κοινοτική πλευρά θέλει να δώσει ένα θετικό τόνο στις συνομιλίες, μιλώντας για πρόοδο, αλλά ταυτόχρονα πιέζει για κατάληξη της αξιολόγησης.

Το ΔΝΤ δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως, αλλά δεν θα πρέπει να έχει εκπλαγεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων, έχοντας συσσωρευμένη εμπειρία από άλλες χώρες.

Η κυρίαρχη άποψή του φέρεται να είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Αν η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της ευρωζώνης και η Ε.Ε. δεν συμμετείχε στο πρόγραμμα, τα στελέχη του ΔΝΤ θα είχαν αποχωρήσει από την Αθήνα προ πολλού και η χρηματοδότηση θα είχε σταματήσει νωρίτερα λόγω αθέτησης της συμφωνίας, ισχυρίζονται οι επαΐοντες.

Φυσικά, η ελληνική πλευρά προβάλλει πολιτικά επιχειρήματα και εκτιμά ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή για να κλείσει θετικά η αξιολόγηση, ενώ μέχρι πρότινος δεν έδειχνε να βιάζεται για συμφωνία.

Η χρυσή τομή θα περιλαμβάνει την αποδοχή των περισσότερων από τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού του 2014, τη συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ψήφιση του νομοσχεδίου με την υιοθέτηση των περισσότερων από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για μεταρρυθμίσεις.

Όμως, άλλα ανοικτά θέματα όπως η πλήρωση του δημοσιονομικού κενού του 2015 θα πάνε πιο πίσω.

Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας, θα στείλει θετικό μήνυμα διεθνώς και θα ανοίξει τον δρόμο για τα μέτρα μείωσης του χρόνου, διευκολύνοντας την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Όμως, άτομα που γνωρίζουν καλύτερα τις διαθέσεις των πιστωτών δεν συμφωνούν.

Αντίθετα, οι ίδιοι διαπιστώνουν σκλήρυνση της στάσης των κοινοτικών δανειστών απέναντι στην Ελλάδα με αφορμή τη διαιώνιση των διαπραγματεύσεων για την εξέταση του προγράμματος.

Σύμφωνα με αυτούς, οι τεχνοκράτες της τρόικας δεν θα κάνουν εκπτώσεις ούτε στα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού το 2014, ούτε στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ζητήσουν την πλήρη υλοποίηση της εργαλειοθήκης με τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ και δεν πρόκειται να δεχθούν εξαιρέσεις, π.χ. στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

«Για την τρόικα, η εργαλειοθήκη είναι για τον ιδιωτικό τομέα ό,τι είναι η αναδιάρθρωση για τον δημόσιο τομέα» τονίζει άτομο που παρακολουθεί πρόσωπα και γεγονότα εκ του σύνεγγυς.

Οι ίδιοι άνθρωποι δεν θεωρούν ότι θα υπάρξει πολιτική παρέμβαση στην τρόικα υπέρ πιο ήπιας μεταχείρισης της Ελλάδας, π.χ. από τη Γερμανία.

«Έχεις δει τη Γερμανία να παρεμβαίνει σε διαπραγματεύσεις μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης στο παρελθόν; Όχι. Γιατί να το κάνει τώρα;» συμπληρώνουν.

Από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι παραδέχονται ότι οι ευρωεκλογές και τα αναμενόμενα κέρδη ακραίων πολιτικών κομμάτων απασχολούν τις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης.

«Όμως, οι ευρωεκλογές δεν θα αλλάξουν κυβερνήσεις» τονίζουν, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση ίσως καθυστερήσει περισσότερο, πλησιάζοντας πιο κοντά στον Μάιο.

Δεν θα είναι ότι το καλύτερο, ιδίως για την Ελλάδα, αν η εξέταση του προγράμματος στήριξης παραταθεί τόσο πολύ. Όμως, δεν το θεωρούν απίθανο αν η Ελλάδα συνεχίσει να μην εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα. «Ακόμη και αν μια τέτοια επιμονή της τρόικας οδηγήσει σε πολιτική κρίση;», ήταν η ερώτηση.

Όμως, η απάντηση ήταν επίσης σαφής: «Δεν προβλέπεται πτώση της σημερινής κυβέρνησης ακόμη και αν οι βουλευτές κληθούν να ψηφίσουν σκληρά νομοσχέδια».

Και συμπλήρωσαν: «Αλλά κι αν (η κυβέρνηση) έπεφτε δεν θα εκπλήσσονταν. Τον περιμένουν τον Τσίπρα».

Είναι σαφές ότι η οπτική γωνία των ανθρώπων που είναι πιο κοντά στους δανειστές διαφέρει πάρα πολύ από την πιο αισιόδοξη των Ελλήνων αξιωματούχων και άλλων. Ας ελπίσουμε να έχουν δίκιο οι κυβερνώντες.

Πάντως, η χαλαρότητα δεν υπόσχεται ντιλ με την τρόικα στο άμεσο μέλλον.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v