Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πληβείοι και οι υπόλοιποι έξυπνοι!

Η παρατεταμένη ύφεση έχει μεγεθύνει τις ανισότητες στην κοινωνία. Οι θεσμοθετημένες εξαιρέσεις του παρελθόντος έχουν οξύνει ακόμη περισσότερο τις ανισότητες. Αυτό πρέπει να αντιστραφεί μέσω των κοινωνικών δικτύων, ξεκινώντας από το αφορολόγητο των βουλευτών.

Οι πληβείοι και οι υπόλοιποι έξυπνοι!
Η εξαετής οικονομική ύφεση έχει αφήσει βαθιά τα σημάδια της στην ελληνική κοινωνία.

Πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά από τη στιγμή που το ΑΕΠ έχει υποχωρήσει 25% περίπου από το 2008, η ανεργία είναι στο 27% και πάνω από τους μισούς ανέργους είναι χωρίς δουλειά για περισσότερους από 12 μήνες;

Όμως, οι επιπτώσεις δεν είναι ίδιες για όλους.

Έχουμε αναφέρει ξανά στο παρελθόν ότι υπάρχουν περιοχές, π.χ. τουριστικές, που δεν γνωρίζουν τι θα πει κρίση.

Όπως είναι επίσης αληθές ότι το κόστος ζωής στην επαρχία είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με τα μεγάλα αστικά κέντρα, κυρίως την Αττική, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι και άλλοι να βρίσκονται σε καλύτερη θέση.

Επιπλέον, οι φόροι περιουσίας είναι βαρύτεροι στις πόλεις σε σχέση με άλλες περιοχές.

Όμως, οι διαφοροποιήσεις δεν σταματούν εκεί.

Πώς, αλήθεια, θα πρέπει να αισθάνεται ο μισθωτός που δεν ανήκει σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες όταν πληροφορείται τα παρακάτω;

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε αντισυνταγματική τη φορολόγηση διαφόρων επιδομάτων που λαμβάνουν τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των πανεπιστημίων (ΑΕΙ).

Πρόκειται για τη μηνιαία αποζημίωση που χορηγείται στους πανεπιστημιακούς καθηγητές για τη δημιουργία και την ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια, αλλά και για το ειδικό ερευνητικό επίδομα για την πραγματοποίηση μεταδιδακτορικής έρευνας και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων.

Η ολομέλεια του ΣτΕ αποφάνθηκε ότι τα επιδόματα δεν συνιστούν προσαύξηση μισθού, δηλαδή εισόδημα, και σύμφωνα με το άρθρο 78 του Συντάγματος και το άρθρο 4 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος δεν φορολογούνται.

Η φορολόγηση των εν λόγω επιδομάτων ξεκίνησε το 2002 και πιθανόν οι πανεπιστημιακοί να διεκδικήσουν επιστροφή των παρακρατηθέντων φόρων αναδρομικά.

Δεν είναι ασφαλώς η μοναδική περίπτωση.

Στα τέλη του 2013, το Μισθοδικείο έβγαλε απόφαση με την οποία εξαιρεί τους δικαστές από το μνημόνιο, κρίνοντας αντισυνταγματικές τις αναδρομικές μειώσεις μισθών που υπέστησαν.

Επιπλέον, το Μισθοδικείο αποφάνθηκε ότι οι δικαστές θα πρέπει να έχουν τα ίδια φορολογικά προνόμια με τους βουλευτές, δηλαδή το αφορολόγητο να ανέρχεται στο 25% των ακαθάριστων αποδοχών τους.

Στο Μισθοδικείο συμμετέχουν πανεπιστημιακοί καθηγητές των Νομικών Σχολών της χώρας, δικαστές και δικηγόροι. Πρόεδρος του Μισθοδικείου ήταν η αντιπρόεδρος του ΣτΕ.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι ο σκληρά εργαζόμενος που διαβάζει για όλα αυτά θα πρέπει να αισθάνεται άβολα και πιθανόν να εκνευρίζεται.

Όμως, δεν μπορεί να κάνει τίποτε και πολύ περισσότερο να διεκδικήσει ανάλογη μεταχείριση.

Στην Ελλάδα, οι εξαιρέσεις στον κανόνα είναι πολλές.

Τα νησιά έχουν χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Επιπλέον, αν κάποιος έχει ενοικιαζόμενα δωμάτια πληρώνει μικρά ποσά στον ΟΓΑ για ασφάλιση και όχι τα πολλαπλάσια στον ΟΑΕΕ που πληρώνουν οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες μετά την πρόσφατη τροπολογία του κ. Βρούτση. Μέχρι τότε, πλήρωναν ΟΓΑ όσοι ενοικίαζαν μέχρι 10 δωμάτια.

Είναι προφανές ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες δεν είναι ίσοι. Κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους υπολοίπους, αλλά τον λογαριασμό τον πληρώνουν οι υπόλοιποι.

Αυτό πρέπει κάποτε να σταματήσει γιατί είναι άδικο και δημιουργεί ανισότητες.

Άλλωστε, δεν νομίζουμε ότι υπάρχει τόσο άνιση μεταχείριση μεταξύ κοινωνικών ομάδων σε άλλη δυτικοευρωπαϊκή χώρα.

Άλλος ένας λόγος που οι επιπτώσεις της κρίσης είναι άνισες.

Αντί λοιπόν να προσφεύγουν σε νέους φόρους, θα ήταν καλύτερα οι αρμόδιοι να ασχοληθούν με την εξάλειψη των θεσμοθετημένων προνομίων που απολαμβάνουν διάφορες ομάδες.

Ξεκινώντας από την κατάργηση του προκλητικού αφορολόγητου των βουλευτών και την ευθυγράμμισή του με των υπόλοιπων θνητών, για να μην το ζητούν εν συνεχεία οι δικαστές και ποιος άλλος ξέρει.

Ίσως μια μεγάλη εκστρατεία συλλογής ονομάτων μέσω των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης γι' αυτόν τον σκοπό θα μπορούσε να το πετύχει, ασκώντας πίεση.

Δεν θα ήταν μικρό πράγμα η συλλογή 2 εκατ. υπογραφών για την κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών σε μια περίοδο όπου οι υπόλοιποι δεν έχουν.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v