Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κρυφτούλι με την ελληνική έξοδο στις αγορές!

Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε χθες ότι η Ελλάδα έχει στόχο να βγει στις αγορές το β΄ εξάμηνο του 2014, τη στιγμή που άλλοι στο εξωτερικό έχουν διαφορετική άποψη. Όμως, πίσω από τα λεγόμενα του υπουργού και της κυβέρνησης κρύβεται ένας άλλος ενδόμυχος πόθος.

Το κρυφτούλι με την ελληνική έξοδο στις αγορές!
Η πετυχημένη έκδοση ομολόγων της Ιρλανδίας άνοιξε την όρεξη των επενδυτών αλλά και χωρών της ευρωπεριφέρειας, όπως η Πορτογαλία, που σπεύδουν να επωφεληθούν από την πτώση των αποδόσεων, πουλώντας χρεόγραφα.

Στην Αθήνα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ανέφερε σε ξένους δημοσιογράφους ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μερική έξοδος στις αγορές με την έκδοση 5ετούς ομολόγου το β΄ εξάμηνο του 2014.

Στόχος που αρκετοί εταίροι της χώρας θεωρούν ανέφικτο πριν από το 2015.

Όμως, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σοφία για να κατανοήσει κανείς ότι η έξοδος στις αγορές θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα αν προηγηθεί η απόφαση του eurogroup για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Επίσης, από κυβερνητική σκοπιά, η έξοδος θα ήταν καλύτερο να γίνει πριν από τις ευρωεκλογές για να ενισχύσει τις πιθανότητες των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Επομένως από πολιτική και οικονομική σκοπιά, ο ιδανικός χρόνος είναι οι τελευταίες εβδομάδες του Απριλίου και οι πρώτες του Μαΐου.

Όσον αφορά την απόφαση του eurogroup, δεν χρειάζεται να είναι λεπτομερής αφού οι αγορές θα σπεύσουν να προεξοφλήσουν τις συνέπειες συμπιέζοντας τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Κατά την τελευταία επίσκεψή του στη Γερμανία, ο πρωθυπουργός φέρεται να έθεσε το θέμα στην καγκελάριο Μέρκελ.

Αν μάλιστα κρίνουμε από τη γλώσσα του σώματος και τα συμφραζόμενα μετά τη συνάντηση, η απάντηση θα πρέπει να τον ικανοποίησε.

Μάλλον λοιπόν έλαβε τη διαβεβαίωση ότι το eurogroup θα ανακοινώσει το περίβλημα της ελάφρυνσης μετά την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 από τη Eurostat τον Απρίλιο και εφόσον η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμα προσαρμογής.

Όμως, το τελευταίο δεν θα είναι τόσο εύκολο και ίσως πάρει χρόνο.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να φτάσει σε συμφωνία με την τρόικα για τα μέτρα που θα κλείσουν το δημοσιονομικό κενό του 2014, κάποια συμφωνία για το αντίστοιχο κενό του 2015, το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο και φυσικά τις μαζικές απολύσεις, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κ.τ.λ.

Σ' αυτά τα θέματα δεν αποκλείεται να βρεθεί η χρυσή τομή τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες.

Όμως, δεν θα είναι εύκολο να γίνει το ίδιο με το πολιτικό ρίσκο καθώς οι διπλές εκλογές του Μαΐου θα πλησιάζουν και το πολιτικό θερμόμετρο θα ανεβαίνει.

Επομένως, το ερώτημα είναι πώς θα αποτιμήσουν οι διεθνείς επενδυτές την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και τις συνέπειες πιθανής νίκης των αντιμνημονιακών δυνάμεων.

Αν θεωρήσουν ότι το πολιτικό σκηνικό δεν αλλάζει τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, το πιθανότερο είναι ότι θα είναι αγοραστές, βοηθώντας την πρόσβαση της χώρας στις αγορές.

Ιδίως εκείνοι οι ξένοι που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο και στους οποίους απευθύνεται η Ελλάδα.

Αν όμως έχουν αντίθετη άποψη, τα κυβερνητικά σχέδια για μερική έξοδος στις αγορές με άντληση 2 έως 3 δισ. ευρώ σε πρώτη τουλάχιστον φάση με λογικό επιτόκιο θα πρέπει να εγκαταλειφθούν για αργότερα.

Κοντολογίς, το πολιτικό σκηνικό και η αποτίμηση του σχετικού ρίσκου από τους εν δυνάμει ξένους αγοραστές ελληνικών ομολόγων θα κρίνουν την έκβαση του εγχειρήματος, που ιδανικά για την κυβέρνηση θα έπρεπε να γίνει πριν από τις ευρωεκλογές.

Εξυπακούεται ότι το καλό κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι απαραίτητη συνθήκη για ένα καλό αποτέλεσμα.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v