Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αναδυόμενη Ελλάδα μπροστά στο tapering!

Η Fed έκανε χθες το πρώτο βήμα για την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, επιβραδύνοντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (tapering). Δεν είναι ό,τι το καλύτερο για τις αναδυόμενες αγορές. Ποια μπορεί να είναι η μοίρα της Ελλάδας.

Η αναδυόμενη Ελλάδα μπροστά στο tapering!
Κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Μαρκ Μόμπιους, ο θεωρούμενος γκουρού των αναδυόμενων αγορών, δήλωσε χαριτολογώντας ότι η Ελλάδα αναβαθμίσθηκε υποβιβαζόμενη στο γκρουπ των αναδυόμενων από την MSCI International.

Όμως, η ένταξη στο γκρουπ αυτό, που χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη μεταβλητότητα τιμών και χαμηλή πιστοληπτική βαθμολογία, ενέχει συνήθως μεγαλύτερες προκλήσεις σε σχέση με τις ανεπτυγμένες.

Η πρώτη πρόκληση έκανε χθες την εμφάνισή της, αν και αναμενόταν από καιρό.

Δύο περίπου μήνες αργότερα, η Fed ανακοινώνει τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά 10 δισ. δολάρια, το γνωστό tapering, εν μέσω νέων θετικών στοιχείων για την αγορά εργασίας, με τις αμερικανικές κεφαλαιαγορές να επιδοκιμάζουν.

Αναμφισβήτητα, η Fed δεν θα λάμβανε την απόφαση αν δεν υπήρχαν στοιχεία, όπως η συμφωνία για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, ο χαμηλός πληθωρισμός κ.λπ., που λειτουργούσαν υποστηρικτικά, δείχνοντας προς την κατεύθυνση της χαμηλοπληθωριστικής ανάπτυξης.

Oι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών θέλουν το tapering να μην είναι γενικά καλό νέο για τις αναδυόμενες οικονομίες και αγορές.

Ιδίως για εκείνες που έχουν υψηλά δημοσιονομικά και εξωτερικά ελλείμματα όπως η Βραζιλία, η Τουρκία, η Ινδία και άλλες.

Όμως, οι αναδυόμενες χώρες δεν είναι ίδιες. Η Ελλάδα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Από τη μια πλευρά, έχει σκληρό νόμισμα, και επομένως δεν τίθεται θέμα συναλλαγματικής κρίσης ή αναταράξεων απ' αυτό το μέτωπο.

Όμως, δεν μπορεί να ποντάρει στο ασθενές νόμισμα για να τονώσει τις εξαγωγές και την οικονομία της.

Από την άλλη μεριά, η Ελλάδα έχει υψηλό δημόσιο χρέος και η οικονομία της συρρικνώνεται, ενώ οι πιο αισιόδοξοι βλέπουν αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης το 2014.

Ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος από το tapering για την Ελλάδα να είναι τα υψηλότερα μεσομακροπρόθεσμα επιτόκια που εκτιμάται ότι θα φέρει.

Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να εκδώσει νέα ομόλογα μέσα στο 2014 για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της με τα χαμηλότερα δυνατά επιτόκια.

Όμως, τα υψηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια αφορούν κυρίως τις ΗΠΑ και τις αναδυόμενες αγορές του πλανήτη.

Αν υπάρχει κάποιο καλό νέο για την ελληνική πλευρά, αυτό αφορά την πορεία του ελληνικού spread εδώ και καιρό.

Η διαφορά απόδοσης (spread) που χωρίζει το 10ετές ελληνικό από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο «παρακολουθεί» τις διακυμάνσεις των spreads των άλλων χωρών της ευρωπεριφέρειας.

Αντίθετα, το ελληνικό spread δεν ακολουθεί εκείνο άλλων αναδυόμενων χωρών, γεγονός που δείχνει πως οι αγορές αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα ανήκει στο γκρουπ της ευρωπεριφέρειας και όχι των αναδυόμενων αγορών όπως η Βραζιλία.

Αν λοιπόν το πρόσφατο παρελθόν είναι ενδεικτικό του μέλλοντος, το tapering της Fed δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στα ελληνικά ομόλογα.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v