Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mια προληπτική πιστωτική γραμμή μας σώζει!

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ηρεμήσει όσο έχει ανάγκη τα δανεικά της ΕΕ και του ΔΝΤ. Η πολυπόθητη έξοδος στις αγορές θα μπορούσε να καλύψει εν μέρει το χρηματοδοτικό κενό αλλά τα επιτόκια θα πρέπει να είναι λογικά. Η Πορτογαλία έχει την απάντηση.

Mια προληπτική πιστωτική γραμμή μας σώζει!

Ως γνωστόν, η Ιρλανδία βγαίνει από το πρόγραμμα προσαρμογής σε λίγες μέρες μετά πολλών επαίνων.

Η Πορτογαλία, η οποία μπήκε σε πρόγραμμα διάσωσης τον Μάιο του 2011, θα ήθελε να την ακολουθήσει από τον Ιούλιο του 2014 και μετά.

Όμως, η χώρα της Ιβηρικής γνωρίζει ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης που έχει μπροστά της είναι σημαντικές.

Κι αυτό παρά τα ευεργετικά αποτελέσματα που είχε η πρόσφατη εθελοντική ανταλλαγή κρατικών ομολόγων ονομαστικής αξίας 6,6 δισ. ευρώ, που έληγαν το 2014 και το 2015, με άλλα μεγαλύτερων λήξεων.

Επομένως, η έξοδος από το πρόγραμμα δεν θα είναι τόσο εύκολη υπόθεση όσο η πλήρης πρόσβαση στις αγορές με καλούς όρους δεν είναι εξασφαλισμένη.

Οι Πορτογάλοι γνωρίζουν αυτά τα δεδομένα και γι' αυτό επιδιώκουν να έχουν καλές σχέσεις με την τρόικα και να ελαφρύνουν τις λήξεις ομολόγων των δύο επόμενων χρόνων με ανταλλαγές χρεογράφων και άλλες τεχνικές κινήσεις.

Όμως, γνωρίζουν ότι ίσως δεν θα είναι τόσο απλό για μια χώρα της οποίας το δημόσιο χρέος ξεπερνά το 120% του ΑΕΠ και χαρακτηρίζεται από χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ύφεσης την τελευταία 10ετία.

Γι' αυτόν τον λόγο συζητιέται πιο έντονα το ενδεχόμενο η πορτογαλική κυβέρνηση να ζητήσει μια προληπτική πιστωτική γραμμή συγκεκριμένου ύψους από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό (ESM) για το επόμενο 12μηνο με 24μηνο.

Η προληπτική πιστωτική γραμμή εικάζεται ότι θα καθησυχάσει τους δυνητικούς αγοραστές, ωθώντας τις αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων σε χαμηλότερα επίπεδα.

Είναι σαφές πως ό,τι είναι να γίνει για την Πορτογαλία θα γίνει τους επόμενους μήνες. Δηλαδή πριν από τον Ιούνιο του 2014, που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα.

Η ελληνική πλευρά δεν έχει λόγο να βιάζεται σε αυτό το θέμα.

Είναι λοιπόν λογικό η κυβέρνηση να περιμένει να δει τι θα συμφωνηθεί μεταξύ της Πορτογαλίας και της τρόικας πριν κάνει οτιδήποτε.

Όμως, η χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της Ελλάδας με σχετικά χαμηλό κόστος από τις αγορές παραμένει βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Θα πρέπει λοιπόν να θεωρείται πολύ πιθανό ότι η χώρα θα ζητήσει παρόμοια μεταχείριση με την Πορτογαλία στο ζήτημα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Αν θα την λάβει σε αυτήν τη φάση είναι αμφίβολο καθότι υπάρχουν διαφορές στις δύο χώρες.

Η Πορτογαλία βρίσκεται σε προετοιμασία εξόδου από το μνημόνιο, ενώ η αντίστοιχη έξοδος της Ελλάδας τοποθετείται χρονικά στο α΄ εξάμηνο του 2016.

Επομένως, η Ελλάδα έχει αρκετό δρόμο μπροστά της για να βρεθεί στο ίδιο σημείο με την Πορτογαλία.

Παρ' όλα αυτά, η χρηματοδότηση των αναγκών της χώρας μέσω των αγορών θα ήταν πιο φθηνή και αποτελεσματική αν εξασφάλιζε τη συγκατάθεση των δανειστών για προληπτική πιστωτική γραμμή.

Κάτι που σίγουρα θα επιδιώξει να κάνει για να έχει μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v