Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπρος κενό και πίσω νέο μνημόνιο!

Η απόσυρση του Κατάρ από το διαγωνισμό για το Ελληνικό δείχνει το πρόβλημα με τις ιδιωτικοποιήσεις και οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερο χρηματοδοτικό κενό για την περίοδο 2014-2016. Η συγκεκριμένη εξέλιξη φέρνει πιο κοντά το 3ο μνημόνιο αν η κυβέρνηση δεν δράσει.

Μπρος κενό και πίσω νέο μνημόνιο!
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κατάρ ήταν μια πολύ ιδιάζουσα περίπτωση ευθύς εξαρχής για συγκεκριμένους λόγους.

Αυτό καθιστούσε τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό για το πρότζεκτ στο Ελληνικό προβληματική. Επομένως, η χθεσινή εξέλιξη δεν πρέπει να εξέπληξε τους επαΐοντες.

Όμως, επιβεβαίωσε ακόμη μία φορά εκείνους που ισχυρίζονται ότι το ενδιαφέρον από το εξωτερικό για ακίνητα του δημοσίου και μεγάλες αναπτύξεις στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένο.

Οι λόγοι είναι γνωστοί, π.χ. υψηλό ρίσκο, και δεν πρόκειται να αναφερθούμε σε αυτούς.

Όμως, η συγκεκριμένη κατάσταση υπονομεύει τον στόχο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων για άντληση κάπου 11 δισ. ευρώ σωρευτικά από το 2011 μέχρι τα τέλη του 2016.

Τα ακίνητα αποτελούν τη μεγαλύτερη δεξαμενή εσόδων από αποκρατικοποιήσεις.

Οι εκτιμήσεις θέλουν το ΤΑΙΠΕΔ να έχει συγκεντρώσει κάπου 3,2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μέχρι τα τέλη του 2013 και να απομένουν 7,5 δισ. για να πιαστεί ο στόχος για σωρευτικά έσοδα 10,7 δισ. μέχρι τα τέλη του 2016.

Όμως, δεν γνωρίζουμε ούτε ένα έμπειρο άτομο σε θέματα επενδύσεων που να θεωρεί εφικτό κάτι τέτοιο.

Πάντως, τα συγκεκριμένα έσοδα έχουν ληφθεί υπόψη στη χρηματοδότηση του προγράμματος προσαρμογής και επομένως θα λείψουν αν δεν εισπραχθούν.

Επομένως, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014-2016 θα είναι ακόμη μεγαλύτερο από τα 15-16 δισ. ευρώ που εκτιμούσαν οι αρχές αν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν έκανε νερά.

Πρακτικά, το κενό θα μπορούσε να φθάσει τα 18 - 20 δισ. ευρώ.

Σε αυτήν την περίπτωση τα κυβερνητικά σχέδια-ιδέες για χρήση κάπου 8 δισ. ευρώ από τα εναπομείναντα κεφάλαια για τις τράπεζες και 4,5 δισ. ευρώ από την ανανέωση των ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες δεν φθάνουν.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Άσμουσεν, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ, είχε αντιταχθεί στην αντικατάσταση των ομολόγων που έχουν οι τράπεζες με άλλα.

Ούτε μία νέα μείωση των επιτοκίων και χρονική επιμήκυνση των δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα από την Ε.Ε. στο πλαίσιο της ελάφρυνσης του χρέους θα κάνει σημαντική διαφορά.

Άρα, η κυβέρνηση δεν θα έχει επιλογή παρά να αποδεχθεί ένα νέο μικρό δάνειο για π.χ. 20 δισ. ευρώ, που δεν πρόκειται να δοθεί χωρίς όρους.

Άλλωστε ο κ. Ντράγκι είχε αναφερθεί σε αυτό το θέμα, καθιστώντας σαφές ότι το νέο δάνειο θα δινόταν με όρους.

Μιλάμε δηλαδή για ένα 3ο μνημόνιο.

Ο μοναδικός τρόπος για να αποσοβηθεί κάτι τέτοιο θα ήταν να βρει η χώρα τα λεφτά από αλλού, είτε από το εσωτερικό, είτε από το εξωτερικό, είτε κι από τις δύο πηγές.

Συμπερασματικά, οι διαφαινόμενες αστοχίες του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο χρηματοδοτικό κενό, ενισχύοντας τις πιθανότητες νέου δανείου και νέου μνημονίου.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v