Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O Βίζερ, ο Βρούτσης και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια

O κ. Βίζερ, ο οποίος προκάλεσε αναστάτωση μιλώντας για μεγάλο χάσμα με την Αθήνα, επανήλθε λέγοντας το αυτονόητο. Οι πολιτικοί θα πρέπει να βάζουν πάνω απ' όλα το συμφέρον των πολλών. Όμως, βουλευτές και υπουργείο Εργασίας δεν έχουν την ίδια άποψη.

O Βίζερ, ο Βρούτσης και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια

Με αρκετό ενδιαφέρον διαβάσαμε όσα είπε ο Αυστριακός Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του EuroWorking Group, για την ελληνική οικονομία στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Βίζερ, οι δηλώσεις του οποίου για τα μίλια που χώριζαν την ελληνική πλευρά από την τρόικα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ. Στουρνάρα και άλλων κυβερνητικών στελεχών, δήλωσε τα προφανή.

Η Ελλάδα, είπε, έχει να επιδείξει καλές επιδόσεις στο μέτωπο της δημοσιονομικής πολιτικής, όπου οι φόροι και δευτερευόντως οι περικοπές εφαρμόζονται σχετικά εύκολα.

Όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο σε άλλους τομείς όπου υπάρχουν ομάδες πίεσης και απειλούνται συμφέροντα.

«Οι τομείς στους οποίους χρειάζεται επιτάχυνση των προσπαθειών είναι εκείνοι όπου απειλούνται κατεστημένα συμφέροντα. Όπως συνηθίζεται σε τομείς όπου υπάρχουν κατεστημένα συμφέροντα, λίγοι προνομιούχοι προστατεύονται από τον ανταγωνισμό και ευνοούνται εις βάρος του υπόλοιπου πληθυσμού. Γι' αυτό θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να γίνει αναδιάρθρωση των κρατικών επιχειρήσεων που έχουν τεράστιες ζημίες, ή να απελευθερωθούν οι αγορές του ψωμιού, του γάλακτος και των φαρμάκων, ή να αναδιαρθρωθεί η δημόσια διοίκηση», πρόσθεσε ο κ. Βίζερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο ρόλος των πολιτικών προσώπων είναι να υπερασπίζονται αυτές τις μεταρρυθμίσεις, που ωφελούν ευρέα τμήματα του πληθυσμού και θα τονώσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Οι πολιτικοί δεν εξελέγησαν για να προστατεύουν ειδικά συμφέροντα, και γι' αυτό ευελπιστώ απολύτως ότι στο τέλος οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν θετικά».

Διαβάζοντας τα λόγια του κ. Βίζερ μας ήρθαν στον νου δύο - τρία πράγματα που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα στη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία.

Ένα από αυτά ήταν η στάση των εκπροσώπων του ελληνικού λαού όταν γινόταν συζήτηση για τον προϋπολογισμό της Βουλής και φυσικά των βουλευτικών αποζημιώσεων.

Δεν περιμέναμε οι βουλευτές να συμφωνήσουν σε μια, συμβολική έστω, μείωση της βουλευτικής τους αποζημίωσής.

Όμως, σίγουρα, περιμέναμε να ζητήσουν να εξισωθεί η φορολογία τους με εκείνη των υπόλοιπων θνητών που βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις καταθέσεων και μισθών αν δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους στην εφορία.

Κι όλα αυτά στη βάση νομοσχεδίων που οι ίδιοι ψήφισαν.

Το δεύτερο πράγμα που μας ήρθε στον νου ήταν το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που έχει στόχο την ενίσχυση των εσόδων του ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες) με διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη θέσπιση της μηνιαίας καταβολής των εισφορών αντί του διμήνου που ισχύει σήμερα και άλλα επιβαρυντικά μέτρα για τους ασφαλισμένους.

Όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο με όλους τους ασφαλισμένους.

Υπάρχουν κι εξαιρέσεις που δείχνουν πόσο δίκιο έχει ο κ. Βίζερ όταν μιλά για κατεστημένα συμφέροντα.

Σε μια εποχή όπου ο ΟΑΕΕ αναζητεί εναγωνίως έσοδα, το υπουργείο Εργασίας, και άρα ο κ. Βρούτσης, προχώρησε πρόσφατα σε νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενοικίασης δωματίων μετακινούνται από τον ΟΑΕΕ στον φθηνότερο ΟΓΑ.

Κοινώς, θα πληρώνουν τις πολύ φθηνότερες εισφορές του ΟΓΑ αντί του πανάκριβου ΟΑΕΕ.

Πρόκειται για μια εξαίρεση εν μέσω κρίσης που βγάζει μάτι αφού ο κ. Βρούτσης εκλέγεται στον νομό Κυκλάδων όπου τα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι ο κανόνας.

Θα περίμενε κάποιος το σχέδιο νόμου που κατατίθεται στη Βουλή να καταργεί αυτές τις εξαιρέσεις για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης και οικονομικής αποτελεσματικότητας, αφού στόχος του, υποτίθεται, είναι η αύξηση των εσόδων του ΟΑΕΕ.

Όμως, γίνεται το ακριβώς αντίθετο, αποδεικνύοντας πόσο δίκιο έχει ο κ. Βίζερ.

Γιατί όμως θα πρέπει να έχουμε την τρόικα στον σβέρκο μας για να κάνουν οι πολιτικοί το αυτονόητο, βάζοντας το εθνικό συμφέρον πάνω απ' όλα;

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v