Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού «πάσχει» η ελληνική τακτική απέναντι στην τρόικα

Η επανέναρξη των συνομιλιών της κυβέρνησης με τους δανειστές ξαναφέρνει στο προσκήνιο το δημοσιονομικό κενό. Τι προβλέπουν ξένοι που δεν συνδέονται με την τρόικα, αλλά έχουν πείρα από άλλες χώρες και ξέρουν το ευρωπαϊκό κατεστημένο για το μέλλον.

Πού «πάσχει» η ελληνική τακτική απέναντι στην τρόικα

Είναι νωρίς να προδικάσει κάποιος το αποτέλεσμα των επαφών του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ την ερχόμενη Παρασκευή και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις θέσεις της τρόικας.

Ξένοι παρατηρητές που δεν ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια της τρόικας επιμένουν, με βάση την παρελθούσα πείρα που έχουν από την Ελλάδα και άλλες χώρες, ότι η τρόικα δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις ούτε ως προς το ύψος του δημοσιονομικού κενού του 2014, ούτε ως προς την αποδοτικότητα των μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά για να καλυφθεί το χάσμα.

Το ΔΝΤ και η Ε.Ε. μπορεί να διαφωνούν σε διάφορα θέματα που άπτονται του ελληνικού προγράμματος, όμως θα δουν τα προτεινόμενα μέτρα μέσα από τεχνοκρατικές διόπτρες, τονίζουν.

Αυτό σημαίνει ότι θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση θα είναι μικρότερη από 1,3 δισ. ευρώ, δείχνοντας σύγκλιση, αλλά όχι συμφωνία.

Γι' αυτούς το ελληνικό επιχείρημα ότι η κυβέρνηση μπορεί να δεχθεί θανάσιμο χτύπημα αν η τρόικα επιμείνει σε μέτρα λιτότητας με ταυτόχρονη ενίσχυση της Χρυσής Αυγής και των αποκαλούμενων αντιμνημονιακών δυνάμεων δεν θα αποδειχθεί αποτελεσματικό.

Όπως αναφέρουν, το επιχείρημα δεν αφήνει αδιάφορο τις πολιτικές δυνάμεις και τις κυβερνήσεις στην ευρωζώνη.
Όμως, οι τελευταίες δεν φαίνεται να ανησυχούν τόσο πολύ όσο στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ορισμένες άλλες χώρες εκτός ευρωζώνης, π.χ. στο Ισραήλ.

Οι ίδιοι υπενθυμίζουν με νόημα ότι η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ανακόλουθη ακόμη μία φορά επειδή δεν εφαρμόζει μέτρα που έχει ψηφίσει η Βουλή στο παρελθόν. Ειδικότερα, παρατηρούν ότι το δημοσιονομικό χάσμα θα ήταν πολύ μικρότερο αν η κυβέρνηση εφάρμοζε τα περιοριστικά μέτρα που προβλέπονται στο μνημόνιο για το 2014, υπονοώντας τον φόρο στον τζίρο των επιχειρήσεων και την ευθυγράμμιση του ειδικού μισθολογίου των ενόπλων δυνάμεων με των υπολοίπων.

Αντί γι' αυτό, προτείνει μέτρα λιγότερο επώδυνα, αλλά αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, ενώ υπόσχεται καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο που θα έπρεπε να είχε γίνει παλαιότερα, υποστηρίζουν.

«Αν η τρόικα ζητούσε νέα μέτρα λιτότητας, η Ελλάδα θα έβρισκε πολλούς υποστηρικτές. Όμως, πρόκειται για υπεσχημένα μέτρα που θέλει να αντικαταστήσει με άλλα ισοδύναμα», συμπληρώνει ένας εξ αυτών.

Γι' αυτούς τους ξένους παρατηρητές, με πείρα από την εφαρμογή προγραμμάτων λιτότητας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, π.χ. Ρουμανία, η τρόικα δεν πρόκειται να κάνει υποχωρήσεις αν εκτιμήσει ότι δεν επιτυγχάνεται ο δημοσιονομικός στόχος.

Αντίθετα, θεωρούν ότι είναι πιο εύκολο να βρεθεί κοινός τόπος σε άλλα θέματα, όπως οι αμυντικές βιομηχανίες.

Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν μεγάλο λάθος της ελληνικής πλευράς το ανέβασμα των τόνων απέναντι στους δανειστές πριν από μερικές εβδομάδες. Κι αυτό γιατί ενίσχυσε την καχυποψία στο εξωτερικό για τις προθέσεις της κυβέρνησης και τη δέσμευσή της για εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. Θεωρούν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη υπονομεύει τις τωρινές της προσπάθειες να επιτύχει πολιτική παρέμβαση σε ανώτατο επίπεδο για άμβλυνση της στάσης της τρόικας.

«Στο παρελθόν, η κυβέρνηση Παπανδρέου επικαλέστηκε τις μεγάλες διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας για να πείσει τους δανειστές να φανούν πιο επιεικείς και δεν τα κατάφερε. Δεν πιστεύω ότι η σημερινή θα έχει καλύτερη τύχη, φέρνοντας το επιχείρημα της πολιτικής κρίσης», τονίζεται επίσης.  

Γι' αυτόν τον λόγο δεν βλέπουν ως όπλο το μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 όπως θεωρείται στην Ελλάδα. Πρώτον, γιατί δεν έχει ακόμη τη στάμπα της Eurostat, οπότε αμφισβητείται η εγκυρότητά του, και δεύτερον γιατί οι δανειστές το εκλαμβάνουν περισσότερο ως μέσο πίεσης.

Το συνοπτικό συμπέρασμα αυτών των ξένων;

Θα υπάρξουν επιμέρους συγκλίσεις με την τρόικα, αλλά δεν θεωρείται πιθανή κάποια συμφωνία για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού αν η Ελλάδα δεν εμπλουτίσει το μενού των μέτρων που προτείνει και γι' αυτό ίσως χρειασθεί χρόνος.

Δεν θεωρούν πιθανό να δώσει η Α. Μέρκελ το πράσινο φως για καθολική αποδοχή των ελληνικών προτάσεων από την τρόικα μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό ή να ενθαρρύνει το Eurogroup να ανακοινώσει μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014.

Έχουν δίκιο; Ο χρόνος θα δείξει.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχει επεξεργασθεί διαφορετική στρατηγική για κάθε ενδεχόμενο.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v