Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσιονομικό σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες!

Η τρόικα θέλει χρόνο για να δικαιολογήσει μια πιο ήπια εκτίμηση του δημοσιονομικού κενού. Όμως, η νέα μορφή που παίρνει ο φόρος στα ακίνητα διευρύνει περισσότερο το δημοσιονομικό κενό του 2014 και η κλεψύδρα στερεύει.

Δημοσιονομικό σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες!

Στη θυελλώδη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των επικεφαλής της τρόικας και κυβερνητικών στελεχών, κάποιος από την ελληνική πλευρά παραπονέθηκε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 1,5% του ΑΕΠ το 2014 είναι υψηλός.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν δεν έχασε την ευκαιρία και απευθυνόμενος στους Έλληνες φέρεται να είπε: «Δεν σας τα έλεγα εγώ ότι οι στόχοι ήταν πολύ υψηλοί;».

Φυσικά, ο κ. Τόμσεν γνώριζε πολύ καλά ότι η ελληνική πλευρά δεν είχε πολλά περιθώρια επιλογής από τη στιγμή που της το ζήτησαν οι εταίροι της στην ευρωζώνη. Όμως, το ανέφερε προφανώς για να τα ακούσουν οι συνάδελφοί του στην τρόικα από την Ε.Ε., Ματίας Μορς και Γκαμπριέλε Τζούντιτσε.

Είναι ενδεικτικό της διαφορετικής αντίληψης που διέπει το ΔΝΤ και την Ε.Ε. για την ταχύτητα με την οποία θα πρέπει να αποκατασταθεί η δημοσιονομική πειθαρχία στη χώρα.

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο ή περίεργο, η ένταση και οι υψηλοί τόνοι, κυρίως μεταξύ του κ. Τόμσεν και του συνεργάτη του πρωθυπουργού κ. Παπασταύρου, δεν επέτρεψαν να γίνει συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Όμως, το συγκεκριμένο θέμα παραμένει στην κορυφή της ατζέντας και θα είναι αντικείμενο των συνομιλιών που θα ξεκινήσουν εκ νέου με την επιστροφή του κ. Στουρνάρα και των εκπροσώπων των δανειστών από το Eurogroup στην Αθήνα.

Μόνο που το δημοσιονομικό κενό θα έχει διευρυνθεί κατά 250 εκατ. ευρώ περίπου, αν έχουν δίκιο τα χθεσινοβραδινά δημοσιεύματα που ήθελαν ο συνδυασμός του ΕΝΦΑ και του ΦΑΠ να αποδίδει 2,65 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος ήταν 2,9 δισ.

Υπενθυμίζεται ότι η μη εφαρμογή δύο μέτρων που προβλέπονται στο μνημόνιο για πολιτικούς λόγους, όπως ο φόρος στον τζίρο των επιχειρήσεων και οι περικοπές στους ένστολους, δημιουργεί χάσμα ύψους 850 εκατ. ευρώ.

Αν σε αυτό το ποσό προστεθούν κι οι απώλειες από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση πλησιάζουμε το 1 δισ. ευρώ.
Μετά τη χθεσινή εξέλιξη με τον φόρο των ακινήτων, η τρύπα ανέρχεται σε 1,25 δισ. ευρώ περίπου, χωρίς να ληφθούν υπόψη τυχόν υπερβάσεις δαπανών και υστερήσεις εσόδων αλλού.

Όπως είχαμε αναφέρει στο παρελθόν, η συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2014 θα έκλεινε κάπου μεταξύ του 1 δισ. και του 1,5 δισ. ευρώ. Σε κυβερνητικούς κύκλους, η αίσθηση που υπήρχε ήταν ότι η πραγματική διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών δεν υπερέβαινε τα 200 εκατ. ευρώ περίπου.

Μετά τη χθεσινή εξέλιξη στον φόρο ακινήτων, θα ήταν έκπληξη αν η συμφωνία για το κενό έκλεινε χαμηλότερα από 1,5 δισ. ευρώ, αυξάνοντας ανάλογα τη διαφορά στις εκτιμήσεις των δύο μερών.

Είναι λογικό να προσπαθεί η κυβέρνηση να αποφύγει τη λήψη περιοριστικών μέτρων για το κλείσιμο του κενού και να εμμένει στην άποψη ότι θα βρεθούν τα λεφτά από αλλού, π.χ. από την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Είναι επίσης λογικό οι τεχνοκράτες της τρόικας να χρειάζονται περισσότερο χρόνο και καλά στοιχεία από τον προϋπολογισμό και την ύφεση του 2013 για να δικαιολογήσουν μια πιο ήπια εκτίμηση για το δημοσιονομικό κενό της επόμενης χρονιάς στα αφεντικά τους.

Όμως, ούτε ο χρόνος είναι πολύς, ούτε τα μειωμένα, προσδοκώμενα έσοδα από τον φόρο των ακινήτων δικαιολογούν αισιοδοξία για το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v