Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το comeback του πολιτικού ρίσκου

Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια των παρατεταμένων διαξιφισμών με την τρόικα που διαιωνίζει, εκτός των άλλων, την αβεβαιότητα στην οικονομία. Η επανάκαμψη του πολιτικού ρίσκου είναι απειλή και δεν υπόσχεται καλύτερες μέρες για κανέναν.

Το comeback του πολιτικού ρίσκου

Η εκτίμηση των ξένων funds περί μειωμένου πολιτικού ρίσκου στην Ελλάδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ράλι μετοχών και ομολόγων τους τελευταίους μήνες. 

Όμως, η δυστοκία στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και η απροθυμία βουλευτών της συμπολίτευσης να ψηφίσουν σημαντικά νομοσχέδια, όπως εκείνο για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, επαναφέρουν στο προσκήνιο το πολιτικό ρίσκο.

Κάτι που δεν κατάφεραν να κάνουν νωρίτερα οι ανησυχίες περί βεντέτας αίματος της άκρας δεξιάς με την άκρα αριστερά μετά τις δύο δολοφονίες στο Νέο Ηράκλειο.

Μια ματιά στην πορεία του περιθωρίου (spread) που χωρίζει την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου από το αντίστοιχο γερμανικό είναι αποκαλυπτική.

Το spread βρέθηκε χθες στις 717 μονάδες βάσης από 659 πριν οι διαφωνίες της κυβέρνησης με την τρόικα γίνουν πιο φανερές. Κάποιος μπορεί να ισχυρισθεί ότι το πολιτικό ρίσκο και η επίπτωση που έχει στο πιστωτικό ρίσκο της χώρας δεν εξηγεί πλήρως το άνοιγμα του spread.

Ασφαλώς, έχει δίκιο.

Άλλοι παράγοντες, όπως τα δημοσιεύματα που θέλουν το γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε εθνικό επίπεδο για θέματα οικονομικής στήριξης από τη Γερμανία προς άλλες χώρες της ευρωζώνης, έχουν επίσης παίξει ρόλο τελευταία.

Σε αυτήν τη φάση, οι επενδυτές και οι σπεκουλαδόροι μοιάζουν να κρατούν στάση αναμονής για να δουν πώς θα εξελιχθούν οι συνομιλίες της ελληνικής πλευράς με τους αντιπροσώπους των πιστωτών.

Αναμφίβολα, η διαφαινόμενη επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα μετά το Eurogroup είναι θετική εξέλιξη γιατί δείχνει ότι υπάρχει έδαφος και δυναμική για συμφωνία σε κάποια ζητήματα.

Όπως αναφέραμε χθες, το κλείσιμο του κεφαλαίου με τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση για να στείλει θετικό μήνυμα στις αγορές και να μην χαλάσει το κλίμα εντός κι εκτός Ελλάδος.

Είναι ευχάριστο ότι ο πρωθυπουργός συμμερίζεται την ίδια άποψη.

Φυσικά, αυτό δεν αρκεί. Όμως, τουλάχιστον η χώρα αγοράζει κάποιο χρόνο μέχρις ότου η Γερμανία αποκτήσει κυβέρνηση και διατηρεί τις θετικές προσδοκίες.

Καλώς ή κακώς, ο μοναδικός σύμμαχος της Ελλάδας αυτήν τη στιγμή είναι οι αγορές. Για να συνεχίσουν να ποντάρουν σε θετική έκβαση του ελληνικού στόρι θα πρέπει να υπάρχει ροή καλών ειδήσεων από την Αθήνα.
Είτε πρόκειται για τα νούμερα του προϋπολογισμού και την περαιτέρω επιβράδυνση της ύφεσης, είτε για επιμέρους συμφωνία με την τρόικα για τα προαπαιτούμενα και τη δόση του 1 δισ. ευρώ, είτε για ιδιωτικοποιήσεις, είτε για άλλα ζητήματα.

Όμως, το καλύτερο νέο θα είναι η επαναβεβαίωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας με ψήφιση των κρίσιμων νομοσχεδίων και περαιτέρω πρόοδο στις συνομιλίες με τους δανειστές.

Είναι το καλύτερο φάρμακο για τους προβληματισμούς που μερικοί έχουν αρχίσει να εκφράζουν αναφορικά με την αύξηση του πολιτικού ρίσκου μετά τα τελευταία γεγονότα με την τρόικα.

Όμως, άλλο πράγμα είναι τα ευχολόγια κι άλλο η δύσκολη πραγματικότητα.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v