Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tρόικα: Όταν λείπει ο γάτος, χορεύουν τα ποντίκια

Η κυβέρνηση και η τρόικα δυσκολεύονται να συμφωνήσουν στα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ και το δημοσιονομικό κενό του 2014. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν η μία πλευρά κάνει πολιτικούς υπολογισμούς και η άλλη δεν έχει πυξίδα.

Tρόικα: Όταν λείπει ο γάτος, χορεύουν τα ποντίκια

Η ελληνική πλευρά έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα που η τρόικα δεν διαθέτει όταν επικοινωνεί με το ευρύ κοινό στη χώρα μας.

Μπορεί να μεταφέρει τη δική της άποψη για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών χωρίς να χρειάζεται να ανησυχεί για τις δικές τους απόψεις.

Η τρόικα δεν διαδίδει τη δική της εκδοχή για την πορεία των συζητήσεων στον ελληνικό Τύπο.

Το πολύ-πολύ να υπάρξει κάποιο γενικό σχόλιο όταν κάποια πράγματα έχουν ωριμάσει ή όποτε υπάρχει πλήρες αδιέξοδο.

Απομένει η γλώσσα του σώματος, και αυτή πρόδιδε εκνευρισμό χθες το βράδυ σύμφωνα με αυτούς που ξέρουν να τη διαβάζουν.

Από την άλλη πλευρά, αν κανείς διάβαζε τα χθεσινοβραδινά ρεπορτάζ, θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η τρόικα ευθύνεται για την καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014.

Εκείνου που υποτίθεται ότι έχει προσδιορίσει μεταξύ 2 και 2,9 δισ. ευρώ, αλλά τελικά θα μπορούσε να καταλήξει χαμηλότερα. Πολύ χαμηλότερα.

Είναι η άποψη της ελληνικής πλευράς για τη διαδικασία και είναι απόλυτα σεβαστή.

Τι μπορούμε να πούμε μέχρι στιγμής;

Είναι ίσως παράδοξο, αλλά η τρόικα δεν φαίνεται να έχει ανοικτά σοβαρά θέματα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως αναφέρει το τελευταίο.

Από τα υπόλοιπα θέματα που άπτονται των προαπαιτούμενων ενεργειών για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, το ανοικτό ζήτημα φαίνεται ότι είναι η ΕΑΣ, αφού η κυβέρνηση και η τρόικα τα έχουν βρει για τη Λάρκο και την ΕΛΒΟ.

Εδώ ακριβώς αρχίζουν οι σκέψεις των ξένων παρατηρητών που ευλόγως θεωρούν ότι πίσω από τις διαφωνίες για την ΕΑΣ βρίσκεται η κ. Γεννηματά με στήριξη από τον κ. Βενιζέλο.

Ο τελευταίος θεωρούν ότι σπρώχνει την κυβέρνηση σε σύγκρουση με τους επικεφαλής των δανειστών για δικούς του πολιτικούς λόγους.

Η απώλεια ενός ακόμη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, εκτιμούν οι ίδιοι, δεν καλυτέρευσε την κατάσταση.

Από την άλλη πλευρά, διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει κάτι επείγον που να απαιτεί γρήγορες αποφάσεις και κινήσεις εκ μέρους της τρόικας.

Η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι υπό έλεγχο, οι μεγάλες λήξεις ομολόγων αργούν και το κυριότερο: το ευρωπαϊκό κομμάτι της τρόικας δεν έχει πυξίδα αυτήν τη στιγμή, αφού δεν υπάρχει στην ουσία υπουργός Οικονομικών στη Γερμανία.

Αυτό είναι σημαντικό γεγονός, γιατί ορισμένες αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα έχουν πολιτική χροιά.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η αναβλητικότητα στη λήψη σημαντικών αποφάσεων από την πλευρά της τρόικας δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει, τονίζουν οι ξένοι παρατηρητές.

Τι τους ανησυχεί;

Να επικρατήσει η άποψη στην κυβέρνηση ότι συμφέρει πολιτικά η σύγκρουση με αυτήν.

Σύμφωνα με τους ίδιους, θα είναι μεγάλο λάθος αν επικρατήσει αυτή η άποψη και υπενθυμίζουν τι συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2011 με υπουργό Οικονομικών τον κ. Βενιζέλο.

Πιθανόν, όλα να ήταν απλούστερα αν η Γερμανία είχε κυβέρνηση συνασπισμού και υπουργό Οικονομικών.

Όμως, δεν διαθέτει κανονικό υπουργό Οικονομικών και αυτό έχει αφήσει την τρόικα χωρίς πυξίδα.

Επιπλέον, η κατάσταση γίνεται πιο ευμετάβλητη γιατί συμβαίνει σε μια περίοδο όπου το ρήγμα του προέδρου Μ. Ντράγκι με τους δύο Γερμανούς τραπεζίτες στη διοικούσα επιτροπή της ΕΚΤ μοιάζει να είναι μεγάλο.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v