Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H τρύπα του 2014 έχει ελληνικό ονοματεπώνυμο!

Η τρόικα μπορεί να κατηγορηθεί για πολλά άλλα πράγματα. Όμως, δεν μπορεί να κατηγορηθεί για την ύπαρξη του δημοσιονομικού κενού του 2014 που άλλοι δημιούργησαν, αλλά τώρα διαμαρτύρονται.

H τρύπα του 2014 έχει ελληνικό ονοματεπώνυμο!
Ο επιχειρηματίας στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής χθες το απόγευμα ήταν αγανακτισμένος.

Είχε πληροφορηθεί το φιρμάνι του ΙΚΑ με ημερομηνία 24 Οκτωβρίου, που υποχρεώνει τις εταιρείες να πληρώσουν χαράτσι 20 ευρώ τον μήνα ανά εργαζόμενο αναδρομικά από τον περασμένο Αύγουστο για τις παιδικές κατασκηνώσεις του Ιδρύματος.

Μάλιστα το φιρμάνι έδινε στους εργοδότες προθεσμία μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου να πληρώσουν το χαράτσι, υπονοώντας ότι θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα σε διαφορετική περίπτωση.

«Είναι να πηδάς από το μπαλκόνι μ' αυτό το κράτος. Αναρωτιέμαι ποιος σοβαρός άνθρωπος θα έλθει να κάνει άμεσες επενδύσεις όταν δεν ξέρει τι του ξημερώνει», συμπλήρωσε.

Λίγες μέρες πριν, δημοσιεύματα στον Τύπο έφεραν στην επιφάνεια άλλον έναν δημόσιο φορέα, τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, που υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης, γιατί οι μηνιαίες απολαβές των 96 υπαλλήλων του έφθαναν τις 7.000 ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις με τα διάφορα επιδόματα.

Το μήνυμα ήταν σαφές.

Το ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου αποδεικνύεται πιο διάτρητο κι από ελβετικό τυρί.

Το αποτέλεσμα, πέρα από τις ανισότητες που διαιωνίζονται, είναι η επιβάρυνση του προϋπολογισμού με δεκάδες εκατ. ευρώ ετησίως σε μια περίοδο όπου συζητιούνται νέα μέτρα για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Όμως, ελάχιστοι ασχολούνται με αυτήν τη λεπτομέρεια γιατί έχει πολιτικό κόστος.

Την ίδια στιγμή, ο Τύπος έχει κατακλυσθεί με δημοσιεύματα που θέλουν η τρόικα να ζητά την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας, που παίζουν από 2 μέχρι 2,9 δισ. ευρώ.

Μικρή λεπτομέρεια είναι το γεγονός ότι η τρόικα δεν έχει αναφερθεί σε νούμερα δημοσίως.

Όλα τα προαναφερθέντα ποσά αποδίδονται σ' αυτούς μέσω διαρροών από Έλληνες ιθύνοντες, κάποιοι από τους οποίους ίσως έχουν δικούς τους λόγους να διογκώνουν τα νούμερα.

Η μάζα του κόσμου ακούει λοιπόν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών προσδιορίζουν τη δημοσιονομική τρύπα του 2014 στα 2 - 2,9 δισ. ευρώ, ζητώντας νέα μέτρα, και δικαίως εξανίσταται.

Όμως, ελάχιστοι έχουν κάνει τον κόπο να πληροφορήσουν τον κόσμο για κάτι άλλο.

Η κυβέρνηση, υπό την πίεση των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, πήρε πίσω τον φόρο στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ και εξαίρεσε τους ένστολους από την εφαρμογή του ειδικού μισθολογίου, στερώντας συνολικά κάπου 900 εκατ. ευρώ (650+250 εκατ. ευρώ) από τον προϋπολογισμό του 2014.

Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν οι όποιες απώλειες από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση που εκτιμάται μεταξύ 100 και 250 εκατ. ευρώ ετησίως ανάλογα με τις υποθέσεις.

Κι αν οι όποιες φετινές απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ στην εστίαση έχει προβλεφθεί να καλυφθούν στο πλαίσιο του δημοσιονομικού ισοδύναμου αποτελέσματος, δεν ισχύει το ίδιο για το 2014.

Σωρευτικά, η τρύπα που δημιουργούν τα παραπάνω τρία αποσυρθέντα(;) μέτρα φθάνει και ίσως ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Αυτή είναι η τρύπα που επικαλείται η τρόικα και προφανώς ζητά μέτρα, αλλά δεν είναι ασφαλώς δικό της δημιούργημα.

Από εκεί και πέρα, κάθε λογικός άνθρωπος θα προβληματιζόταν για την απόδοση του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων, για τη φορολογική συμμόρφωση και τη λειτουργία των ταμείων μετά την προγραμματιζόμενη μείωση της επιδότησης από τον κρατικό προυπολογισμό.

Τα τελευταία είναι πράγματα που μπορεί να εξελιχθούν θετικά ή αρνητικά αναλόγως μέσα στο 2014.

Όμως, η δημοσιονομική τρύπα ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου έχει δημιουργηθεί από αποφάσεις της ελληνικής πλευράς να μην εφαρμοσθούν συμφωνηθέντα μέτρα.

Δεν θα εξετάσουμε την ορθότητα ή μη των αποφάσεων.

Όμως, δεν είναι σωστό να αποδίδονται ευθύνες στην τρόικα επειδή ζητά τη λήψη μέτρων για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό που ελληνικές αποφάσεις δημιούργησαν.

Οι Έλληνες ιθύνοντες έπρεπε να γνωρίζουν ότι τέτοιες αποφάσεις οδηγούν σε αναδιανομή των βαρών μέσα στο κοινωνικό σύνολο και όχι σε αποφυγή μέτρων, όταν ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 1,5% του ΑΕΠ ισχύει.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v