Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ε ρε τρόικα που χρειάζεται καμιά φορά!

Τα τραγελαφικά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τη μη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθιστούν επιτακτική τη σωστή εποπτεία των δαπανών. Οι αρμόδιοι έχουν ευθύνες. Ο λόγος, διαφορετικά, στην τρόικα!

Ε ρε τρόικα που χρειάζεται καμιά φορά!

Από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς.

Δεν πάει καιρός από τότε που ένας βουλευτής της Ν.Δ., κ. Κουτσογιαννακόπουλος  -νομίζουμε ότι έτσι λέγεται-, ζήτησε με επερώτηση στη Βουλή να καταθέσουν τα υπουργεία στοιχεία για τις αμοιβές των υπαλλήλων τους και των εποπτευόμενων οργανισμών.

Αρκετά υπουργεία, όπως το υπουργείο οικονομικών, δεν ανταποκρίθηκαν, ενώ άλλα έστειλαν συγκεντρωτικά στοιχεία, π.χ. το υπουργείο δικαιοσύνης, για να μην εμφανίζεται η μέση αμοιβή των υπαλλήλων. Η ενέργεια των συγκεκριμένων υπουργείων συνιστούσε περιφρόνηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όμως δεν ακούσαμε κανέναν βουλευτή να διαμαρτύρεται.  

Η επερώτηση, όμως, είχε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία που έστειλαν διάφορα υπουργεία αποκαλύφθηκε κάτι που οι αρμόδιοι στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Δημοσίου θα πρέπει να γνώριζαν, αλλά είτε αυτοί είτε οι προϊστάμενοί τους απέκρυπταν.

Το ενιαίο μισθολόγιο δεν εφαρμόζεται και εκατοντάδες φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν βρει τρόπους, π.χ. μέσω έγκρισης του μέγιστου αριθμού υπερωριών ανά μήνα σε πολλούς υπαλλήλους, να πληρώνουν παραπάνω.

Η δημοσιότητα που δόθηκε στο θέμα φαίνεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εντολή που έδωσε το υπουργείο οικονομικών προς τα υπόλοιπα υπουργεία για έλεγχο των μισθών και των επιδομάτων των υπαλλήλων τους και των εποπτευόμενων φορέων. 

Όμως,  εδώ γεννάται το ερώτημα:

Γιατί το εποπτεύον υπουργείο έπρεπε να περιμένει ως τα τέλη Οκτωβρίου, και να επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη των νέων μέτρων λιτότητας λόγω δημοσιονομικού κενού  το 2014,  για να κινητοποιηθεί;

Δεν έπρεπε να γνωρίζει εγκαίρως ότι τα υπουργεία έχουν ξεφύγει από τα ανώτατα όρια δαπανών, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργικών, παραπλανούν με τις επιχορηγήσεις προς τους εποπτευόμενους φορείς που δηλώνουν, εγκρίνουν το ανώτατο όριο των επιτρεπόμενων υπερωριών κ.τ.λ.; 

Η απάντηση πρέπει να είναι καταφατική.

Γιατί οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού εμφανίζονταν αισθητά μειωμένες σε σχέση με πέρυσι και λιγότερο σε σχέση με τους στόχους του ΜΠΔΣ 2013-2016 μέχρι και τον Σεπτέμβριο και ξαφνικά ξεπέρασαν τα ανώτατα όριά τους;

Ετυχε ή μήπως η συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών κάτω από τους μηνιαίους σωρευτικούς στόχους του προϋπολογισμού του 2013 εξυπηρετούσε τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος  χωρίς να υπάρχει  πραγματικός εξορθολογισμός σε υπουργεία και φορείς;

Είναι λυπηρό να έχει ματώσει η χώρα και ιδιαίτερα ο ιδιωτικός τομέας με τους 1 εκατ. και πλέον ανέργους και ορισμένοι πολιτικοί-μάνατζερ και άλλοι στο Δημόσιο να μη χαμπαριάζουν.

Αυτό δείχνει ότι απομένουν να γίνουν πολλά ακόμη για να μπει κάποια τάξη.

Θα περιμέναμε λοιπόν από το υπουργείο οικονομικών και ιδιαίτερα τον κ. Σταϊκούρα να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό ποια ακριβώς μέτρα θα λάβει για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

Όχι τίποτε άλλο, αλλά θα δικαιωθούν εκείνοι που ισχυρίζονται ότι χρειάζεται τρόικα παντού...


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v