Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ελληνικές ευθύνες για το δημοσιονομικό κενό!

Οι βουλευτές της συμπολίτευσης δεν έχουν παρά να κοιτάξουν τον εαυτό τους στο καθρέφτη για να διαπιστώσουν από πού προέκυψε μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού του 2014. Όμως, το μεγαλύτερο λάθος θα ήταν να επαναληφθεί εκείνο που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2011.

Οι ελληνικές ευθύνες για το δημοσιονομικό κενό!

Πως τα φέρνει η ζωή καμιά φορά.

Ο Γιάννης Στουρνάρας ανήκε στη εκσυγχρονιστική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ που υποστήριξε την υποψηφιότητα Βενιζέλου για την ηγεσία του κόμματος μετά τις εκλογές του 2007, αν θυμόμαστε καλά.

Σήμερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είναι ίσως ο μεγαλύτερος επικριτής του υπουργού οικονομικών.

Ο κ. Βενιζέλος είχε άλλη μια ευκαιρία να το αποδείξει χθες, μιλώντας περί φημών και σεναρίων σχετικά με περικοπές των κύριων συντάξεων, αδειάζοντας τον κ. Στουρνάρα για τις προχθεσινές δηλώσεις του περί πληβείων και πατρικίων συνταξιούχων.

Κι όλα αυτά για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 που η τρόικα φέρεται να ανεβάζει μέχρι τα 2 δισ. ευρώ.

Όμως, ο αντιπρόεδρος καθώς και άλλα μέλη της κυβέρνησης ξεχνάνε κάτι σημαντικό.

Το δημοσιονομικό κενό του 2014 δημιουργήθηκε κατ' αρχάς από την κυβερνητική απόφαση να μην υλοποιηθούν την επόμενη χρονιά δυο μέτρα του μνημονίου που είχαν συμφωνηθεί.

Αναφερόμαστε στην ένταξη των ενστόλων στο νέο ειδικό μισθολόγιο που θα εξοικονομούσε 250 εκατ. ευρώ και στο φόρο επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ που θα απέφερε άλλα 600 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Αν σ' αυτό το ποσό προστεθεί η απώλεια εσόδων που θα προκαλέσει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, κάπου μεταξύ 100 έως 200 εκατ. ευρώ, καλύπτεται δημοσιονομικό κενό ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου.

Στο 1 δισ. ευρώ θα μπορούσε να προστεθεί η εξοικονόμηση από άλλα διαρθρωτικά μέτρα με θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο και να έκλεινε μέσω διαπραγμάτευσης το κενό του 2014 στο 1,5 δισ. ευρώ περίπου χωρίς να δημιουργηθεί τόσος ντόρος.

Όμως, η κυβέρνηση αποφάσισε για πολιτικούς λόγους ότι δεν ήθελε να πάρει αυτά τα μέτρα, προτιμώντας να αναδιανείμει τα βάρη στους υπολοίπους.

Η τρόικα έχει ευθύνες για άλλα πράγματα.

Όμως, δεν ευθύνεται για το δημοσιονομικό κενό που δημιούργησαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης απειλώντας να μην ψηφίσουν τα δυο προαναφερθέντα μέτρα του 2014 και η κυβέρνηση υλοποιώντας την προεκλογική εξαγγελία για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Αντίθετα, είναι λογικό η τρόικα να ζητά να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, μεγάλο μέρος του οποίου δημιουργήθηκε από απόφαση της ελληνικής πλευράς.

Ούτε φυσικά μπορεί να κατηγορηθεί ο κ. Στουρνάρας επειδή αναζητά μέτρα για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό από την στιγμή που οι βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα στήλωσαν.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση έχει δίκιο να ζητά από τους δανειστές την έγκαιρη υλοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, στο μέτρο που οι διαρθρωτικές αλλαγές προωθούνται και επιβεβαιωθεί το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα.

Όμως, θα ήταν λάθος να επαναληφθεί το λάθος του Σεπτεμβρίου του 2011 από τον τότε υπουργό οικονομικών κ. Βενιζέλο που τα έσπασε με την τρόικα σε συμφωνία με τον κ. Παπανδρέου επειδή η τότε κυβέρνηση δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος των περικοπών στο δημόσιο.

Η κατάληξη είναι γνωστή.

Η τρόικα επέστρεψε μετά από εβδομάδες. Ο κ. Βενιζέλος θέσπισε τον βαρύτερο φόρο που επιβλήθηκε ποτέ σε ακίνητα από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, χωρίς να γλυτώσει τις περικοπές στα μισθολόγια του δημοσίου.

Επομένως, δεν είναι λογικό να αδειάζει δημοσίως τον υπουργό των οικονομικών που αναζητά λύσεις για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014, το οποίο σε μεγάλο βαθμό άλλοι δημιούργησαν, και να αποφύγει το λάθος του Σεπτεμβρίου του 2011.

Πολύ περισσότερο όταν ο κ. Στουρνάρας λέει την αλήθεια, μιλώντας για πατρίκιους και πληβείους συνταξιούχους.

Ο αντιπρόεδρος μπορεί να τον επικρίνει για άλλα πράγματα, όμως όχι γι' αυτό.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v