Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ελληνογερμανικό σχίσμα και το πάπλωμα των ευρωεκλογών

Βερολίνο και Αθήνα έχουν ορόσημο τις ευρωεκλογές. Όμως η κάθε μια πλευρά λειτουργεί με διαφορετικό πολιτικό χρόνο. Το γάντι που σήκωσε η Ελλάδα προσκρούει στην πρόθεση των Γερμανών να μεταθέσουν χρονικά τις αποφάσεις για το χρέος.

Το ελληνογερμανικό σχίσμα και το πάπλωμα των ευρωεκλογών

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση σήκωσε το γάντι που της πέταξε η τρόικα και θα πάει σε σύγκρουση με όπλο το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα.

Το άλλο, υποτιθέμενο όπλο, δηλαδή η διενέργεια πρόωρων εκλογών φαίνεται ότι έχει εγκαταλειφθεί αν ποτέ υπήρξαν σκέψεις για χρησιμοποίηση του.

Από την δική τους σκοπιά, οι δανειστές διαπιστώνουν μια σκλήρυνση της στάσης της ελληνικής πλευράς, στην οποία δεν είναι συνηθισμένοι, και την οποία φαίνεται να αποδίδουν κυρίως στο πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες.

Σ' αυτά τα πλαίσια φαίνεται να υιοθετούν μια πιο αυστηρή στάση σε θέματα όπως οι στρατιωτικές βιομηχανίες ή ελληνικές προτάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού όπως η ανταλλαγή των κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες και λήγουν το 2014 με άλλα που λήγουν αργότερα.

Είναι η δική τους απάντηση στην ελληνική πλευρά που την εμφανίζουν να μην τηρεί τα συμφωνηθέντα, π.χ. τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Ακόμη, βάζουν στο τραπέζι άλλα ζητήματα όπως το εκτιμούμενο από τους ίδιους μεγαλύτερο δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δισ. ευρώ του 2014 που αργά ή γρήγορα θα ετίθετο αφού θα πρέπει να επιλυθεί πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2014.

Επιπλέον, υφίστανται άλλα θέματα, όπως το χρηματοδοτικό κενό για την περίοδο 2014-2016 και τα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2015-2016 που εκκρεμούν.

Κι ανάμεσα σ' όλα αυτά ακούμε κυβερνητικά στελέχη να καλούν τους πιστωτές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους με αποτέλεσμα να αναρωτιέται κανείς τι συμβαίνει.

Η απάντηση πρέπει να είναι ότι είμαστε θεατές ενός ιδιότυπου παιγνίου μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Το παίγνιο προέκυψε μετά την διαφαινόμενη απόφαση της δεύτερης να μεταθέσει όλες τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά τις ευρωεκλογές του Μαίου.

Η συγκεκριμένη απόφαση εξυπηρετεί την καγκελάριο κ. Μέρκελ αφού αποφεύγει τις αντιδράσεις μεγάλης μερίδας του γερμανικού εκλογικού σώματος και δεν ισχυροποιεί το κόμμα που τάσσεται εναντίον του ευρώ.

Όμως, η απόφαση δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση που πόνταρε στις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους πριν τις ευρωεκλογές ώστε να επωφεληθεί πολιτικά και να μην δει ακραία κόμματα να κλέβουν τις εντυπώσεις.

Η κυβέρνηση θεωρούσε ότι έχοντας εξασφαλίσει την ελάφρυνση του χρέους, η χώρα θα μπορούσε να βγει στις αγορές, δανειζόμενη με λογικό επιτόκιο για να καλύψει εν μέρει το χρηματοδοτικό κενό και να μπορέσει να πείσει ότι η χώρα σταδιακά αυτονομείται.

Προφανώς, δεν θα είναι το ίδιο εύκολο χωρίς τα μέτρα ανακούφισης.

Με άλλα λόγια, το μεγαλύτερο δημοσιονομικό κενό του 2014 που οδηγεί σε νέα μέτρα και άλλα ζητήματα χρησιμοποιούνται ως διαπραγματευτικά χαρτιά σ' ένα παίγνιο στο οποίο Ελλάδα και Γερμανία βρίσκονται σε αντίθετα στρατόπεδα για πολιτικούς λόγους.

Τι θα γίνει;

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Αν πάντως η Γερμανία επιμείνει ότι ο κατάλληλος χρόνος λήψης των μέτρων ανακούφισης για το ελληνικό χρέος είναι μετά τις ευρωεκλογές, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει πρόβλημα και ίσως όλο το πολιτικό σύστημα.

Απομένει να δούμε πως θα αντιδράσει σ' αυτή την περίπτωση.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v