Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι παραξενιές του χρυσού και ο άγνωστος Χ

Η μη αντίδραση του χρυσού στο σήριαλ με το όριο του αμερικανικού χρέους έχει βάλλει σε σκέψεις πολλούς που αναρωτιούνται μήπως το πολύτιμο μέταλλο έχασε την λάμψη του. Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν αν ο χρυσός έχασε την λάμψη του ή κάτι περιμένει.

Οι παραξενιές του χρυσού και ο άγνωστος Χ
Ο χρυσός είναι περίεργο μέταλλο από επενδυτικής σκοπιάς και το αποδεικνύει ακόμη μια φορά.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι πρόσφατα, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου καταγράφει απώλειες 8% περίπου.

Δεν είναι η κίνηση που θα περίμεναν οι πιστοί του αφού γι' αυτούς ο χρυσός αποτελεί επενδυτικό καταφύγιο στις δύσκολες στιγμές.

Το κλείσιμο μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, οι διαφωνίες μεταξύ δημοκρατικών και ρεπουμπλικάνων στο θέμα της αύξησης του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους και η απόφαση της Fed να μην μειώσει τις αγορές χρεογράφων προσφέρονταν για επιβεβαίωση της θεωρίας περί καταφυγίου.

Άλλωστε, ακόμη θυμούνται το καλοκαίρι του 2011 όταν ο χρυσός έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ξεπερνώντας τα 1900 δολάρια η ουγγιά.

Εκείνο το καλοκαίρι υπήρχαν πάλι συζητήσεις για αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους που είχαν γίνει σήριαλ. Όμως, υπήρχε επίσης στο διεθνές προσκήνιο η κρίση του χρέους στην ευρωζώνη που σήμερα βρίσκεται σε ύφεση.

Επρόκειτο για την κορύφωση ενός ράλι που είχε ξεκινήσει 11 χρόνια νωρίτερα.

Όμως, η κίνηση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου των τωρινή περίοδο δεν έχει επιβεβαιώσει τις προσδοκίες τους μέχρι στιγμής. Είναι λοιπόν επόμενο να αναρωτιούνται μερικοί αν το πολύτιμο μέταλλο έχασε την λάμψη του.

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που ο χρυσός κινείται «παράξενα».

Από τον Ιανουάριο του 1970 μέχρι και τον Ιανουάριο του 1980, η απόδοση του χρυσού μετάλλου ξεπέρασε το 1800% με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να αυξάνεται κατά 106%.

Για κάπου 20 χρόνια, η τιμή του χρυσού πηγαινοερχόταν μεταξύ 300 και 500 δολαρίων η ουγγιά για να ακολουθήσει το άλλο μεγάλο ράλι.

Ακόμη κι αν πάει κανείς πίσω στο καλοκαίρι του 2011 θα διαπιστώσει ότι ο χρυσός έκανε την μεγάλη ανοδική κίνηση μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον οίκο Standard & Poor's.

Ίσως λοιπόν δούμε την ανοδική κίνηση του χρυσού τις επόμενες εβδομάδες από την στιγμή που διαφαίνεται συμφωνία στις ΗΠΑ για άρση του αδιεξόδου στο θέμα με το όριο του χρέους.

Πολύ περισσότερο αν αποδειχθεί ότι έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι η συμφωνία για το όριο ανοίγει τον δρόμο για να θέσει η Fed σε λειτουργία το σχέδιο για μείωση των μηνιαίων αγορών χρεογράφων από τις αγορές. (tapering)

Προς την ίδια κατεύθυνση δείχνει το παγκόσμιο ισοζύγιο ζήτησης και προσφοράς χρυσού που δείχνει υπεροχή της ζήτησης, υποστηρίζοντας την τιμή σποτ.

Όμως, η ανοδική κίνηση δεν είναι συμβατή με την αύξηση των πραγματικών επιτοκίων. (ονομαστικό επιτόκιο μείον πληθωρισμός). Υπενθυμίζεται ότι ο χρυσός επωφελείται όταν τα πραγματικά επιτόκια είναι μικρότερα από 2% και υποχωρούν.

Φυσικά, η μη ανταπόκριση του χρυσού στα γεγονότα των ΗΠΑ μπορεί να έχει μια ακόμη εξήγηση. Ίσως «περιμένει» κάτι χειρότερο να συμβεί το επόμενο διάστημα και να αντιδράσει κατόπιν εορτής.

Ορισμένοι θυμούνται ότι ο χρυσός δεν αντέδρασε ιδιαίτερα την περίοδο πριν την κατάρρευση της Lehman το 2008 αλλά μετά.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v