Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δίκοπο μαχαίρι το «ανοικτό δάνειο» προς την Ελλάδα!

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του 2014 μπορούν να καλυφθούν με τη μετακύλιση των ομολόγων που έχουν δοθεί στις τράπεζες, όμως το χρηματοδοτικό κενό του 2015-2016 χρειάζεται ειδική μεταχείριση. Το ερώτημα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Δίκοπο μαχαίρι το «ανοικτό δάνειο» προς την Ελλάδα!
Ας πούμε ότι το χρηματοδοτικό κενό του 2014, το οποίο εκτιμάται σε 4,5 δισ. ευρώ, καλύπτεται από τη μετακύλιση των κρατικών ομολόγων ονομαστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί στις τράπεζες έναντι των προνομιούχων μετοχών, όπως αναφέραμε χθες.

Επομένως, το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο το επόμενο 12μηνο, ικανοποιώντας το ΔΝΤ.

Όμως, πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2015-2016 που ανέρχεται σε 11 δισ. ευρώ, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό της περιόδου 2015-2016 σε 15,5 δισ. ευρώ και κατ' άλλους 20 δισ. ευρώ;

Υποψηφιότητα θέτουν το όποιο ποσό απομείνει, αν μείνει, από το πακέτο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η όποια ανακούφιση προέλθει από τα μέτρα του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους, τα όποια ποσά αντληθούν από τις αγορές και το τρίτο πακέτο με ή χωρίς νέα μέτρα.

Αναμφισβήτητα, το ποσό των 11 δισ. ευρώ δεν είναι τόσο μικρό όσο τα 5 δισ. ευρώ που ακούγαμε στην αρχή.

Όμως, είναι καλύτερο από τα 15 δισ. ευρώ που εκτιμούν άλλοι για τη διετία 2015-2016.

Μία από τις ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι αφορά την παροχή προληπτικής πιστωτικής γραμμής από το ESM προς τις χώρες που βγαίνουν από το μνημόνιο.

Η αρχή αναμένεται να γίνει με την Ιρλανδία από τις αρχές του 2014. Η απόφαση για το μέγεθος και τη χρονική διάρκεια της προληπτικής πιστωτικής γραμμής που θα δοθεί στη χώρα αναμένεται να ληφθεί το τελευταίο δίμηνο.

Αν τελικά το ESM δώσει προληπτική πιστωτική γραμμή στην Ιρλανδία, μάλλον το πιθανότερο, το ίδιο μοντέλο ίσως εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες.

Η Πορτογαλία είναι υποψήφια καθώς θεωρητικά τουλάχιστον πρόκειται να βγει από το πρόγραμμα προσαρμογής την επόμενη χρονιά, αλλά αντιμετωπίζει μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 20 δισ. ευρώ ετησίως, όταν αντλούσε τα μισά περίπου πριν από την κρίση του 2008.

Η Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να περιληφθεί στις χώρες που λαμβάνουν πιστωτική γραμμή από το ESM αν φυσικά συμφωνούσαν οι Γερμανοί.

Η παροχή προληπτικής πιστωτικής γραμμής μέχρις ενός ποσού και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, π.χ. 12 ή 24 μήνες, έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα.

Επιτρέπει στη χώρα να βγει στις αγορές για να δανεισθεί και να πληρώσει ένα λογικό επιτόκιο αφού έχει στήριγμα το ανοικτό δάνειο.

Το κέρδος είναι το χαμηλότερο επιτόκιο σε σύγκριση με αυτό που θα πλήρωνε αν έβγαινε στις αγορές μόνη.

Όμως, υπάρχει επίσης κι ένα μειονέκτημα.

Η έξοδος στις αγορές με δεκανίκια θα εκληφθεί ως αδυναμία δανεισμού και θα κάνει πιο δύσκολη την επιστροφή στις αγορές με ίδιες δυνάμεις λόγω της εντύπωσης που θα δημιουργήσει.

Υπό αυτήν την έννοια, η προληπτική πιστωτική γραμμή είναι δίκοπο μαχαίρι.

Αν όμως οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι μεγάλες και δεν μπορούν να μειωθούν σημαντικά με άλλους τρόπους, η πιστωτική γραμμή είναι προτιμότερη από ένα τρίτο πακέτο διάσωσης με νέα μέτρα λιτότητας και μεγαλύτερη εξάρτηση.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v