Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To plan B «κλείνει» το χρηματοδοτικό κενό!

Η κυβέρνηση και οι πιστωτές της χώρας αναζητούν τρόπο για να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό του 2014 που εκτιμάται στα 4,5 δισ. ευρώ περίπου. Όμως, η κυβέρνηση μπορεί να βρήκε τρόπο να κλείσει το κενό αν λάβει το πράσινο φως από την τρόικα.

To plan B «κλείνει» το χρηματοδοτικό κενό!
Πολλή συζήτηση γίνεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για το χρηματοδοτικό κενό (funding gap) που εμφανίζει το πρόγραμμα προσαρμογής από το β΄ εξάμηνο του 2014.

Οι επίσημες εκτιμήσεις τοποθετούν το κενό αυτό, δηλαδή την απόκλιση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας από τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης, στα 4,5 δισ. ευρώ περίπου το 2014.

Μερικοί υποστηρίζουν πως το νούμερο είναι ακόμη μεγαλύτερο, ισχυριζόμενοι ότι λείπουν μερικά δισ. που δόθηκαν για την επαναγορά των κρατικών ομολόγων τον Δεκέμβριο του 2012.

Όμως, τα αναλυτικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος δείχνουν ότι το συνολικό ποσό των 11,3 δισ. ευρώ για την επαναγορά καταχωρίστηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2012 και δεν βαραίνει την επόμενη χρονιά.

Η αλήθεια είναι ότι οι ελληνικές αρχές δείχνουν μεγάλο ζήλο στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και προετοιμάζουν το έδαφος για έξοδο στις αγορές.

Αντίθετα, η γερμανική πλευρά επικεντρώνεται στο αποκαλούμενο δημοσιονομικό κενό, δηλαδή στην απόκλιση του εκτιμώμενου πρωτογενούς πλεονάσματος από τον στόχο που είναι ίσος με 1,5% του ΑΕΠ το 2014, ζητώντας τη λήψη έξτρα μέτρων.

Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, η Ελλάδα θα μπορούσε να υπερκαλύψει το χρηματοδοτικό κενό του 2014 χωρίς προσφυγή στις αγορές αν οι ειδήμονες έχουν δίκιο.

Πώς;

Ανανεώνοντας κρατικά ομόλογα ύψους 5,23 δισ. ευρώ που λήγουν το 2014.

Τα συγκεκριμένα ομόλογα, τα οποία συνυπολογίζονται στο δημόσιο χρέος, είχαν εκδοθεί με βάση το άρθρο 1 του ν.3723/2008 για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, έναντι απόκτησης προνομιούχων μετοχών των ελληνικών τραπεζών από το δημόσιο.

Οι προνομιούχες μετοχές είχαν ονομαστική αξία 5,15 δισ. ευρώ περίπου. Όμως, το δημόσιο κατέχει σήμερα προνομιούχες μετοχές μικρότερης αξίας 4,47 δισ. αφού ορισμένες, π.χ. οι μετοχές της ΑΤΕ, ονομαστικής αξίας 675 εκατ. ευρώ, επιστράφηκαν από το δημόσιο έναντι μετρητών.

Όλες οι συγκλίνουσες πληροφορίες θέλουν το εκτιμώμενο χρηματοδοτικό κενό του 2014 να περιλαμβάνει την αποπληρωμή των ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες στη λήξη τους.

Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης ρωτήθηκε χθες το βράδυ τι σκέφτεται να κάνει το οικονομικό επιτελείο με αυτά τα ομόλογα.

Θα τα αποπληρώσει ή θα τα μετακυλίσει στο μέλλον, οπότε το χρηματοδοτικό κενό του 2014 κλείνει αφού δεν θα πληρωθούν 5,2 δισ. ευρώ;

Φυσικά, υπάρχει μια επιφύλαξη σχετικά με τη μη εξαγορά των προνομιούχων από τις τράπεζες, που θα έφερνε λεφτά στον κρατικό κορβανά σε αυτήν τη φάση.

Η απάντηση του κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους ήταν «το εξετάζουμε».

Πιθανολογούμε ότι αυτό ίσως οφείλεται στην έγκριση που θα πρέπει να πάρει από την τρόικα γι' αυτό το θέμα αφού η κυβέρνηση μάλλον δεν μπορεί να αποφασίσει μόνη της.

Η μετακύλιση των ομολόγων έχει νόημα από τη στιγμή που είναι ειλημμένη η απόφαση του δημοσίου να διακρατήσει τις προνομιούχες μετοχές των τραπεζών για μερικά χρόνια ακόμη.

Όμως, τα νέα ομόλογα θα πρέπει να αποτιμηθούν σε τιμές αγοράς όταν έλθει η ώρα για να μην αναλάβουν δράση οι ορκωτοί των πιστωτικών ιδρυμάτων αργότερα.

Αν τα επιτόκια παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, οι τράπεζες θα βρεθούν πιθανόν να έχουν κρατικά ομόλογα με υψηλά κουπόνια, ενώ δεν θα πληρώνουν μέρισμα όσο διάστημα καταγράφουν ζημίες.

Σε κάθε περίπτωση, το υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης ουσιαστικά επιβεβαιώνει με την απάντησή του τη δυνατότητα κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού του 2014 με τη μετακύλιση των ομολόγων ύψους 5,2 δισ. ευρώ που λήγουν στο μέλλον.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v