Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανικό μήνυμα: Η μηχανή να μην καίει λάδια

Πολύς θόρυβος έχει γίνει για τα λεφτά που λείπουν ώστε να χρηματοδοτηθεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας. Όμως, οι Γερμανοί έχουν διαμηνύσει ότι εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι κάτι άλλο.

Γερμανικό μήνυμα: Η μηχανή να μην καίει λάδια
Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε χθες ότι τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης ξεπερνούσαν τις δαπάνες πλην τόκων κατά 1,78 δισ. ευρώ στο 8μηνο.

Η τρόικα υπολογίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης θα υποχωρήσει στα 100 εκατ. ευρώ περίπου στο τέλος του 2013 καθώς θα μειώνεται όσο θα περνάνε οι μήνες.

Όμως, το τελικό νούμερο θα είναι μάλλον μεγαλύτερο, αφού η τρόικα προτιμά να κάνει λάθος ως προς το ύψος του πλεονάσματος παρά να σφάλλει ως προς το πρόσημο, δηλαδή μην προκύψει έλλειμμα.

Ο καθηγητής και οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Μουρμούρας αναφέρει σε σημερινό άρθρο του στο euro2day ότι θα κυμανθεί μεταξύ των 150 και των 800 εκατ. ευρώ στο τέλος της χρονιάς.

Είναι μια σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα, αλλά έχει πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να ανέβει το πλεόνασμα στο 4%-4,5% του ΑΕΠ το 2016.

Το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα χρειάζεται για να υπερκαλύπτει τυχόν υπεροχή του επιτοκίου δανεισμού του δημοσίου έναντι της ετήσιας μεταβολής του ονομαστικού ΑΕΠ, συμπιέζοντας το δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το συνεχές κυνήγι του υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος θα λειτουργεί σαν κορσές στην εθνική οικονομία, στερώντας πόρους για ανάπτυξη αφού θα διοχετεύονται στη μείωση του χρέους.

Για να άλλαζε κάτι τέτοιο εντός ευρώ θα έπρεπε να αλλάξει η στάση της Γερμανίας.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται προς το παρόν.

Αντίθετα, η Γερμανία έχει στείλει μήνυμα ότι οποιαδήποτε δημοσιονομική απόκλιση θα πρέπει να διορθώνεται με νέα μέτρα λιτότητας.

Γι' αυτήν, το κρίσιμο μέγεθος δεν είναι το εκτιμώμενο χρηματοδοτικό κενό των 11 - 15 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, αλλά η δημοσιονομική πειθαρχία.

Ο λογαριασμός προσδιορίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ για το 2014 από τους τροϊκανούς, ενώ η κυβέρνηση τοποθετεί το δημοσιονομικό κενό κοντά στα 500 εκατ. ευρώ.

Ακόμη κι αν οι δύο πλευρές μετακινηθούν από τη θέση τους, είναι δύσκολο να κατανοήσουμε γιατί θα δεχθεί η τρόικα να κατεβάσει τον πήχη κάτω από το εύρος του 1 - 1,5 δισ. ευρώ.

Επομένως, θα πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών ή και την αύξηση των εσόδων το 2014 κι η κυβέρνηση ελπίζει ότι δεν θα χρειαστούν νέα.

Δημοσιονομικό κενό εμφανίζει επίσης η περίοδος 2015-2016 και αυτό θα είναι δύσκολο να καλυφθεί αποκλειστικά με διαρθρωτικά μέτρα στο δημόσιο.

Όμως, η Γερμανία δεν κάνει πίσω.

Επιθυμεί «το ελληνικό αμάξι να μην καίει λάδια», χωρίς να πολυκαίγεται για το χρηματοδοτικό κενό.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ε.Ε, απέσυρε την τροπολογία για το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα πρόσφατα.

Αυτό έγινε γιατί θα την έφερνε σε δύσκολη θέση καθώς θα έδειχνε ότι το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα ως ποσοστό του ΑΕΠ αρκεί.

Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι σίγουρο:

Η Γερμανία ενδιαφέρεται για το δημοσιονομικό κενό και κατ' επέκταση για τη λήψη νέων μέτρων. Όσο εκεί που την παίρνει.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v