Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To 2011 δείχνει ισοπαλία, το λουκέτο πλεονέκτημα

Το λουκέτο της αμερικανικής κυβέρνησης αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και στο δολάριο. Όμως, υπάρχουν άλλοι λόγοι που καθιστούν τη σχέση ευρώ-δολαρίου πιο περίπλοκη. Πώς έχουν μετεξελιχθεί σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2011.

To 2011 δείχνει ισοπαλία, το λουκέτο πλεονέκτημα
Οι αγορές έχουν αποδεχθεί τη διακοπή λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης με αρκετά ήπιο τρόπο μέχρι στιγμής.

Ίσως γιατί στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν αυτά που συνέβησαν το καλοκαίρι του 2011, την τελευταία φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν βρεθεί αντιμέτωπες με αύξηση του ορίου του χρέους.

Η συμφωνία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που επετεύχθη εκείνο το καλοκαίρι στις ΗΠΑ διδάσκει ότι τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι πολύ μεγάλα για να αγνοηθούν σε πολιτικό επίπεδο.

Επομένως, κάποια λύση θα πρέπει να βρεθεί μέχρι την καταληκτική ημερομηνία.

Αν η κρίσιμη ημερομηνία στη σημερινή κρίση είναι η 17η Οκτωβρίου, η αντίστοιχη το 2011 ήταν η 2α Αυγούστου.

Αυτός είναι ο λόγος που αρκετοί κοιτάζουν να δουν πώς συμπεριφέρθηκαν οι αγορές το διάστημα πριν και μετά τη 2α Αυγούστου το 2011 και να το συγκρίνουν με το σημερινό.

Όμως, υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Η τότε κυβέρνηση Μπερλουσκόνι έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της, το καλοκαίρι του 2011, για να μεταδοθεί η κρίση χρέους της ευρωζώνης στην Ιταλία.

Ήταν μια εξέλιξη που επιβάρυνε το ευρώ καθώς η κρίση στην Ελλάδα εμφάνιζε επιδείνωση το ίδιο διάστημα.

Την τωρινή περίοδο, η κρίση χρέους στην ευρωζώνη δείχνει να είναι υπό έλεγχο, με την Ιταλία να αποφεύγει μια κυβερνητική κρίση και τις μακροοικονομικές ανισορροπίες της Ελλάδας να εμφανίζουν σαφή βελτίωση.

Από αυτήν την οπτική γωνία, οι εξελίξεις στην ευρωζώνη ευνοούν το κοινό νόμισμα.

Επίσης, το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου του 2011, μεγάλες εταιρείες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας προειδοποιούσαν τις ΗΠΑ για επικείμενη υποβάθμιση λόγω της πολιτικής διαμάχης για θέματα όπως η αύξηση του ορίου του χρέους.

Η S&P έκανε πράξη τελικά το αδιανόητο υποβαθμίζοντας την πιστοληπτική διαβάθμιση των ΗΠΑ σε ΑΑ+ και λίγο αργότερα η μητρική εταιρεία Mc Graw Hill γνωστοποιούσε την παραίτηση του επικεφαλής της.

Όμως, τα πράγματα δεν είναι ίδια αυτήν τη φορά.

Κανένας μεγάλος οίκος αξιολόγησης δεν έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ όπως το καλοκαίρι του 2011, καθώς η οικονομία αναπτύσσεται και το κρατικό έλλειμμα έχει μειωθεί.

Επιπλέον, οι οικονομικές προοπτικές (outlook) της χώρας εμφανίζονται σταθερές από την «αυστηρή» S&P.

Nέα υποβάθμιση θα μπορούσε να προκύψει αν η αμερικανική κυβέρνηση αδυνατούσε να εξυπηρετήσει το ομοσπονδιακό χρέος.

Όμως, αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι το πιο πιθανό, χωρίς φυσικά τίποτα να μπορεί να αποκλεισθεί τελείως.

Επομένως, η μη πιθανή υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας συνιστά θετική εξέλιξη για το δολάριο σε σχέση με το 2011.

Από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι υπάρχει ένας λόγος, δηλαδή η μη διάχυση της κρίσης χρέους στον πυρήνα, ο οποίος ευνοεί το ευρώ, και η μη υποβάθμιση των ΗΠΑ, που ευνοεί το δολάριο.

Αναμφισβήτητα, η αβεβαιότητα στις αγορές θα εντείνεται όσο θα πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 17ης Οκτωβρίου και δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ευνοήσει πιθανόν το δολάριο βραχυπρόθεσμα.

Όμως, θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για αγορά δολαρίων από τους τολμηρούς σε πιο χαμηλά επίπεδα με σκοπό την πώλησή τους για αποκόμιση κερδών.

Σε κάθε περίπτωση, το λουκέτο της αμερικανικής κυβέρνησης θα έχει επίπτωση στον ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ, εκτιμούν αναλυτές.

Υπό αυτήν την έννοια, δεν ευνοεί το δολάριο.

Όμως, η επίπτωση του κλεισίματος κάποιων κυβερνητικών υπηρεσιών στην οικονομία θα είναι πολύ μικρή και επομένως η υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ θα μπορούσε να είναι ανάλογη.

Άρα, το ευρώ φαίνεται να υπερέχει έναντι του δολαρίου με βάση τις επιπτώσεις που αναμένεται να έχει το λουκέτο της κυβέρνησης στην οικονομία των ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, ισοπαλία δείχνουν οι λόγοι που έφεραν τα πάνω-κάτω στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου το καλοκαίρι του 2012.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v