Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παλιό φάντασμα εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης!

Να ρίξουν ζεστό χρήμα στην αγορά για να τονωθεί η οικονομία ζήτησε ο Κ. Χατζηδάκης από τις τράπεζες προχθές. Όμως, μερικές φορές η επιθυμία απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα. Ιδίως όταν ένα παλιό φάντασμα κάνει εκ νέου την εμφάνισή του.

Το παλιό φάντασμα εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης!

Δεν πάει πολύς καιρός από την περίοδο όπου οι ηγέτες της ευρωζώνης χαρακτήριζαν την Ελλάδα «ειδική περίπτωση».

Η ρητορική κόπασε αρκετά από τότε που η καγκελάριος Α. Μέρκελ έστειλε σήμα σε φίλους και αντιπάλους, επισκεπτόμενη την Αθήνα τον περσινό Οκτώβριο, ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.

Το κλίμα για τη χώρα στο εξωτερικό βελτιώθηκε από τότε μέχρι σήμερα, αλλά σίγουρα δεν άλλαξε τόσο πολύ όσο ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Όμως, το χειρότερο είναι ότι η Ελλάδα παραμένει «ιδιαίτερη περίπτωση» εκεί που μετρά περισσότερο.

Στις υπηρεσίες και στους κοινοτικούς αξιωματούχους και σε στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που διαχειρίζονται τη ροή των κονδυλίων προς αυτήν.

Μόλις προχθές ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης ζήτησε από τις τράπεζες μέσω του κ. Ζανιά, προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να ρίξουν ζεστό χρήμα στην αγορά ύψους 2 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Απ' αυτό το ποσό 1 δισ. ευρώ περίπου θα προέλθει από τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ και 1 δισ. θα βάλουν οι τράπεζες.

Το μέσο επιτόκιο των συγκεκριμένων δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτιμάται σε 4% περίπου καθότι το κομμάτι του δανείου από το ΕΣΠΑ είναι άτοκο, ενώ οι τράπεζες χρεώνουν επιτόκιο 8% στο δικό τους κομμάτι.

Αν πιστέψουμε τα ρεπορτάζ του Τύπου, οι εκπρόσωποι των τραπεζών αναφέρθηκαν στην ύπαρξη ασθενικής ζήτησης γι' αυτά τα δάνεια από τις εταιρείες.

Όμως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη διοχέτευση 2 δισ. ευρώ στην αγορά μέχρι τα τέλη του 2013 προέρχεται από αλλού.

Από την αναξιοπιστία και την άσχημη εικόνα της χώρας, που συνοψίζεται στην έκφραση «ειδική περίπτωση».

Πιο συγκεκριμένα, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να επιλέξουν τις μικρομεσαίες εταιρείες που θα δανειοδοτηθούν με τα δικά τους κριτήρια.

Όμως, καμία επιχείρηση δεν θα δει το χρώμα του χρήματος αν η δανειοδότηση δεν εγκριθεί επίσης από τους κοινοτικούς γραφειοκράτες, όπως μας εξήγησε τραπεζικό στέλεχος πρώτης γραμμής.

Δημιουργείται λοιπόν ένα πρωτόγνωρο, γραφειοκρατικό σύστημα έγκρισης δανείων, που δεν θα υφίστατο αν η φήμη της Ελλάδας δεν είχε τρωθεί τόσο πολύ ώστε να εκλαμβάνεται ως αναξιόπιστη.

Η όλη διαδικασία λειτουργεί επίσης αποτρεπτικά για την προσέλκυση ενδιαφέροντος από βιώσιμες εταιρείες-πελάτες τους, πέραν άλλων ζητημάτων όπως η αβεβαιότητα για το μέλλον, αν και το επιτόκιο είναι ελκυστικό.

Επιπλέον, όλα αυτά γίνονται σε μια περίοδο όπου οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αντιμετωπίσουν δικά τους θέματα, π.χ. αναδιαρθρώσεις, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, τα τεστ της BlackRock κ.τ.λ., που δημιουργούν εσωστρέφεια.

Επομένως, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την έγκαιρη διοχέτευση 2 δισ. ευρώ στην αγορά είναι οι κοινοτικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, που αποτυπώνουν την έλλειψη εμπιστοσύνης στα κοινοτικά κέντρα αποφάσεων και διαχείρισης κονδυλίων προς την Ελλάδα.

Δυστυχώς, γι' αυτό το θέμα κανένας υπουργός δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v